woensdag 6 april 2011

Verjaardag!


Fles Martini brut bij de buurvrouw, met gerookte forel en mierikswortelsaus (mieriks in room raspen tot dik).

Vanavond, correctie, pasta met geitekaassaus en bosui erdoor. Wordt jammie! [Uhh, was enorm lekker...; zie morgen]

Hieronder een betere foto van de Vismarkt Geertruidenberg. Later kwam er toch nog zon...



Recept
Kardoen
De Turkse winkel verkoopt het af en toe.
Niet schrikken van het formaat; een stronk weegt een kilo of drie.
Familie van de distel, dus ook van de artisjok, maar dit zijn de stengels, artisjok is de bloem.
Spaans recept.
De stengels schrappen en de vezels eraf halen (vergelijk met rabarber).
Stukjes van snijden en die direct in water met citroensap leggen.
Koken in water met zout, citroen en wat bloem.
Afhankelijk van de soort moet het af en toe wel een drie kwartier koken. Tot het eetbaar is bedoel ik.
Die stukjes in een ovenschaal leggen en er een of andere gebonden saus over gieten; béchamel, kaassaus...
Gratineren.



Links
Fotograaf hier (alle links hier in een nieuw venster).
Affichemuseum hier.
Anton Pieck museum, dat doen we niet. Karel van het Reve had angstdromen, dat hij moest onderduiken bij mensen die iets van Anton Pieck aan de muur hadden hangen. ("En bij mensen die onderduikers helpen tref je eerder Anton Pieck aan de muur dan Peter Vos".)
Iets van "auto emotion" hier maar dat is blijkbaar op tijd over gegaan.
Niki de Saint Phalle hier.
Colour of spring hier, als je het kan vinden tenminste.
Het leger van Napoleon hier, als je het kan vinden tenminste.



Dit is die ("Dis die") skoenlapper van gisteren.

Notities Luxemburg nog even.
Museum geschiedenis Luxemburg. 7 Verdiepingen. Zelfde soort uitkappingen in de rotsbodem als bij dat vorige, voor de lagere verdiepingen.
Ook moderne kunst. Op en neer gaande schommel geheel van TL buisjes gemaakt. Mooi.
Expo "Jeugd 1950-1960". Wijselijk overgeslagen.
Museumcafé: snoekbaars met zuurkool en mierikswortelsaus. Kijk.

Ander café met elke dag een andere specialiteit. Dënschden, Mëttwoch, Donneschden, Freiden, Samschden, Sonnden.

Heerlijk aperitief, Cynar. Bitter artisjokkenspul.

Waarom vind je in Luxemburgse restaurants zoveel roggevleugel op het menu? Ik denk omdat het goed bewaart (op weg van de kust naar het binnenland...)



Zuid Afrikaanse bloem

Zag twee delen World War I in colour. Zeker niet slecht, in tegendeel.

Uhh, je hep de Ouverture 1812 hier. Maar je hep ook de 1712 Overture. Hier.
Daar hadden we het al eerder over.
Maar nu.
Nu gaan we vergelijken Einstein on the beach
hier met Einstein on the Fritz (plee) hier.