woensdag 3 oktober 2012

Brood, vis en pizza



Die 714 pageviews van eergisteren
Pizza

Pizzadeeg
Meng vrij harde bloem met een scheutje olijfolie en wat zout.
Voeg (eventueel gedroogde) gist toe (verse gist: opgelost in wat lauw water; geen melk), en maak er met juist genoeg water een net niet meer plakkend deeg van.
Laat in een bak onder een handdoek een half uur rijzen.
Doorkneed het deeg goed en laat weer een half uur rijzen.
Verwerk dan snel, want anders gaat het plakken aan het werkvlak terwijl je de pizza belegt.


Dit zuurdesembrood kocht ik gisteren.
Prima spul, alhoewel ze soms "vloerbrood" hebben wat uit de electrische over komt, dus niet van de vloer.
Vrij onduidelijke website hier (alle links hier in een nieuw venster).

Geprakte tomaat, Tomates concassés
Doe goed rijpe tomaten die je aan de steelkant kruislings hebt ingesneden in kokend, licht gezouten water.
Als het water weer kookt de tomaten afgieten.
Ontvel de tomaten, snijd in tweeën en verwijder pitjes en vocht.
Prak de tomaten.


Over dit hotel had ik het met iemand, vandaag.
Dit is de Spa.
Site hier.

Pizza. Zoals het hoort.
Maak pizza-deeg.
Maak geprakte tomaat.
Rol het deeg uiterst dun uit.
Beleg het met een dunne laag saus tot een centimeter van de rand.
Bestrooi met geraspte Mozzarella tot een centimeter van de rand van de tomatensaus.
Strooi er basilicum en oregano over, liefst vers.
Beleg met verdere ingrediënten (vis, worst, groenten...) en bak op 200 graden midden in de oven.
Serveer de pizza met pizza-olie.
Uhh, in een professionele pizza-oven bak je het drie minuten op een lava-steen van 300°.
En in Napels, als je in een volkswijk een pizza bestelt, dan krijg je een halve. Dubbelgevouwen.


Eind 2009

Pizza-olie
Koop een fles goede olijfolie en giet er iets uit.
Doe er de volgende kruiden bij: laurierbladeren, korianderzaad, doormidden gesneden cayenne-pepertjes (flink wat!), geplet piment, wat kruidnagel en wat foelie.
Laat enkele maanden staan op een donkere, niet te koude plek en schud regelmatig om.

NRC

Ik bleek nog twee knipsels te hebben liggen.

Kabeljauw pil pil ("al pil pil" trouwens)
Dat is natuurlijk geen kabeljauw pil pil, dat is kabeljauw met rouille. En rouille doe je door vissoep.
Al pil pil basisrecept zie hier. Rouille hier.

Het bord van de toekomst.
Design op je bord. Je moet er toch niet aan denken. "Op het snijvlak van kunst en koken", gristus...

* De Vegetarische restaurantweek kwam aan de orde, zie hier. Daar moet je ook niet aan denken. Ik eet eens in de vijf dagen vlees, maar met vegetarisch wil ik niks te maken hebben.

* De Werkplaats, godgod wat een ellende hier.


Nu