Au Plaisir du Chartreux
Tapas, kruiden, pudding, quenelles en paddo's
Vandaag wat boeken die leuk waren om te lezen, maar waar ik niet veel uit ga maken, of niet veel opmerkingen op heb
Tapas
Dank PJ
Coquilles
"snij de witte spier weg"
Dat met een gebrekkige vertaling zijn, en dat is doodnomaal met Nederlandse -vertaalde- kookboeken. Die uitgevers denken Wat maakt 't uit of dat mens er wel of niet verstand van heeft, de lezers hebben het sowieso niet...
Bladerdeegvlinders
Wat heeft dat met tapas te maken?
En als je de twee buitenkanten naar elkaar vouwt, dan moeten die niet helemaal tegen elkaar aan komen te liggen, maar met een centimeter ertussen
Maken?
Gekookte asperges per stuk in bladerdeg rollen en in de oven
Ze worden eerst door z/p en citroenrasp gerold
Ossenhaaspuntjes, gebakken met knof, geflambeerd met whisky, en dan room door de saus
Ik kan me niet voorstellen hoe bief met whisky smaakt, dus dat gaan we proberen (gewoon met een biefstuk)
Ham-champignon kroketten
Met deeg op basis van kippenbouillon
Blije Geit, pikant
Herbs and Spices
Waverly Root
dus dat moet goed zijn
Indeling: kiezen, lexicon, kweken, van tuin naar keuken, gebruik (met recepten)
Vissoep
Ik vond er nog een aardig bouillabaisse recept
En een recept van Mexicaanse vissoep met garnalen, paprika en verse koriander
En een Russische vissoep met zalm, bleekselderij, tomaat, zuurkoolwater, kappertjes
Maken?
Gremolata (hier een wat afwijkend recept, wat ik bespreek als ik het heb gemaakt)
Relish van olijven, kappertjes, ansjovis, citroen, mosterd, cognac
Lams-pie met yoghurt in het deeg
Met piment en pijnboompitten erin
Midden-Oosters
Comté
500 Puddings and Desserts
"Dutch wentelteefjes (cinnamon bread triangles)"
"Dutch Kerst Krans"
"Pannequet" naast "Panequeque"
Dat laatste is een verbastering van het Spaanse (en uit het Nederlandse pannekoek komende) panqueque
Pannequet is de Franse vorm
Demerara sugar, rara wat is dat
O, gele basterdsuiker
Grandmother's leg
Haha, in het Spaans heet dat Brazo gitano, zigeunerarm, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Hetzelfde als een Franse Bûche de Noel, kerst-stronk, zie hier
(Waarom lacht de Kerstman op een Bûche altijd? Omdat hij weet dat zijn steeltje afgelikt gaat worden)
Maken?
Dit is meer een boek wat je openslaat als je dit of dat hebt kunnen kopen
Een een ding maakte ik al, zie die eerste piccalilly aflevering, Butterscotch pears
Quenelle
Uitgeverij Hachette dus dat moet goed zijn
Een zeer degelijk opgezet boek
Theorie en de basis (de panade...), quenelles met saus, gebakken quenelles, gegratineerde, hoofdgerechten met quenelles
Quenelles met kerrie
Nee, dat moet je er niet net voor het bakken (want het is een gebakken quenelle) op strooien, dat moet door de panade
Wortel-quenelles
Dat moet dan de sjieke variant zijn van Gnocchi di carote, en heel verstandig om dat als quenelle te maken, want die gnocchi nemen enorm veel bloem op en worden alsdus smakeloos
Je kan ook mooi dingen vergelijken
Gevogelte-nootmuskaat quenelles met kastanje-velouté en bacom espuma
of
Gegratineerde gevogeltequenelles met tomaten-Gorgonzola saus
Gestoomde quenelles
Onder andere met morieljes
("150 gram gedroogde morieljes", daar is een 0 bijgeslopen...)
Maken?
Klassieke quenelles met morieljes
Gegratineerde quenelles met eekhoorntjesbrood
Waterkers-saus
Bij pasta met lamshart
Ik bedoel: dat maakte ik jaaaaren geleden eens en dat was like waw man
In het boek bij de super-klassieke snoek.quenelles, maar ja, waar haal je snoek...
Quenelles de brochet sauce nantua, achachach...
Dat heb ik ooit gegeten in Olivet, aan de Loiret...
Zie hier...
