vrijdag 1 april 2011

Eerst maar even


dat recept van die katvis, pulpo a feira wat overigens officieel met octopus is, wat ik toch nog terugvond.
Kook aardappelen in vrij grove blokjes en gebruik als zout wat visbouillon blokje.
Spoel koud.
Maak katvis schoon (kop en tentakels voor de, de naam zegt het al, kat, en inwendige schoon). Gewoon opensnijden en er uiteindelijk dobbelstenen van snijden.
Kook de blokjes zeer kort in kokend water met, alweer, was visbouillon blokje. Je kan het aardappel kookwater gebruiken.
Spoel koud.
Olijfolie, sjalot, knof.
Heel kort katvis stukjes mee opbakken, ff later aardappel idem en uit de pan.
Pikant paprikapoeder erover en eten.
Ik at het met veldsla waarover notenolie en witte balsamico.



Dat vergat ik helemaal laatst. Schandelijk! "Matroos Vosch" houdt de publicatie van het volgende deel van de Reve biografie tegen. Verkoopt wel alles en nog wat en is dus enkel in de poen geïnteresseerd. Eerst, vóór publicatie in de biografie verkopen... Bah. Hij werd ooit nog door Max Pam verdedigd. Die argumenten gaan nu niet meer op. Schande. En er is geen integerder biograaf dan Nop Maas...

Recept
Kaneelijs
1 kop rietsuiker ("kop": smalle deel van een normaal bierglas)
2 en een halve kop goede room
2 eieren, losgeklopt
Inhoud van 1 vanillestokje (vlak vóór gebruik doormidden gesneden, twee delen in de lengte doormidden, zaadjes eruit schrapen)
Anderhalf theelepeltje (vlak) kaneel (fijngebroken en -gewreven; echte kaneel is natuurlijk het beste; die kan je fijnwrijven; kan je het niet fijnwrijven met je vingers dan is het nep)
In een sauspan, op een heet plaatje, de suiker in anderhalve kop room al roerend oplossen.
Als het begint te bubbelen van het vuur afhalen, wachten tot het niet meer bubbelt.
Klop snel de helft van het mengsel door de eieren.
Giet dit mengsel terug in de sauspan en meng goed met ook de rest van de room.
Laat continue roerend aan de kook komen en laat roerend zachtjes doorkoken.
Als het mengsel dik begint te worden van het vuur halen en er de vanille en de kaneel door werken.
Zet de pan in koud water en laat koelen, af en toe roerend.
Laat verder koelen in de ijskast.
IJsmachine..



Gatverdamme! Een "Creatie"! Gegrillde kaas, appel, Cheddar (is dat die gegrilde kaas?) en kaneelijs. Lazer op lul en leer echt koken...

Uhh, eergisteren had ik weer een all time high bezoekersaantal wat betreft "terugkerende bezoekers". Maar gistern had ik een daling die voornamelijk door de terugkerende bezoekers werd veroorzaakt. Geen idee...

Vrijdag, gedicht dus.

Onder de appelboom
Rutger Kopland

Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar,
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom ik ging zitten en ik zat
te kijken hoe de buurman
in zijn tuin nog aan het spitten
was, de nacht kwam uit de aarde
een blauwer wordend licht hing
in de appelboom

toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en verweg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom

en later hoorde ik de vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was

gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij
voor onze leeftijd.

uit: Onder het vee,
Van Oorschot, Amsterdam 1966



Herzag gisteren The Alamo.
Tsjee.

Links
Ensor hier (alle links hier in een nieuw venster).
Deze hier van hetzelfde museum gaf ik al lijkt me.
Deze niet hier.