zaterdag 27 oktober 2012

Zoutjes, Emmentaler, cake'jes



Amsoi.
Voor morgen bij de tofu en de lontong.
Alles in tonijn-zeewierbouillon (dashi).

Culinaria

Friese Oranjekoek van Tryntsje hier (alle links hier in een nieuw venster).
O, dat was die van dat heel erg aardige "De zee roept". Zie daar aan de linker zijde.

Kocht vrijdag mooie Zwitserse Emmentaler.
In Frankrijk heb ik, boven die bakkerij (pizza's en fougasses, = met Franse Emmentaler) heel wat Franse Emmentaler gegeten, niks speciaals, maar die Zwitserse, die is wel zo fraai subtiel...

Blik haring in tomatensaus. AH. Koop ik met enige regelmaat, om het te prakken, groene peperbolletjes en kappertjes erdoor. gezond en vooral lekker broodbeleg.
Hadden ze een nieuwe soort, veel goedkoper. Maar niet lekker hoor. Aangezoet opgeleukt zeg maar. Spoelde mijn bek na met witte wijn (want ik zat aan de rode), en toen werd het nóg viezer.
Ideaal voor de toch-niet-proevenden, dat wel.


Broccoli-kiemen, van de macrobiotische kraam.
Niet slecht. Geen broccoli-smaak maar wel koolsmaak.
Die trouwens wel erg lang in je mond blijft hangen.

Lakenvelder koe, Nederlandse vleeskoe (zeldzaam) hier.

Fair Trade producten zoeken hier.

Haute Cuisine, de film, zie hier en hier.

Vandaag in NRC Next een (eindelijk!) interessant recept, Madeleines ("cake'jes") met 50% van het meel amandelmeel. Heel interessant.


"Groentemesje", AH, € 1,95.
Nooit gezien, zo'n mesje met (kijk goed) al die ribbeltjes. Geen idee.
Een (gerookte) zalm(fileer)mes heeft iets dergelijks, maar heel anders. Tegen het -kapotscheurende- kleven. Zie hier.

Scottish eggs, nog eens

Ik las vandaag in de NRC van gisteren (die lees ik zaterdags-ochtends, omdat de NRC pas in de middag komt)(áls ie komt...) een recensie van de Gerard Reve biografie van Nop Maas, Kroniek van een schuldig leven, deel 3, De late jaren. Zie hier en ook voor de ellende eromheen. Wat een vieze man is dat trouwens, die Schafthuizen (nomen est omen), zie hier.
Enfin, en toen dacht ik aan die Scottish eggs van gisteren of eergisteren hier.

Op Weg naar het Einde, Brief uit Edinburgh, Verzameld werk, deel 2, pagina 39.

Het armoedige, op studentenbudget berekende menu biedt toch nog keuze in de hoofdschotel: Meat Pie of Curried Egg [Scottish egg].Ik heb geen voorkeur, maar kies Curried Egg. Het duurt even, en inmiddels komt de dienster met één of twee meat pies. Houd ik daarvan? Och ja, zeg ik, het één is net zo goed als het andere, best hoor. Zo werk ik mij tevreden door de meat pie heen, maar ik heb, door te aanvaarden wat ik niet besteld heb, een  chaos veroorzaakt: minstens vier mensen krijgen nu, omdat de dienster kennelijk de bestellingen van mijn plaats af in een bepaalde orde in het hoofd heeft gehouden, nèt datgene wat zij niet hebben gevraagd. Op hun gemor geef ik ondertussen commentaren als 'One shouldn't care too much about food' en dergelijke. Welk oordeel ik ook over de International Writers Conference zal overhouden, deze gemeenschappelijke maaltijd zal ik mij altijd in dankbaarheid blijven herinneren.


Die gepekelde pepers, waar ik het gisteren over had.
Waarvan ik de foto wegens vormgevings-techniscge redenen niet wilde plaatsen...

Antwerpen

Ik ontmoette gisteren in Huis de Beurs een Groninger die in Antwerpen woont (dat kan dus!). Ik zag het al aan zijn Delhaize tas (prima tent hoor; zie gisteren hun video Waterzooi vis).

Vertelde hem over de Poesjenellenkelder ("De Poesje"), zie hier (wel links daar naar de "andere Poesje's", maar niet naar dé Poesje). Maar zie hier.
Het zijn allemaal van die poppentheaters, waar die poppen op de vuist (knuppel) gaan en de splinters in het publiek vliegen.

In Brussel heb je ook zoiets, Chez Toone. Daar had ik het al eens over. Zie hier.

Maar goed, Antwerpen. Ik kan je De Stoemppot aanraden. In de Pier Pot straat, die begint net tegenover het -heel erg aardige- ethnologisch museum. Stoemp: stamppot. Stoemppot: stampot-pot.
Is met spruitjes, en je kan kiezen uit verse worst erbij, kalfsworst, bloedworst of konijn. En nog wat, maar dat ben ik vergeten. O ja, bouletten, maar tóch ook nog iets anders.
(Uhh, als Pier Pot een Belg is, dan waarschijnlijk Pol Pot ook toch?)

Die man, niet Pol Pot maar die Groninger Antwerpenaar, had een aardige opmerking. Herder messen, zie hier, die worden gebruikt door Urker vissers (uhh, botter volk bestaat er niet, en hoeveel keer ik met dat soort lui op het schip ruzie heb gehad...). En die Urkers zeggen De herder is mijn Heere.


Iets nieuws.
AH rijstzoutjes.
Uitstekend idee, maar de smaak, aan dat rare nasmaakje, daar mag nog aan geknutseld worden.

L.

Hè gelukkig, dan begrijp je me. Ik kan het niet laten om te “jennen” of te “peukelen”,  het is maar hoe je het noemen wilt, maar als ik het niet doe, dan verloochen ik mijn karakter. 
Hier om de hoek woont een operazanger, en elke keer als ik hem ontmoet begint hij over de eerste keer dat we mekaar troffen, een aantal jaren geleden. Hij wilde me toen vertellen over de grote, belangrijke reis die hij naar Petra in Jordanië had gemaakt. Toen hij mijn mening over die reis vroeg, heb ik gezegd “Onderspitten die handel daar, allemaal oude troep”. Elke keer vertelt hij dat hij totaal in de war raakte van mijn opmerking toen en maar niet kon geloven dat ik dat zei. Nu weet hij inmiddels al een hele tijd dat dat natuurlijk geouwehoer is van mij en kan hij er erg om lachen.
En natuurlijk vind ik Marieke deskundig en goed schrijven.
Dag, L.