Ik vergeleek die twee mayo's
DL is klassieker, vetter
Hellman's is frisser, maar ergens op de achtergrond een klein raar smaakje [iemand schreef "sacharine"]
De ideale is dus nog niet gevonden dus we gaan weer zelf maken...
Verder spul, sjiek spul
Ik besprak al friet met piccalilly (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) en wat de naslagwerken schrijven over piccalilly (zie hier)
Vandaag wat ik nog allemaal meer bij friet proefde
Diversen (de plaatjes en daaronder) en ook sjiek spul (de tekst)
In de super pakte ik een potje Sauce tartare, heel populair in België bij de friet
Ik kocht een potje want ik wilde van alles vergelijken, en niet 10 dingen moeten maken
Vraagt bij dat schap een dame (mag ik hopen) aan een andere dame (...) Wat is het verschil tussen Ravigote en Rémoulade?
Dit is frisser dan mayo, maar niet zo fris als piccalilly
(Van veel Sauce tartare vind ik altijd, restaurant of potje, dat het best nog wel wat frisser zou kunnen)
Überhaupt beter bij friet dan mayo
Er moet ietsje dragon in tartare, maar als je een potje koopt dan zit er meestal teveel dragon in
(Goeie mayo is natuurlijk beter dan sla-saus, maar goedkope mayo is minder dan slasaus)
(Dit terzijde)
(Goeie mayo is natuurlijk beter dan sla-saus, maar goedkope mayo is minder dan slasaus)
(Dit terzijde)
Sauce tartare
Ik ga Sauce tartare vergelijken met Sauce Rémoulade en met Sauce Ravigote (zo schrijf je dat)
Dat is ongetwijfeld tegen het zere been van enkele culinaire kokerviseurs *, maar kijk: ik vind het alle drie heerlijk bij friet, en wat dies meer zij (wat Dies ook nog zei): klassiek is het alle drie bij offal, variety meat, abats, enfin, bij orgaanvlees, of althans bij kop en poten en zo, wij hebben niet zo'n speciaal woord voor abats of offal
* In het Kookboek der Rotterdamsche Kookschool staan ze gedrieën naast elkaar, maar ik moet zeggen dat ze daar ravigote met mayo maken
Sauce tartare zie hier
Le nouveau guide culinaire
Als hun Rémoulade (zie hieronder), maar de mayonaise gemaakt met een hardgekookt en een rauw eigeel
Wallonië
Mimosa (geprakt eigeel en -wit), bieslook, ui
Mayo
P/z
Molenberg
Harde eierdooiers, mosterd, zout, citroensap, slaolie, suiker, sjalot, augurk
Een Russisch recept
Mayo, kappertjes, augurk, peterselie, kervel, dragon
Ik Kan Koken
Eierdooiers, slaolie, "bruine mosterd", "sjalotten uit het zuur", zure augurk, kruidenazijn, citroensap, zout
Elizabeth David
Maak van mayo of van rémoulade
Peterselie, citroenschil, augurk, kappertjes, dragon
Eventueel+ fijngehakt eiwit
Nieuw Margriet Kookboek
Heel degelijk ding uit 1978
Mayo, eierdooier, olie, geraspte ui
Grootmoeders kookboek
1000 recepten anno 1900
Ravigote, Engelse mosterd, sjalot, augurk, cayenne
En ja hoor, met piccalilly nóg lekkerder
Deze uitstekende had ik niet op de proeverij; besprak hem de vorige keer
Escoffier
Hardgekookte eierdooiers, z/p, olie, azijn, lente-ui of bieslook, mayo (wat hij met kokend water maaktz; eigeel, z/p, iets azijn, olie, iets azijn, kokend water)
Ook voor bij gevogelte à la Diable (met mosterd + cayenne ingesmeerd gegrild)
Ook bij gebakken vis
Antisèches Culinaires
Mayo + augurk, eierdooier, sjalot, peterselie, kappertjes, mosterd
Dat is meer Bels en inderdaad geschikt voor bij "salades met bijvoorbeeld kalfpoten en -kop"
Larousse
houdt het simpel
Mayo, eigeel, bieslook
Rotterdamsche Kookschool
Mayo, ravigote, Engelse mosterd, sjalot, augurk, cayenne, peper
Dagkookboek
Mayo, gekookt ei, bieslook, tuinkruiden, zout, paprikapoeder, citroensap
The Fannie Farmer Cookbook
Mayo, lente-ui (met ook wat groen), "old fashioned dill pickles", kappertjes, cayenne
Amerikaans recept
Mayo, gemalen ui, peterselie, bieslook, zoetzure augurk, mierikswortel, groene olijven, kappertjes, paprikapoeder
Louisiana
(Cajun? Creole?)
