donderdag 14 april 2011

Eerst maar die kreeft van gisteren...
Asperges eerst klein stukje kontje er af, in water als waren het snijbloemen, stukjes kontje erbij, donkere plek, natte doek erover.
Is de tijd gekomen dan groter stuk van de kont (zo hoog dat het makkelijk snijdt), asperge schillen (dikke deel méér keren), asperges in natte doek wikkelen en van de schillen en de goed geplette kontjesdelen een mooie bouillon trekken. Ik deed er wat goela jawa bij en iets steranijs.Zeven, flink inkoken.
Op smaak brengen met wat betere kwaliteit paddo blokje en ietsje visbouillon blokje.
Kreeft erin half gaarkoken, eruit, kreeft en bouillon laten koelen.
Bouillon aan de kook met de dikste delen van de asperges.
Wat later de middelste delen erbij en de kreeft.
Als het weer kookt de toppen erbij.Maakte ook nog, foto vergeten, een mooie Hollandaise erbij, iets te dik en aangelengd met mandarijnsap, Sauce Florentine.

Wow...

Burp...Vanavond
Nou ja, ik heb die mooie asperge-kreeft bouillon, die rare paddo's van eergisteren en mooie kleine tuinbonen. Dus ik ga wat combineren, en er ei door klutsen. Zoiets. Nadeel van ei ergens door klutsen is wel dat je veel smaak "inkapselt" (net als dat klaren-effect van eiwit door bouillon kloppen). Dus dat wordt pocheren.

Recept
Kerrie
Maak naar smaak een mengsel van een deel of alle van de volgende kruiden, liefst vers gemalen: kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper, zoet paprikapoeder en/of cayennepeper, piment (hoort er niet in maar is wel lekker erbij), komijn en/of karwij, mosterdzaad, gember, laos (of gebruik deze kruiden vers, bij het maken van de curry), cardamom (de pitjes, niet de peul), kaneel, korianderzaad, lavaszaad...
Door sommige kerrie-mengsels gaan gedroogde zeesterren of gedroogde vruchtjes van de lampionplant (niet die zoete soort, kaapse bes).
Meng met flink koenjit en bewaar in een goed sluitende pot.
Of gebruik geen koenjit; dan heb je een soort garam masala.Dit zijn die paddo's van de 12e (zie daar), zoals ze er nu uitzien. Gaat meer richting champignon, maar toch... Het rokje zit ook pal onder de hoed. Nooit gezien.

Hoe kom ik hier (alle links hier in een nieuw venster) nou weer aan??.

Donderdag. Nog nooit gepubliceerd recept.
Crema all'arancia, sinaasappelroom
Geraspte schil (zonder het wit) van twee bio sinaasappels (doe dat liever vlak voordat je het gebruikt)
8 eetlepels vers sinaasappelsap
4 eetlepels suiker
1 kop dikke room
Kleine sauspan, laag vuur, raspsel, sap, suiker.
Blijf roeren tot de suiker opgelost is.
Van het vuur af en laat 10 minuten koelen.
Pan of schaal, room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is.
Spatel er wat van de sinaasappelsaus door.
Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.

Plakjes mooie cake, saus erover, half uurtje, serveren.
Was groot succes bij de Eetclub Zuidhorn (toen die nog bestond uit nette lui ipv. nu schreeuwers en zuipers).

Oh! Zie hier. Ordinair volk in nette kleren gehesen, en ordinair vreten...Kan 't lulliger? Als je zo'n concoctie op je bord krijgt, dan begin je toch spontaan te braken? (Wat zeg je? Zuipvolk niet? Nee, ja..., inderdaad...)