zaterdag 13 oktober 2012

Lamskoteletten, zeebrasem, en aardappelpuree



Inkopen (net als de komende foto's).
Forel-eitjes. Enorm lekker.
Net als kaviaar gekoeld bewaren vóór opening, en ná opening leegvreten.
Doe het in halve gekookte eiwitten en combineer het iig met iets wat zout behoeft.
Ik ga het met zoutloze blini's en zure room eten.

Marieke

Ja zeker, die "Hollandse" of althans niet-Nieuw Zeelandse lamskoteletten zijn stukken beter en stukken goedkoper. En dat Nieuw Zeelandse spul is ook griezelig uniform. Dat komt uit de lamsvleesfabriek.

En die zeebrasem. Ik zou zeggen olijfoliën, drie kepen erin, partjes citroen daarin, geplette knof in de buik en hup! de hete oven is.

Welke peper gebruikte je bij die pasta?

En ja, magisch realisme... Zie ook Pyke Koch hier (alle links hier in een nieuw venster), en Joop Moesman hier.

Mooi gedicht! Mooi project!


"Galego" brood, van een nieuwe bakker op de markt.
Lekker pain bis (lichtgrijs brood). Echt vloerbrood.
"Galego" dat is Galicisch, en dat betekent Galicisch.

Planning

Ik was vanmorgen bij AH, niks, helemaal niks gerookte zalm (wilde zo'n warm gerookte moot kopen). Was er net, avond, helemaal niks zalm (die salmonella zaak?). Wel een bordje. "Onze collega's adviseren u graag over een vervangend product". "Wat dacht u van een gerookte makreel meneer?"

Kocht platte peterselie (vergeten en zie de planning), grijze garnalen (dan schrok ik morgen zo'n bak in ene leeg) en pindakaas (zie planning).
Volgens mij heb ik al jaren geen pindakaas gegeten. Stak een lik in m'n mond, heerlijk.

Planning.
Vanavond, en dan de volgende dagen, ex de Stad dagen dinsdag en vrijdag.
* Paardebonen gegratineerd met jonge komijnekaas, en vooraf kangkung met sambal gestoofd (was lekker!).
* Vervolg friet-experiment (dat schreef ik trouwens al), en tonijn met peterseliesaus. Ook restje bacon in die saus.
* Rode linzensoep met curry en soepgroenten, en gepocheerd ei. Ik schreef ook dat al maar zie: de planning is nu eens niet her-aangepast. En die vis-chutney, gouramy pickles, van laatst daarbij.
* Tofu uit de frituur, met rijst, taogé en pindasaus.
* Lamsvlees met paddo's, pommes duchesse (zie verderop toevallig) en mint sauce.
* Van die erg lekkere kaas met die afschuwlijke naam, Apetina, had ik nog een stuk. Met pasta, paprika, zoute kappertjes en za'atar.
* En dan die forelkuit met blini's...


Kangkung, waterspinazie.
Slinkt echt ongelofelijk.
Ik haalde het mooie uit deze bos, 2/3 zeg maar, en daarvan bleven nog geen 3 eetlepels over...

Recepten

Pommes Duchesse
Maak aardappel-puree maar gebruik eigeel (eventueel met iets eiwit) en wat room in plaats van melk.
Zout, peper, nootmuskaat.
Doe de puree in een spuitzak, spuit roosjes op een ingevette bakplaat en bak ze bruin (ja!) in een hete oven.
Kwast vóór het bakken de roosjes eventueel in met in iets melk losgeklopt eigeel.
Ook met dit mengsel gemaakte aardappelkroketten heten wel Pommes Duchesse.

Pommes Marquise
Dat is natuurlijk (incestueuze) familie. Ik geef het hele recept, ipv hierboven te schrijven "met tomatenpuree...", voor de recept-kopiërende bezoekers.
Maak aardappel-puree maar gebruik eigeel (eventueel met iets eiwit) en wat room in plaats van melk.
Zout, peper, nootmuskaat.
Werk er ook tomatenpuree door.
Doe de puree in een spuitzak, spuit roosjes op een ingevette bakplaat en bak ze bruin in een hete oven.
Kwast vóór het bakken de roosjes eventueel in met in iets melk losgeklopt eigeel.


Pijnboompit-olie.
Uiterst interessant van smaak.
Verslavend lekker. Niet goedkoop.
Schijnt lekker te zijn bij een vinaigrette voor asperges (koude dan dus).
Of bij een salade met gevogelte-lever.
Gaan we proberen.
Schijnt ook lekker te zijn over geraspte wortel, maar daar heb ik een bloedhekel aan.

(O ja, gisteren tussen 17.00 en 18.00 uur 73 bezoekers...)
(Vrijdag, en Wat gaan we in het weekend eten...)
(Ja, naar Next Koken of Foodlog gaan ze natuurlijk niet. Nee...)

Van onze vaste correspondente

Wouke van Scherrenburg heb ik altijd een “pittige tante” gevonden. Slim, een leuk uiterlijk en ouder worden we allemaal. De laatste tijd word ik echter afgeleid door iets, waar ik doorgaans niet over praat, maar vanmorgen vroeg iemand aan mij, en een ander beaamde het “Of ik ook zag dat Wouke  zo’n raar hoofd had gekregen”. Nou dat klopt! Wouke heeft “aan zich laten sleutelen”.

Wie is dat, die Wouke?

Het is waarschijnlijk fout gegaan bij het “straktrekken van de ogen”. Ze heeft, denk ik, dezelfde dokter als Monique van der Ven. Hun hoofden zijn een soort niemandsland geworden, er staat nog ergens een verdwaald onduidelijk neusje in het gezicht en verder is de boel leeg. Zou je het hoofd van Wouke hebben getekend, zou je zeggen: “Ik heb teveel weggegumd”.

Ja, bij beiden is het alsof de neusbrug weg is. En dan krijg je zo'n solo-neusje. Kindje-neusje. Dat zal de bedoeling geweest zijn.

Gordon, ons getalenteerde multi-talent, heeft nu een groepje, “Los Angeles Voices” of zoiets, en als je naar die groep kijkt, dan staat tussen Gordon en de heer met die lange grijze haren een zanger met precies hetzelfde lege hoofd als Wouke en Monique. Een heel zielig hert waar iemand met een wieltje midden over de kop is gereden.
Zoiets.
Groeten, L.

Wie is Gordon?
Maar goed, ik Googelen, Gordon, dan die groep, en ja (waarschijnlijk bedoelde je "heer met vieze witte haren"), die tiepe ertussen heeft óók geen neusbrug.


Huis de Beurs, met uiterst primitief camera'tje

God wat dom.
Tig radiospotjes "Kijk snel op drente.nl".
Resultaat: nop.
Ja, dat moet dus drentHe.nl zijn...
Zie hier.

"Overnachten voor € 50".
Ik zou zeggen Probeer het eens uit.
Assen, over een week, € 85...