Cocinar con Setas
Kokken met paddo's
Een uitstekend boek met mooie recepten (vooral die met vis), maar waar ik ook weinig "Te maken" van heb genoteerd, omdat ik het boek wel opensla als ik deze of gene paddo kopen kan
Heel veel morieljes, heel veel truffels
Heel veel rolletjes (pannekoekjes en zo)
Heel veel rebozar, paneren
Paddo's met kaas en paprikapoeder als een soort bitterbal, maar uit de oven
Ik doe dat níet met Cheddar natuurlijk
Een pie met paddo's
Maar daar moet toch wat spekjes bij...
Volovanes, hahaha
Vol au vents...
Er staat ook een paddo-Strudel in, "Vegetarisch"
Met kalfsbouillon in de saus
Maar het is wel de enige fout die ik heb kunnen vinden
Cantharellen met dille-saus
Kweenie...
Vinaigrette met kweeperengelei erdoor...
Over een salade met oesterzwammen en eekhoorntjesbrood, rode ui, sla en rauwe ham
Maken?
Ik zei het al, een na-sla-boek
Oesterzwammen, gemarineerd in rode wijnazijn (balsamico??) met grof gemalen gedroogde groene peperbolletjes, knof en tijm
Wordt koud gegeten, en die paddo's gaan kort gebakken en nog war in de marinade
Cakes, a Book of Best British Recipes
Het eerste hoofdstuk
Ingrediënten, gerei, methoden, bakken, hoeveelheden, opslag
De verdere hoofdstukken
Griddle cakes Scones and Potato Cakes, Yeastcakes and Buns, Gingerbreads Honey Cakes and Spice Cakes, Fruit Cakes and Fruit Loaves, Cut-and-Come-Again Cakes (dat zijn "gewone" cakes mét; met walnut, pineapple, almond, marmalade, coconut...), Sponge Cakes, Special Occasion Cakes, Pastry Cakes and Tarts, Small Cakes (denk aan Madeleines), Biscuits and Fairings, Icings
Degelijk!
Zeer Engelse dingen
Singin' Hinny, Sussex Plum Heavies, Fat Rascals
"Baking powder is used to give mixtures a light texture, but bicarbonate of soda [bak-soda] is the raising agent when honey, treacle [stroop] and sour milk [karnemelk] are used, as it neutralises acids and gives a soft cake"
Yeast Wigs
"Wigs [pruiken] were ceremonial cakes [Kerstmis bv.] served with mulled ale [een soort Glühwein van bier] or elderberry wine [vlier-wijn; ook 'mulled']" waarin ze werden gedoopt
"The mixture rises and curls over to resemble a wig"
Inverness gingerbread, Duke of Windsor gingerbread, Orange gingerbread, Old Welsh gingerbread, Ginger Parkins, Ginger shortbread, Ginger nuts, Savill ginger biscuits, Norfolk gingers...
Gingerbread men, taaitaai poppen
Vinegar cake
"An economical cake made with vinegar has been popular for generations with those who could not afford to use eggs for baking"
Palm Sundag fig cake
Dat is dat Spaanse spul van geperste vijgen met wat bloem ertussen
Dat Midden-Oosterse spul van gedroogde abrikozen
Geranium Sponge
5 eggs, 10 oz caster sugar, 5 oz plain flour, 1 oz cornflour, grated rind of 1 lemon, 4 geranium leaves
Maken?
Bath Buns
Erg beroemd, nooit gegeten
Zie hier
Saffron cake
Saffraan, rozijnen, gekonfijte sinaasappelschil
Irish Porter cake
Irish Porter, dat is Guinness
Rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappelschil, walnoten en dus Guinness
Dit is meer een boek wat je openslaat als je dit of dat hebt kunnen kopen
Een een ding maakte ik al, zie die eerste piccalilly aflevering, Butterscotch pears
Fontina
Quenelle
Uitgeverij Hachette dus dat moet goed zijn
Een zeer degelijk opgezet boek
Theorie en de basis (de panade...), quenelles met saus, gebakken quenelles, gegratineerde, hoofdgerechten met quenelles
Quenelles met kerrie
Nee, dat moet je er niet net voor het bakken (want het is een gebakken quenelle) op strooien, dat moet door de panade
Wortel-quenelles
Dat moet dan de sjieke variant zijn van Gnocchi di carote, en heel verstandig om dat als quenelle te maken, want die gnocchi nemen enorm veel bloem op en worden alsdus smakeloos
Je kan ook mooi dingen vergelijken
Gevogelte-nootmuskaat quenelles met kastanje-velouté en bacom espuma
of
Gegratineerde gevogeltequenelles met tomaten-Gorgonzola saus
Gestoomde quenelles
Onder andere met morieljes
("150 gram gedroogde morieljes", daar is een 0 bijgeslopen...)
