zaterdag 13 oktober 2012

CONTEMPLATIE

.
Gisteren lachte de wereld mij toe. Weer vier mooie zeebrasems (Dorade; Pagellus bogaraveo) gekocht. Waar komen ze vandaan ? Middelandse zee of de Atlantique ? Vergat het te vragen.
“Moet ik ze schoonmaken en de kop er af ?”
“Ik zal uw kop er af snijden”, maar ik zei het niet, want het was een aardige madam.

Op de terugweg nog langs bij de ‘Turk’ om olijven. Mooie grote. 201-230/kg. Het loopt op tot ca. 300 per kilo, maar die vind ik te klein. (goed spoelen; afdrogen in een theedoek; citroensap en olijfolie erbij en gezeefde Provençaalse kruiden en serveren bij het aperitief).
Houdbaarheid buiten de koelkast 4-5 dagen. Rondneuzend bij de Turk en gevallen voor de verleiding. Zeer mooie lamschops. € 12,50 p/kg. Ik kocht er 8 stuks; mooi dikke, en was € 7,45 kwijt. Super kwaliteit. Zoals eerder beschreven weer met nog vet er aan, en qua smaak niet te vergelijken met de steriele Nieuw-Zeelandse dure kroontjes.
En.. uiteraard ‘halal’ geslacht. Alleen om die reden koop ik het als een statement tegen het zoetgevooisde gekweel van Thieme.
Een schaap krijgt tegenwoordig overdreven aandacht. Het is op dit moment moeilijker als burger een schaap te registreren, dan 20 honden en katten te houden op een flatje 8-hoog.
Om een nieuw lam te kopen dienden wij ons eerst officieel te registreren als ‘veehouderij’ met een stapel paperassen, anders mocht de schapenboer geen lam verkopen…
Het lam mogen we zelf niet opeten. Het is niet aangemeld voor menselijke consumptie, want dan moet er een geneesmiddelen historie aan gekoppeld worden…
Sinds augustus zijn wij dus voor het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een echte geregistreerde veehouderij met 2 schapen. Bizar.Gisteren weer geëxperimenteerd met pepers. Nu met spaghetti. De prol gemaakt met verse tomaten, ajuin, knoflook, courgette, paprika en rode jalapeño met… tonijn uit blik (brine).
Heerlijk., heet maar niet te heet. Pittig. We dronken er een restant witte Pinot Blanc bij. ('L', let op mijn schort !)


Het volgende experiment moet mijn oude amuse worden; gepelde rauwe grote Thaise garnalen (scampies) onder limoen sap met Madame Jeanette.

Dat zou dus heel heet moeten worden…

GEDICHTEN

Wij Vlamingen werden in de literatuur opnieuw de 60er en 70er jaren gegrepen door ‘Magisch Realisme’. Een stroming die ge ook in de Nederlandse schilderkunst sterk vertegenwoordigd ziet. Vertegenwoordigers bij ons waren o.a. Paul Delvaux en René Magritte in de schilderkunst, en in de literatuur  Hubert Lampo en Johan Daisne.
In zijn jacht op het ontstaan van de duisternis hier een magisch realistisch gedicht van de Zeeuws-Vlaming Edmond van den Bussche.
Het schilderij, waarvan in het gedicht sprake is, is van de Rus Arkhip Ivanovich Kuindzhi (of Arkhip Kuinji), 27 Januari 1842(?) – 24 Juli 1910.


TANEND LICHT
op het schilderij een signatuur
van haaks en hoek’ge letters
als de runen van ketters
staat daar : Arkhip Kuinji.
een schilderij somber en vaal  
vooraan een magere berk
oplichtend haar witte bast
tegen een somber zwerk 
zwanger van regen,
buiten wordt het donker
en terwijl het licht afzwakt,
valt de avond ook op ‘t schildersdoek
maar zie !
ik huiver als nooit te voor
het is niet de vallende schemer buiten,
binnensluipend door de ruiten
die het doek zo somber kleurt,
het is een trage duist’re vloed
glijdend  uit het schildersdoek
dat  de nieuwe nacht inluidt !
dit schilderij met duist’re pracht
vol obscure kracht
dit schilderij
een bron van angst en nacht
heeft de wording
van het tanend licht in macht

© Edmond van den Bussche