maandag 29 oktober 2012

Eitje, rollade, pepertjes



Amsoi stengels

Culinaria

Gisteren
Amsoi, rijst met "wilde rijst" erdoor, ei.
Bak de amsoi stengels (het blad gebruikte ik niet; dat was alles bij elkaar teveel) kort in pindaolie, uit de pan.
Bak sjalot, knof, gemberwortel en een pepertje...
Rijst erin aanbakken, heet water, wilde rijst...
Proef. Ik bracht het op smaak met awase miso.
Stengel erdoor roeren, ei erin pocheren.
Serveer met gari / sushi ginger.


"Bah wat ziet dat er vies uit!"
-"Mischien, maar het wás heerlijk!"

Marieke
De sambal 'fuego' is zeer, zeer heet, maar erg mooi van smaak. We gebruiken het puur bij rijstgerechten in zeer kleine hoeveelheden, en als smaakmaker in verse tomatensoep, hete sausen en andere gerechten.
Gisteren in 'calderade' (rode poon, met tomaten olijven, rode paprika, aardappelen, olijfolie, Provençaalse kruiden, knoflook etc. etc.).
Hoe lang het houdbaar blijft... Misschien lang door de hoge zuurgraad?

Dat was sambal gemaakt van die lading pepertjes. Ik krijg van die lui trouwens een dezer dagen Padrón pepers, zowel hier gekweekte als uit Spanje. Zie ze, gefrituurd en met zeezout, want zo eet je ze, hier (alle links hier in een nieuw venster).


Olie...

De -blijkbaar Russische leerde verder zoeken- manier van eigeel en eiwit scheiden zie hier.

En een rollade opbinden zie hier.

Recept

Portugese uitsmijter
Beleg boerenbrood met dungesneden rauwe ham, kwast in met iets olijfolie en laat iets warm worden onder de salamander (of ovengril).
Bak tomatenpartjes kort aan beide zijden aan in olijfolie, met wat ui en knoflook.
Breek eieren over de tomaten en steek de dooiers kapot.
Zodra het ei bijna gestold is dit bestrooien met vers gemalen zwarte peper en zeezout, en dan het tomaten-eimengsel op de ham leggen.
Bestrooi met geraspte kaas en laat die smelten onder de salamander.

Variant: geen ham, en selderijzout ipv zeezout. Eventueel ook komijnzaad erover dan.


Autobiografie
Helemaal niet slecht geschreven, en heel onderhoudend

L.

Goedemorgen Maarten

Twee jaar geleden stierf in deze tijd vriend W. Hij was al generaties lang sjiek, dat kon je zien en ervaren: uiterst beschaafd om te zien, “kwam uit het niets” om je stoel aan te schuiven, een deur voor je te openen of een aansteker bij je sigaret te houden. Zou een kraai bekakt kunnen spreken, zou je het geluid van W. kunnen horen. Verder was het zo bijzonder aardig en opvallend dat W. geen enkele jaloezie kende en ook niet achter iemands rug roddelde. W. dronk wel veel en zijn geaffecteerde kraaiengeluid werd dan nog luider. Hij solliciteerde eens naar de functie van piloot voor een kleine maatschappij in O. W., altijd gekleed in een camel kleurige corduroy broek en een, iets te nauwe, blauwe lamswollen trui, was de avond vóór de sollicitatie doorgezakt in een bar. Een dame had zich  aan hem opgedrongen (W. was erg leuk om te zien) en na de nodige drank was dat W. gaan vervelen. Het gevolg?  W. had met zijn kraaiengeluid de betreffende dame gezegd wat hem zoal irriteerde aan haar “aanwezigheid”.  Het was alleen jammer voor W. dat deze zelfde dame de secretaresse was die W. de volgende dag bij haar baas moest introduceren.


Ik heb ooit iets vergelijkbaars meegemaakt.
Sloeg ik met een eind hout de ongelofelijk vervelende ex van een vriendin haar huis uit, zat zijn nieuwe vriendin in de auto te wachten. Sollicitatiegesprek enkele dagen later bij -toen nog- Foster Parents Plan, daar zat die Truus...

De vader van W., met dezelfde “eigenschappen” als zijn zoon,  was KNO-arts geweest in de middelgrote plaats T. In de tijd dat hij de, toekomstige, moeder van W. leerde kennen. Vader kon het uitstekende vinden met sommige vrouwelijke patiënten en zij met hem. Het leverde vader een bijnaam op! De burgemeester van de plaats “deed” persoonlijk de huwelijksceremonie van de toekomstige ouders van W. en hem overkwam, wat waarschijnlijk zijn grootste nachtmerrie was geweest: Tijdens het uitspreken van de tekst behorende bij het huwelijk sprak hij, hetgeen hij juist niet wilde zeggen : “….de bruidegom …..kees- neuk- en oorarts…” 
W. is dus twee jaar geleden in het bijzijn van veel “vrinden” begraven.

Groeten, L.



Foto Ilja Gort
Dank PJ

Trivialia

Ik ben lid geworden van Omroep Max, nu we het toch over Ilja Gort hebben. Ja, die omroep produceerde het enige programma waar ik de afgelopen drie jaar naar gekeken heb (Wijn aan Gort). Op Formule 1 na dan.
Kreeg een 3 DVD set Sil de Strandjutter. Deel 1 was best aardig.
O, en trouwens hun programma's op Radio 4 zijn erg aardig. Ook daar wordt geluld maar in tegenstelling tot de andere omroepen op Radio 4 is het geen zeurgelul. En op woensdagmiddag hebben ze een heel erg aardig kinderprogramma.

Nog wat films.
Twee keer heel redelijk: Gone baby gone, en Public enemies.
Drie keer niks: The adventures of Priscilla.
Oorlogswinter: begint aardig (lijkt que atmosfeer erg op dat Brabant gedeelte in Band of Brothers), volgende disk loopt vast en de derde geen geluid.
Gedoe: Entre les murs.
Peter Pan bleek een (flauwe) kinderfilm.


Bordeaux, met van voor naar achteren de Miroir d'Eau (zie hier), de meest fantastische tram ter wereld (rijdt op inductie = geen bovenleiding) en de Place de la Bourse (Unesco Werelderfgoed).
Dank PJ.

"Patiënt Dirkjan zat al maanden roerloos in zijn stoel. 'Hij krijgt morgen bezoek van zijn tante' -'O, dat komt mooi uit! De Sanseveria die uit zijn oor groeit staat in bloei!'"

Kunst (gunst, t'is kunst)
* Diane Arbus als ik dat niet al heb gepost hier.
* Van Eyck, als ik dat tenminste niet al heb gepost, hier.
Misschien kan Marieke eens een verhaal schrijven over dat verdwenen paneel in Gent...
* De Hollandse Michelangelo hier.


Vrijdag gedichtdag,

ik bedoel dat vergat ik.
Kopland, Aan zee en verder

Ze keek naar de zee en ging daarop in
op in dat kijken en in de zee

zozer dat wij later zelfs van haar voeten
geen sporen konden vinden

alleen ons verhaal liet ze achter op aarde
maar het eind nam ze mee