woensdag 29 september 2010

"Morgen mendoan"




schreef ik gisteren. Jaja. Moest werk opsturen, kwam ik er achter dat ik een flink deel vergeten was. Pizza gehaald, wijn door thee vervangen, aan het werk, blijkt in ene dat dat "vergeten" een stuk was wat buiten de klus valt...
Nou ja. Ontdooide tempeh blijft goed. Ik bedoel: morgen Spaanse les met twee afspraken ervoor, dus dat wordt niet ingewikkeld koken dus. En nou tijd genoeg dus.

Boven de ingrediënten van eergisteren, C1. Niks spannends hoor. Maar wel heerlijk, verdomd.
Kook eieren. Schrik en pel.
Giet die kikkererwten af.
Arachide olie, ui, knof, gemberwortel.
Gedroogde chili zonder pitjes ("chili-vlokken").
Hoisin, medium sherry, pruttelpruttel, proef.
Paprika erbij, pruttel2, stukjes ei en de kekers erin opwarmen.
Nou. Dat is alles.



Geen eenpansgerecht hoor; dat lijkt maar zo.

Recept
Gari
Leg plakjes geschilde gemberwortel een week in Mirin (Japanse winkel of toko).
Serveer (uitgelekt) bij Sushi.

Garnalen met anijs, crévettes à l`anis, Médoc
Kook ongepelde grijze garnalen in water met wat zout, waarin eerder wat steranijs en laurier getrokken heeft.
Laat afkoelen in het kookwater, giet af, pel en eet.



Knabbelde gisteren heerlijke Chinese gedroogde visjes, soort platvisjes, bij het eten, de a-vegetarische schurk. Echt heerlijk, maar ja, ik vind ikan teri en udang kering rauw ook erg lekker...
Zag trouwens ook een soort knabbelvis, want dat vrouwtje zei "Ies om soo eeteh", die voornamelijk uit graatwervels bestond. Nou ja, misschien wel lekker krokant.

Had gisteren wéér een all time high bezoekersaantal. Waar komt 't vandaan... Heb wat moeite met de Google Analytics statistics. "Zoekmachines" geeft natuurlijk Google als grootste bron, maar "Verwijzende sites" ook...

Herzag gisteren maar weer eens Once upon a time in the west. "Your friends have a high mortality rate, Frank".



Werk al met de nieuwe Photoshop. Gaat wel. Ff wennen. Deze is trouwens, ivm te schrijven studiewijzer, in het Nederlands, ook wennen dus, maar ik kan hem later omzetten naar Engels.
Ik schreef trouwens dat ik niet alleen per ongeluk CS5 in z'n geheel kreeg in plaats van een update, ik kreeg ook Photoshop Extended ipv Basic. En las vandaag bij Olij dat Extended is ontwikkeld voor "filmmakers, architecten, 3D-ontwerpers en wetenschappers. ... CS5 Extended is aanmerkelijk duurder dan Photoshop CS5".

Ook gisteren was het eten, "verdomd!", erg lekker. Dat was vooral de sperzie-witte wijn combinatie.



Aardappelen, rauw, langzaam garen en bruinen in boter.
Merguez bakken in olijfolie.
Olijfolie, ui, knof, lombok.
Sperziestukjes (gesneden en dan een half uur in koud water; goed uitlekken) meebakken.
Witte wijn Pinot Grigio), Oxo (of Marmite), in- en gaarkoken.
Echte franse mosterd (ik herhaal dat die Amora van AH goedkoop en perfect is), proef.
Serveer met olijf-mayo.



Een "een-bord gerecht"!

("Veel groenten en weinig aardappelen, dat eet niet lekker voor een man")

Mail. C1. Dank.
Nee, sorry Maarten. De tuin is al mudvol, al is-tie groot. Maar die Eriobotrya wordt ook groot, heeel groot. En ik heb er toch bezwaar tegen dat de vruchten in Nederland niet of nauwelijks afrijpen. Moest nog wel even zoeken, want ik ken hem niet als "Japanse mispel", maar als loquat. Dat laatste zal wel de naam zijn die ze in Engeland gebruiken. Ik stak in Zuid Frankrijk een piepklein steeneikje "chêne vert" uit (mag natuurlijk helemáál niet). Daar moet ik ook nog een definitieve plek voor verzinnen, heb dus al een plaatsingsprobleem. Maar de steeneik is het waard, want o! wat is-tie mooi, eenmaal volwassen.