Boter, ui, lang zachtjes...
Appel erbij...
Koel
Blend met knofmayo, piccalilly (5 mayo op 1 picc), Tabasco, witte wiijnazijn, citroensap, geperste knof
Sylvia Witteman
Mayo, gekookt ei, augurk, mosterd, kappertjes, peterselie, bieslook, dragon
Clement Freud
Eigeel, Dijon mosterd, bieslook, kappertjes, ui, citroensap, wijnazijn. olie
Rode uiensaus
Turks merk, "Hongaars recept", goh
Niet echt slecht bij friet, maar veel te curry-saus achtig
Sauce ravigote
Zie het hier
(NB dat is wat anders dan Eieren à la ravigote!)(en het is niet ravigotte)
Escoffier
Hij noemt het ook wel Sauce vinaigrette, en bij hem is het dan ook een soort vinaigrette
Olijfolie, wijnazijn, kappertjes, peterselie, dragon, bieslook (zie je dat al die sauzen door mekaar lopen!), kervel, ui, z/p
Gebruik bij sla, of gebruik als marinade(!) voor gekookte afgekoelde groenten of aardappelstukjes (voor in salades)
Kalfs- en varkenskop en -poten weer...
Antisèches Culinaires
(Het is wel niet zo'n enorm goed boek, maar het differentieert de klassieke Franse keuken van wat men in de praktijk thuis doet)
Heel precies als Escoffier, maar met redelijk wat mosterd. "Een mosterd-vinaigrette met..."
En gekookt eigeel! Wat het essentieel mayo-achtig maakt of althans richting mayo
(Mosterd bindt ook!)
Behalve bij die kalfskop ook bij kalfstong
(Zou ik niet doen; rundertong alla, beter bij koude varkenstong)
"Voeg juist vóór het serveren (van gekookte kop of poten of tong) aan de saus wat van het kookvocht toe"
Le nouveau guide culinaire
Fijne julienne van kappertjes, peterselie, kervel, dragon, bieslook
Met gehakte ui in een vinaigrette
Eventueel wat gebonden met wat mayonaise
Een Russisch recept
Olie, azijn, mosterd, augurk, peterselie, p/z
Grootmoeders kookboek
1000 recepten anno 1900
Met pimpernel en dragon
Elizabeth David
Peterselie, dragon, waterkers, bieslook, kervel
Ansjovis, kappertjes, augurkjes
Olijfolie, dragonazijn, citroensap
Mosterd
Helemaal niet verkeerd bij friet!
(Heet eigenlijk niet zo, maar heet officieel Pesto calabrese)
Recept zie hier
Larousse
"Season with oil, vinegar, salt and pepper a mixture of capers, onions, chives, parsley, all chopped; flavour with a little garlic"
Weer bij abats, maar ook bij gevogelte
Dictionnaire du Gastronome
De basis als wat we hiervoor lazen
Ook pimpernel, venkel, "spinazie gestampt met boter", nootmuskaat, kruidnagel
Met dit "appareil" maak je verschillende sauzen
* Ravigote à la mayonaise
Bij vis
("Lijkt op moderne rémoulade")
* Ravigote à la vinaigrette
Dus door vinaigrette
Rotterdamsche Kookschool
Dat is met mayo... Vergelijk met Rémoulade hieronder...
Mayo, witte peper, pimpernel, dragon, sjalot, eierdooiers (ook nog...)
Felix Wilbrink schreef ooit dat Rémoulade dikwijls Ravigote wordt genoemd, en dat je in de 19e eeuw Eieren à la ravigotte (geen schrijffout) had, wat weer heel anders was. Peterselie, kervel en dragon goed blancheren en dan in ijswater. Hakken, door lauwe net vloeibare boter mengen, cayennepeper, Duitse saus (eidooier, room, kalfsfond), dragonazijn.
Kookboek
Noord-Brabantse Christelijke Boerinnenbond
Mayo, peterselie, kervel, dragon, bieslook, sjalot, kappertjes
Dus richting hun Rémoulade, zie verderop
Totaal niet verkeerd!
