dinsdag 28 april 2015

Kookboeken



Au Plaisir du Chartreux



Tapas, kruiden, pudding, quenelles en paddo's


Vandaag wat boeken die leuk waren om te lezen, maar waar ik niet veel uit ga maken, of niet veel opmerkingen op heb


Tapas

Dank PJ


Coquilles

"snij de witte spier weg"
Dat met een gebrekkige vertaling zijn, en dat is doodnomaal met Nederlandse -vertaalde- kookboeken. Die uitgevers denken Wat maakt 't uit of dat mens er wel of niet verstand van heeft, de lezers hebben het sowieso niet...


Bladerdeegvlinders

Wat heeft dat met tapas te maken?

En als je de twee buitenkanten naar elkaar vouwt, dan moeten die niet helemaal tegen elkaar aan komen te liggen, maar met een centimeter ertussen


Maken?

Gekookte asperges per stuk in bladerdeg rollen en in de oven
Ze worden eerst door z/p en citroenrasp gerold

Ossenhaaspuntjes, gebakken met knof, geflambeerd met whisky, en dan room door de saus
Ik kan me niet voorstellen hoe bief met whisky smaakt, dus dat gaan we proberen (gewoon met een biefstuk)

Ham-champignon kroketten
Met deeg op basis van kippenbouillon



Blije Geit, pikant


Herbs and Spices

Waverly Root

dus dat moet goed zijn


Indeling: kiezen, lexicon, kweken, van tuin naar keuken, gebruik (met recepten)


Vissoep

Ik vond er nog een aardig bouillabaisse recept

En een recept van Mexicaanse vissoep met garnalen, paprika en verse koriander

En een Russische vissoep met zalm, bleekselderij, tomaat, zuurkoolwater, kappertjes


Maken?

Gremolata (hier een wat afwijkend recept, wat ik bespreek als ik het heb gemaakt)

Relish van olijven, kappertjes, ansjovis, citroen, mosterd, cognac

Lams-pie met yoghurt in het deeg
Met piment en pijnboompitten erin
Midden-Oosters



Comté


500 Puddings and Desserts


"Dutch wentelteefjes (cinnamon bread triangles)"
"Dutch Kerst Krans"


"Pannequet" naast "Panequeque"
Dat laatste is een verbastering van het Spaanse (en uit het Nederlandse pannekoek komende) panqueque
Pannequet is de Franse vorm


Demerara sugar, rara wat is dat
O, gele basterdsuiker


Grandmother's leg

Haha, in het Spaans heet dat Brazo gitano, zigeunerarm, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Hetzelfde als een Franse Bûche de Noel, kerst-stronk, zie hier
 (Waarom lacht de Kerstman op een Bûche altijd? Omdat hij weet dat zijn steeltje afgelikt gaat worden)


Maken?

Dit is meer een boek wat je openslaat als je dit of dat hebt kunnen kopen

Een een ding maakte ik al, zie die eerste piccalilly aflevering, Butterscotch pears


Fontina


Quenelle

Uitgeverij Hachette dus dat moet goed zijn


Een zeer degelijk opgezet boek

Theorie en de basis (de panade...), quenelles met saus, gebakken quenelles, gegratineerde, hoofdgerechten met quenelles


Quenelles met kerrie

Nee, dat moet je er niet net voor het bakken (want het is een gebakken quenelle) op strooien, dat moet door de panade


Wortel-quenelles

Dat moet dan de sjieke variant zijn van Gnocchi di carote, en heel verstandig om dat als quenelle te maken, want die gnocchi nemen enorm veel bloem op en worden alsdus smakeloos


Je kan ook mooi dingen vergelijken

Gevogelte-nootmuskaat quenelles met kastanje-velouté en bacom espuma
of
Gegratineerde gevogeltequenelles met tomaten-Gorgonzola saus


Gestoomde quenelles

Onder andere met morieljes
("150 gram gedroogde morieljes", daar is een 0 bijgeslopen...)


Maken?