Vertel me niks over steeneik. Dat is jaaaaren mijn verwarming geweest in de Pyreneeën. Met gezaag en gehak van werkelijk kei- en kei-hard hout, stampend vol knoesten. Moest ook nog dikke drie jaar drogen...
Het is trouwens geen steeneik, dat is een verbastering van Steineiche. Het is officieel Azijnhout. Wat weer een verbastering is van Portugees Azinho (matrozen namen het mee, ik weet niet waarom, al moet dat met de hardheid te maken gehad hebben. Niet voor mesheften iig.). Voor de hand liggende verbastering, want vers gezaagd ruikt het zuur.
Ennuh, het zijn de eikeltjes dáárvan, geen gewone eikels, dat schrijven alleen eikels, waar die zwartpootvarkens op voeden.



Die bomen, dat is steeneik, maar wel aangeplant en tot ± hoogstam gedwongen. In het wild is dat een veel woestere "struik".

En tòch blijf ik tòch gebruiken, al is het niet je dàt volgens de huidige taalpolitie. Ik maak nog steeds onderscheid tussen éventjes en èffe. Zó!
Verheug me enorm op je keker-recept vanavond (+ei +paprika). Vooral de combinatie met ei intrigeert me. Alles met kekers is eigenlijk goed. Niet vergeten hoor!
Dat citaat over Jantje op Mars bracht de herinnering boven dat ik boven op de Etna rondliep. Men was heel bezorgd, omdat er de vorige dag een oudere Engelse dame verdwenen was. Ze ging er alleen op uit, want beweerde een ervaren bergwandelaarster te zijn. Totaal in lucht opgegaan. Dat wil zeggen; op de Etna zak je soms plotseling in al dat lavagruis weg. Als er dan niemand in de buurt is kraait er geen haan meer naar je. Exentrieke oudere Engelse dames; het is een slag apart zullen we maar zeggen.
groet!
C1




Je gebruikt overigens de gedroogde blaadjes van steeneik in een stoofschotel met overjarige patrijs. maar of dat een urban legend is, spelend op het platteland, dat weet ik niet. Ik probeerde het ooit, maar ach...

Maar goed. Citaat van de dag.
"We zouden een operatie weigeren die het leven van het lichaam redt, maar niet de integriteit van de ziel"
Karl Popper, de man van de falsificatie-theorie. Je mag niet zeggen dat God bestaat omdat die stelling niet falsifieerbaar is: er is geen bewijs denkbaar voor het niet-bestaan van God. Of met andere woorden: iets bewijzen wil niet zoveel zeggen, want het kan altijd gefalsifieerd worden. Aantonen dat iets onjuist is, dát is waarheid.
Uhh, dat is ook waarom disciplines als psychologie, sociologie, culturele antropologie, politicologie etc. buiten de exacte wetenschap vallen. Hun beweringen zijn niet falsifieerbaar.

Urban legend trouwens. Had iemand het over. Broodje aap.
Die mensen met oma die in Spanje in de auto dood ging, heb ik dat al verteld?, oma achter in de auto legden (stationcar) onder een deken, stoppen voor politiebureau, politiebureau in, met agenten naar buiten, auto gestolen.
Dat is geen urban legend, dat is bekenden van mij met hun (schoon)moeder gebeurd. John Salvi en Pamela.



Gele biet, markt Groningen.
De buuf zei dat het leek op een kleine suikerbiet.

Cultuur nu, ik durf het nauwelijks te noemen...
Herman van Veen ("de zanger met teveel adem"), Eisinger gedichten, zullen we maar overslaan.
Wicked Jazz hier (alle links hier in een nieuw venster). Ergens dan dus. O, wacht. Dat was vandaag...
Paul de Swaaf hier.
Feest der herkenning hier.
Berend Strik hier.
Paul Bogaers hier (toen De Pont werd ingericht was ik directeur van Scryption, dus ik heb dat meegemaakt).

Pffffffffffffffffffffffff......................



Nog een steeneik...