zaterdag 20 oktober 2012

Paksoi, brood, vis fileren



Erg lekker brood van de markt. 
Veel zonnebloempitten erin.
Geen vloerbrood want elektrische oven, maar toch lekker.
(Vandaag foto's inkopen.)

Marieke

De kleur van het zout, ja, dat zijn mineralen. Het komt namelijk, rotszout, uit de bodem.
Het ontstaat in een verdwijnende prehistorische oerzee met allemaal sedimenten, later sijpelt er nog water door met ook weer sedimenten... Uhh, de kleur van het rookzout, dat is de neerslag van de smeulende beukenhout-rook. Dat kan je zien aan zout, want dat neemt dat op omdat zoutkristallen voor een belangrijk deel uit water bestaan.

O, en maal het roze zout juist vóór het gebruiken!

Je suggestie om het rookzout op verse groenten met olijfolie te proeven was een nuttige.
Oranje paprika, neutrale olijfolie, Guérande zout, lekker.
Idem rookzout: heel erg mooi.

Hoe de temperatuur stuurt, schrijf je. Ja maar dat is wat anders. Het zijn geen smaken maar ze beïnvloeden de smaak natuurlijk wel. De ene smaak is gediend met warm (koffie), de andere juist niet (vanille).
En warm water "voelt" anders dan koud, maar smaakt hetzelfde.

En wat dat darmkanaal betreft nu.
Mondslijmvlies is huid, endeldarmslijmvlies idem. Het een noch het ander hoort bij het darmstelsel.
Dat is ook de truc van de zetpil. Als het geen darmstelsel is waardoor iets wordt opgenomen, dan passeert het niet de lever. En zo kan je dus medicijnen toedienen (die niet volledig in de mond oplossen maar wel in de endeldarm) die wel goed zijn maar toch door de lever weggefilterd zouden worden.

Verder mooi! Dank!


Erg erg lekkere siroop.
(Grote siropenproeverij later!)

Culinaria

Vis fileren.
Ik stuurde M, de man van die meerval-fileerderij, deze link (alle links hier in een nieuw venster).
"Wat zijn dat, die twee dingen die die vent gebruikt voor het scherpen van de messen?"
"Hi Maarten,
De eerste is een steen met twee verschillende grofheden , net als met schuurpapier.
De tweede is om de braam te verwijderen  (allemaal zeer omslachtig, wij hebben alleen een aanzetstaal)
M."
Dank!

Lam fileren
Zie hier.

nrc.nl/koken. "Wie een hele haas of hazenrug te lijf wil: op nrc.nl/koken staan verscheidene recepten uit vorige jaren."
Mooi, maar hoe vind ik die dan?


Shanghai paksoi
Mooie smaakvolle kleintjes
Recepten

Pompoenpitten
Bak pompoenpitten snel op hoog vuur en omroerend in wat sesamolie.
Serveer ze met gomasio (zeezout/sesam-mengsel; alle producten bij de groene winkel). (Of maal sesamzaad samen met grof zeezout.)
(Zo maak je ook selderijzout: maal grof zeezout samen met selderijzaad.)

Pompoensoep
Snijd een (liefst oranje) pompoen in grove stukken en laat die, met schil en pitten dus, in licht gezouten water aan de kook komen, met wat ui, knoflook, laurier, korianderzaad, kruidnagel, foelie,
bouillonblokje en geplette peperkorrels.
Zachtjes doorkoken tot de pompoen uit elkaar begint te vallen.
De pompoen afgieten en het kookwater bewaren.
Als de pompoen wat is afgekoeld de pitten en de schillen verwijderen.
De pompoen plus ui en knoflook in een deel van het kookwater doen, prakken en aan de kook laten komen.
Zachtjes laten inkoken.
Als het te dik is kookwater toevoegen.
Serveer met zure room en met gehakt korianderblad erover. En/of met taklia.

Taklia, Egypte
Grof zeezout met een deegroller walsen, samen met veel knoflook en korianderzaad.
Op zacht vuur bakken in wat geklaarde boter.
Eten bij linzen(soep), bij pompoensoep...


Culinaria (2)

Dit hierboven, dat is brood van kamut.
Zie hier.
Lekker, maar niet echt goed te proeven omdat het té zuurdesemig is.

En o ja, keek bij de Mitra naar betere Médoc wijnen omdat AH in die richting enkel Listrac heeft, en daar heb ik het niet zo op (veel kou daar).
Opvallend. Wijnjaren, you name it. Maar niks van de betere jaren. Niks 2002, 2005, 2008...

Varia

Maar ik heb er maar een.
Zag gisteren The Rainmaker.
Zeker niet slecht. De eerste helft is heel onderhoudend (goeie jonge advocaat kan aan de slag bij een heel smerige) maar dan in ene een rechtzaak over juwelen en dan ben je de draad volkomen kwijt.


Macadamia olie.
Lekker!
Noten-olie proeving later!