Zeg maar gerust Like wow man!
Sauce rémoulade
Zie het hier
Escoffier
Meng mayo, mosterd (altijd Dijon natuurlijk), augurk (altijd hele kleintjes en gesnipperd nauurlijk), kappertjes, peterselie, kervel, dragon en ansjovis essence
Larousse
"Mayonnaise [cursivering van mij] to which has been added mustard, anchovy essence, gherkins, capers, parsley and chervil, all chopped"
En dan:
"Note. Rémoulade sauce [cursivering van hen, tsja...] is also made, in home cooking, by seasoning with oil, vinegar, salt and pepper a mixture of hard boiled eggs, capers, gherkins and herbs, all chopped"
Vergelijk met hun ravigote!
Elizabeth David
Hardgekookte eierdooiers, azijn
Rauwe eierdooier, Dijon mosterd, p/z
Olijfolie
Dragon, bieslook, kappertjes
Nieuw Margriet Kookboek
Mayo, mosterd, fijngehakte augurk, geraspte ui, peterselie, kappertjes
Schulkochbuch
Rauw eigeel, gekookt ei, mosterd, kappertjes, augurk, azijn, groene kruiden
Grootmoeders kookboek
1000 recepten anno 1900
Azijn en olijfolie, peterselie
Sambal ketjap
Erg heavy, maar dat is het enige bezwaar
(Uhh, al dat spul tot nu toe: totaal geen zout op de friet nodig!)
Antisèches Culinaires
Dat is Escoffier, maar met ansjovis-filets
Abats, charcuterie (dat moet dan gebakken verse worst zijn of zo), en koud vlees en vis
The Oxford Companion to Food
"Usually a mayonnaise-like dressing with mustard"
Oorspronkelijk een bouillon met ansjovis, kappertjes, peterselie, lente-ui, knof en wat olie
Momenteel weinig gebruikt in Frankrijk, behalve in Céleri rémoulade (met geraspte selderijknol, mayo en mosterd)
Rotterdamsche Kookschool
Mayo van gekookt eigeel, met z/p, peterselie, uiensap, azijn
Ik Kan Koken
Hardgekookte eieren, wijnazijn, slaolie, "geraspte ui", ansjovis, (veel) kappertjes, "gekruide mosterd", suiker, p/z
Le nouveau guide culinaire
Mosterd-mayonaise met in een doek goed uitgedrukte kappertjes
Kookboek
Mayo, mosterd, augurk, kervel, peterselie, dragon, kappertjes
Braakhekke
Mayo van olijfolie
Augurk, peterselie, bieslook, kervel, dragon, kappertjes, p/z
Molenberg
Idem en met ansjovispaste
Dit was de topper
Enorm fris-pikant-lekker!
Zeg maar tomaten-salsa met harissa
Verse koriander, en droge harissa-kruiden lijkt me
Dictionnaire du Gastronome
Als Antisèches
Bij crudités, bij samengestelde salades
Le Cordon Bleu, Sauces
Dat is een serie, en daarin het sauzen-boek
Bij [zoals boven +] gekookte ham, koude kalkoen, koud rundvlees
French Provincial Cooking
Elizabeth David
Hardgekookt eigeel pletten met wat azijn
Een rauw eigeel erdoor, mosterd, z/p
Maak er een mayo van met olijfolie
Dragon, bieslook, kappertjes
Bij gegrilde heek
Varkenspoten moeten "be served absolutely sizzling hot on sizzling hot plates; the sauce tartare or sauce rémoulade should be rather highly flavoured, and there should be plenty of it"
In oudere Nederlandse boeken lees je ook wel eierdooiers, azijn, olijfolie, water, witte wijn, mosterd au bain Marie laten dikken; plus kappertjes, groene groenten en augurk.
Louisiana
(Cajun? Creole?)
Maak mayo
Samen met de laatste olie ook erbij selderij, lente-ui, peterselie, mierikswortel, citroensap, mosterd, ketchup, Worcestershire, witte wijnazijn, Tabasco, geperste knof, zoet paprikapoeder, zout
Lijkt op Louis sauce
[Hier had ook nog Sauce gribiche bijgekund. Zie hier.]
[En dan heb je ook nog Mayonnaise verte, met (verse, natuurlijk) waterkers, dragon, peterselie en spinazie]