Klassieke quenelles met morieljes

Gegratineerde quenelles met eekhoorntjesbrood

Waterkers-saus
Bij pasta met lamshart
Ik bedoel: dat maakte ik jaaaaren geleden eens en dat was like waw man
In het boek bij de super-klassieke snoek.quenelles, maar ja, waar haal je snoek...
Quenelles de brochet sauce nantua, achachach...
Dat heb ik ooit gegeten in Olivet, aan de Loiret...
Zie hier...



Ossau-Iraty


Cocinar con Setas

Kokken met paddo's


Een uitstekend boek met mooie recepten (vooral die met vis), maar waar ik ook weinig "Te maken" van heb genoteerd, omdat ik het boek wel opensla als ik deze of gene paddo kopen kan


Heel veel morieljes, heel veel truffels

Heel veel rolletjes (pannekoekjes en zo)
Heel veel rebozar, paneren


Paddo's met kaas en paprikapoeder als een soort bitterbal, maar uit de oven
Ik doe dat níet met Cheddar natuurlijk

Een pie met paddo's
Maar daar moet toch wat spekjes bij...


Volovanes, hahaha
Vol au vents...


Er staat ook een paddo-Strudel in, "Vegetarisch"
Met kalfsbouillon in de saus
Maar het is wel de enige fout die ik heb kunnen vinden


Cantharellen met dille-saus
Kweenie...


Vinaigrette met kweeperengelei erdoor...
Over een salade met oesterzwammen en eekhoorntjesbrood, rode ui, sla en rauwe ham


Maken?

Ik zei het al, een na-sla-boek

Oesterzwammen, gemarineerd in rode wijnazijn (balsamico??) met grof gemalen gedroogde groene peperbolletjes, knof en tijm
Wordt koud gegeten, en die paddo's gaan kort gebakken en nog war in de marinade



Pecorino sardo vecchio


Cakes, a Book of Best British Recipes


Het eerste hoofdstuk

Ingrediënten, gerei, methoden, bakken, hoeveelheden, opslag

De verdere hoofdstukken

Griddle cakes Scones and Potato Cakes, Yeastcakes and Buns, Gingerbreads Honey Cakes and Spice Cakes, Fruit Cakes and Fruit Loaves, Cut-and-Come-Again Cakes (dat zijn "gewone" cakes mét; met walnut, pineapple, almond, marmalade, coconut...), Sponge Cakes, Special Occasion Cakes, Pastry Cakes and Tarts, Small Cakes (denk aan Madeleines), Biscuits and Fairings, Icings

Degelijk!


Zeer Engelse dingen

Singin' Hinny, Sussex Plum Heavies, Fat Rascals


"Baking powder is used to give mixtures a light texture, but bicarbonate of soda [bak-soda] is the raising agent when honey, treacle [stroop] and sour milk [karnemelk] are used, as it neutralises acids and gives a soft cake"


Yeast Wigs

"Wigs [pruiken] were ceremonial cakes [Kerstmis bv.] served with mulled ale [een soort Glühwein van bier] or elderberry wine [vlier-wijn; ook 'mulled']" waarin ze werden gedoopt

"The mixture rises and curls over to resemble a wig"


Inverness gingerbread, Duke of Windsor gingerbread, Orange gingerbread, Old Welsh gingerbread, Ginger Parkins, Ginger shortbread, Ginger nuts, Savill ginger biscuits, Norfolk gingers...

Gingerbread men, taaitaai poppen


Vinegar cake

"An economical cake made with vinegar has been popular for generations with those who could not afford to use eggs for baking"


Palm Sundag fig cake

Dat is dat Spaanse spul van geperste vijgen met wat bloem ertussen
Dat Midden-Oosterse spul van gedroogde abrikozen


Geranium Sponge

5 eggs, 10 oz caster sugar, 5 oz plain flour, 1 oz cornflour, grated rind of 1 lemon, 4 geranium leaves


Maken?

Bath Buns
Erg beroemd, nooit gegeten
Zie hier

Saffron cake
Saffraan, rozijnen, gekonfijte sinaasappelschil

Irish Porter cake
Irish Porter, dat is Guinness
Rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappelschil, walnoten en dus Guinness



Tête de Moine
(Met een goed koksmes lukte het snijden beter)