Maken?
Klassieke quenelles met morieljes
Gegratineerde quenelles met eekhoorntjesbrood
Waterkers-saus
Bij pasta met lamshart
Ik bedoel: dat maakte ik jaaaaren geleden eens en dat was like waw man
In het boek bij de super-klassieke snoek.quenelles, maar ja, waar haal je snoek...
Quenelles de brochet sauce nantua, achachach...
Dat heb ik ooit gegeten in Olivet, aan de Loiret...
Zie hier...
Ossau-Iraty
Cocinar con Setas
Kokken met paddo's
Een uitstekend boek met mooie recepten (vooral die met vis), maar waar ik ook weinig "Te maken" van heb genoteerd, omdat ik het boek wel opensla als ik deze of gene paddo kopen kan
Heel veel morieljes, heel veel truffels
Heel veel rolletjes (pannekoekjes en zo)
Heel veel rebozar, paneren
Paddo's met kaas en paprikapoeder als een soort bitterbal, maar uit de oven
Ik doe dat níet met Cheddar natuurlijk
Een pie met paddo's
Maar daar moet toch wat spekjes bij...
Volovanes, hahaha
Vol au vents...
Er staat ook een paddo-Strudel in, "Vegetarisch"
Met kalfsbouillon in de saus
Maar het is wel de enige fout die ik heb kunnen vinden
Cantharellen met dille-saus
Kweenie...
Vinaigrette met kweeperengelei erdoor...
Over een salade met oesterzwammen en eekhoorntjesbrood, rode ui, sla en rauwe ham
Maken?
Ik zei het al, een na-sla-boek
Oesterzwammen, gemarineerd in rode wijnazijn (balsamico??) met grof gemalen gedroogde groene peperbolletjes, knof en tijm
Wordt koud gegeten, en die paddo's gaan kort gebakken en nog war in de marinade
Pecorino sardo vecchio
Cakes, a Book of Best British Recipes
Het eerste hoofdstuk
Ingrediënten, gerei, methoden, bakken, hoeveelheden, opslag
De verdere hoofdstukken
Griddle cakes Scones and Potato Cakes, Yeastcakes and Buns, Gingerbreads Honey Cakes and Spice Cakes, Fruit Cakes and Fruit Loaves, Cut-and-Come-Again Cakes (dat zijn "gewone" cakes mét; met walnut, pineapple, almond, marmalade, coconut...), Sponge Cakes, Special Occasion Cakes, Pastry Cakes and Tarts, Small Cakes (denk aan Madeleines), Biscuits and Fairings, Icings
Degelijk!
Zeer Engelse dingen
Singin' Hinny, Sussex Plum Heavies, Fat Rascals
"Baking powder is used to give mixtures a light texture, but bicarbonate of soda [bak-soda] is the raising agent when honey, treacle [stroop] and sour milk [karnemelk] are used, as it neutralises acids and gives a soft cake"
Yeast Wigs
"Wigs [pruiken] were ceremonial cakes [Kerstmis bv.] served with mulled ale [een soort Glühwein van bier] or elderberry wine [vlier-wijn; ook 'mulled']" waarin ze werden gedoopt
"The mixture rises and curls over to resemble a wig"
Inverness gingerbread, Duke of Windsor gingerbread, Orange gingerbread, Old Welsh gingerbread, Ginger Parkins, Ginger shortbread, Ginger nuts, Savill ginger biscuits, Norfolk gingers...
Gingerbread men, taaitaai poppen
Vinegar cake
"An economical cake made with vinegar has been popular for generations with those who could not afford to use eggs for baking"
Palm Sundag fig cake
Dat is dat Spaanse spul van geperste vijgen met wat bloem ertussen
Dat Midden-Oosterse spul van gedroogde abrikozen
Geranium Sponge
5 eggs, 10 oz caster sugar, 5 oz plain flour, 1 oz cornflour, grated rind of 1 lemon, 4 geranium leaves
Maken?
Bath Buns
Erg beroemd, nooit gegeten
Zie hier
Saffron cake
Saffraan, rozijnen, gekonfijte sinaasappelschil
Irish Porter cake
Irish Porter, dat is Guinness
Rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappelschil, walnoten en dus Guinness
Tête de Moine
(Met een goed koksmes lukte het snijden beter)