Vandaag mijn recepten in de Diario de AltaAragón
De Dagelijkse van Hoog Aragon oftewel de krant van Huesca
Rijst op de manier van Lima
Met gehakt en rozijnen
De Nederlandse boeken (2)
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).
In de vorige aflevering behandelde ik de klassieke huishoudschool-boeken. Daar heb ik er ondertussen nog een van gevonden, geschreven door Van Dorp-Kampers en Oudenhoven-Van Dorp.
Kookboek van de Rotterdamsche Kookschool
Mosselen koken
Dat gaat in een ijzeren pot, met een uitje.
Serveer met eier- of mosterdsaus, of ook wel met olie en azijn en sneetjes roggebrood.
Mosselen stoven
Koken met witte wijn en het kookvocht zeven.
Boter, bloem, kookvocht.
Eierdooiers, citroensap en cayennepeper.
Mosselsla
Kook met water en p/z.
Sla, z/p, olie, mengen.
Azijn, stukjes mosselen.
Garneren met partjes ei.
Lam in yoghurt, Mansaaf
Midden-Oosten staat er, maar dat had Noord-Afrika moeten zijn
Koken in Roermond
(Vanaf hier wel Nederlandse boeken, maar recepten van de schrijvers, recepten vanalles.)
Dat is een hele serie boeken van diverse Nederlandse steden.
Ik heb er maar twee want meestal zijn ze te duus, namelijk plaatselijk erg gezocht.
Bekende stedelingen geven recepten, in dit boek ook Van Rey, met Zoervleis.
Wrap uit de oven, met balsamicodressing
Kan ook met rivierkreeft, grote garnalen, fruits de mer...
Bestrijk pet portie een ovenvaste kom met kruidenolie (zoals je over pizza doet.
Leg er een tortilla in, die iets over de rand hangt.
Bestrijk met kruidenolie en bak krokant.
Haal uit de kommen
Roerbak peultjes en groene asdperges, met wat later broccoli erbij.
Gekookte mosselen erdoor.
Rooster pijnboompitten en/of sesamzaad.
Dressing van olijfolie, balsamico (ik zou zeggen witte; Condimento balsamico), vitroensap en wat mosterd.
Mosselen in de bakjes, geroosterd spul erover, dressing erbaast.
Gyozu
Lasagne-pakketjes met varkensgehakt met veel gember en knof erin
Koken in Arnhem
Mosselen "La Puerta"
La Puerta is een tapas-restaurant waarvan de eigenaar ook een bodybuilder-school, runt. Of zoiets met ook een meubelzaak of zo.
Kook met visbouillon en wijn.
Blend knof, peterselie, p/z, Parmezaan en olijfolie.
Daarmee van die mosselen een soort escargots met bourguignon-boter maken.
Gril.
Spaghetti met venusschelpen
Zarzuela
Kook mosselen met wijn.
Olijfolie, ui, knof, stukken tomaat, selderijblad, saffraan...
Wijn erbij...
Wat stukken kabeljauw en zalm, en grote garnalen erbij.
Aks de vis gaar is de mosselen erbij en peterselie erover.
Mosselwok met knoflook
Crème fraiche, geperste knof, gehakte peterselie.
Mosselen koken in wijn.
Wok met de crème fraiche.
Omelet met aardbeien
Eten uit de Krant
Visbouillon met mosselen
Maak mooie visbouillon.
Kook er wijting in, haal er uit, maak er mooie schone stukken van en doe die terug.
Kook mosselen.
Doe een deel van het kookvocht bij de bouillon, en ook de mosselen.
Mosselen
Kook met selderij, en eventueel ook met uien en/of prei.
Of kook met wijn en citroen.
Of kook mosselen in een alufolie pakketje met wat zeewater erbij.
Leverkaas
"Mousse van varkenslever (Nederland)"
Volgende aflevering zie hier