maandag 27 september 2010

Jammer, als


je een mooie site gemaakt hebt en het bedrijf verdwijnt...
Kom daarop omdat ik een cursus webdesign schrijf, voorbeelden nodig heb en die natuurlijk beter van mijn eigen werk kan geven omdat de opdrachtgever anders tig bedrijven langs moet voor het copyright.



Aardig recept in de Telegraaf vanmorgen (Lees jij die??), Koreaanse pannekoekjes. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Home page van deze afdeling is best aardig trouwens. Hier.

Liegebeest-verkiezing hier.

Productschap Vis is -natuurlijk- erg anti zelf rapen van schelpen (wat wel mag, onder condities!) hier.

Willem en Drees hier.

Citaat van de dag.
Mars had een zanderige bodem. Plotseling was Jantje weg.
Achterwerk



Lees Escoffier.
Je kan zien dat vroeger personeel niks kostte.
"Rood kleurende boter".
Verwijder alle achtergebleven vlees en ongerechtigheden van de binnen- en buitenkanten van de schalen van schaaldieren, zoals kreeft, rivierkreeftjes en garnalen. [Die van tafel terugkomen!] Droog de schalen in een lauwwarme oven en stamp ze daarna fijn in een vijzel. Vermeng de fijngestampte schalen met een zelfde gewicht aan boter. Doe het mengsel in een bain Marie en laat de boter onder voortdurend roeren langzaam smelten. Zeef de gesmolten boter door een linnen doek in een kom ijskoud water. Doe de boter, wanneer deze is opgestijfd, in een schone doek en wring er het water uit.
Deze boter kan worden gebruikt om er schaaldiersoepen en -sauzen mee te kleuren en ze meer smaak te geven.



Escoffier

Recept
Gambas met druivenchutney
Grill ongepelde gambas, bestreken met olijfolie waarin knoflook (niet te donker bruin) uitgebakken is. Bestrooi ze met zeezout (nog steeds ongepeld) en decoreer met de schijfjes knoflook.
Serveer met warme druivenchutney.

Druivenchutney (mijn vinding, jaja)
Betere Turkse winkel: druivenjam.
Dan verder als simpele chutney van jam:
Arachide olie, sjalot, knoflook, gemberwortel, lombok, laag vuur.
Garam masala.
Druivenjam, roerend laten smelten.
Wat laten koelen, rode wijnazijn erbij, weer wat koelen, proeven op heet, zoet en zuur.
Kan met elk soort jam, maar natuurlijk ook met jam-in-wording. Blokjes fruit, suiker, 12 uur laten staan en regelmatig omroeren.



Dit is appel-abrikoos. Erg lekker is ook (Wereldwinkel, als je geluk hebt) munt-chutney.
En Plum sauce, Chinese toko, is ook gewoon chutney in feite.

Eerst maar wat cultuur, dan zijn we dervanaf.
Camera's in de sloppenwijk hier, over chutney gesproken.
Lichtjesroute hier. Vergeet de lichtjes op het Stratumseind niet!
John Cage in Schunck? Hier. Zonnebril opzetten voor die site!
Sectie kind nu. 29 september Bloeiende woestijn hier.
En 29 en 2/10 Dierverzorger hier.
En 29 ook Graaf Sassendonk hier. Ergens hier. Leuke speurtocht, toch!

Zokanniewelweer...

Iemand vroeg me vandaag wat ik van Louis Paul Boon vind.
Kapellekensbaan helemaal niks, Mieke Maaike mwah...
(Als Marieke nog onder ons geweest was, dan hadden we nu slaande ruzie gekregen...)



Vanavond, maar dat vermeldde ik denk ik al, kekers, ei en paprika. Hoe? Tsja.
O ja, ik vermeldde dat. "Hummus bin eggah". Maar ik zit nu te denken dat het misschien wel foul ipv. hummus moet zijn, gedroogde tuinbonen (paardebonen). Foul mesdames om precies te zijn.
Maar goed. Hoisin, chilivlokken zonder pitjes maar flink, en die rare Chinese gedroogde vis-delen ("om lekkel te knappele meneel") erbij. Foto's morgen.
(Pois chiches, vandaar Kichererbsen, vandaar kikkererwten.)
[Uhh, ben al bezig en bedacht te laat dat ik prima die palmolie had kunnen gebruiken...]

O ja, ik goot die kikkererwten al af (hier is Bonduelle uitstekend; hoef je echt niet zelf te weken en koken) en kookte de eieren. Deed een scheut azijn bij de eieren. Iemand vroeg waarom. Heeft hetzelfde effect als gaatje prikken. Gaan ze niet kapot. Heb aparte erg goedkope azijnfles daarvoor.

Mail
Je blog is zo menselijk!
Ik schrok me de pleuris...

Sprak met iemand die ook de eilanden oost van Lombok was langsgegaan. Komodo. Hieronder de varaan.



En we gaan verder in de Gordel van Smaragd.
Mail.
Die Ayam be tutu of betutu, of gewoon Ayam tutu. Daar moet ik eens een keer flink tijd voor hebben, M. Met die Indonesische teksten kan ik niks.
Ennuh, kan je nog even mailen wat "Ayam inkung" betekent? Dank.
O, wacht, je antwoordde al, 2e mail, dat je op zoek bent.

Dag Maarten,
Wil je het recept van serundeng teri of serundeng kacang (= serundeng met pinda's)?
Ik vind 't eerlijk gezegd zonde om teri in een serundeng te verwerken.
Een heerlijk bijgerecht van teri is sambal teri (het recept staat op mijn "masak"-pagina).
Er bestaat trouwens ook een serundengachtig gerecht met rundvlees, daging ragi.
Groet,
M


Graag het recept van serundeng teri én serundeng kacang én daging ragi! Teri in serundeng kan ik pas beoordelen als ik het recept heb gehad én gemaakt.
Ik wilde linken naar je recept van sambal teri, maar dat kan niet omdat je in je site "frames" gebruikt. Dan kan ik alleen maar zo linken, en dan is je navigatie dus weg.

Daging ragi vind ik niet, wel dengdeng ragi:



Dengdeng kán betekenen rundvlees, maar ook gedroogd rundvlees.

En nu ga ik koken.
Mocht ik nog fut hebben dan komt er nog wat. Zoniet, dan hebben jullie pech gehad, althans: sommigen van Foodlog geluk. De zeurpieten...

Ehh, o nee, niks meer. Moet nog een patch downloaden voor CS5 en dan ik weet niet wat allemaal nog testen...