zaterdag 18 september 2010
Vanavond,
dat is nog ff de vraag. Tijd genoeg: falafel maken (kekers al geweekt / gekookt; kocht AH falafel maar gaf die aan de buurvrouw), en daarbij courget en heel dunne Chinese mie. Ik bedoel: van C1 moet ik "separaat" koken, niet eenpans, en dus wordt dat nadenken. En de boel in de gaten en/of warm houden...
Maar goed, als ik er geen tijd voor heb dan wordt het een loempia met mengsel van mushroom soy sauce en sambal badjak.
[Dat werd het. Snij de loempia in de lengte open en giet er dat mengsel over. Maakte het altijd met ketjap manis en sambal. Maakte net voor de eerste keer die mushroom etc. Wow...!]
Morgen sta ik op die brug en eet ik wat overblijft van zie hierboven.
Reine Victoria
Daar eet ik me deze dagen blind aan.
(Karel van het Reve: "Linzensoep kan ik me blind aan eten", vergelijk met Couperus "Die juffrouw Dinges schijnt niet veel aan te zijn".)
Uhh, erg lekker voor chutney.
Recept
Forel in het blauw, truite au bleu
Maak een court-bouillon; gebruik in ieder geval citroensap, wortel, prei, ui, knoflook, peterselie en een bouquet garni.
Gebruik als vloeistof drie delen water op een deel witte wijnazijn, en kruid met witte peperkorrels en zout.
Laat langzaam aan de kook komen.
Zodra het water kookt er een flinke forel inleggen, en die een kleine 20 minuten zachtjes laten koken.
Met een levende forel lukt het "blauw" beter.
Reine Claudes
Mooi rijp kan je ze alleen bij de groenten-juwelier kopen.
Niks van maken. Zó eten. Als ze echt goed zijn tenminste.
Spaanse les 4 on line! Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zag gisteren Blue Velvet.
Deels, want begint wel heel aardig maar verzandt dan in traag trager traagst.
En, alweer deels, Lord of War. Veronica-shit.
Citaat
Cultuur is wat overblijft, als men alles heeft vergeten wat men heeft geleerd.
Maurois.
Erg aardig boek.
Jee, had ik het al over. Dat kalfshart met wortel. Nou ja.
Links
Vier eeuwen kranten hier.
Alblasserwaard hier.
Kirshenblatt hier. Ergens althans. Leuke zoektocht!
Schaafijskunst hier.
Ook een heel aardig en nuttig boek. Voor de echte liefhebber, die Frans kookt zoals een Japanner Japans.
Recept
Forel op z´n Catalaans
Kook vastkokende aardappelen.
Haal forellen uit en druk ook het bloed, wat tegen de rug zit, uit de vis. Van voor naar achteren drukken want anders krijg je graat in je duim.
Was, dep droog, en zout van binnen en van buiten.
Kook de forel in al-kokend water, met een scheut witte wijnazijn.
Serveer met de aardappelen waarover geknipte peterselie, en met citroen en gesmolten boter.
Dat hebben jullie nooit gezien. Corsicaanse forel.
Kijk.
Weer wat geleerd.
En Apache-forel.
Kijk.
Recept
Forel, "zwemmend", truite à la nage.
Maak een court-bouillon, maar voeg het zout en het bouquet garni pas toe als de bouillon kookt. Gebruik in ieder geval prei, selderij, wortel en ui.
Laat een half uur zachtjes doorkoken.
Haal de forellen uit, verwijder de kop, was de forellen en dep ze droog.
Doe ze in de bouillon, laat die aan de kook komen en daarna een dikke 10 minuten zachtjes doorkoken.
Haal de forel uit de pan, verwijder het vel en houd warm.
Bind de bouillon met heel kleingesneden oud witbrood zonder de korsten, en verder zonder aan de kook te laten komen met room.
Proef op peper en zout.
Serveer de forel in soepborden, met flink saus eromheen.
Vanavond dus die loempia. Net achter de kiezen. Lekker hoor!
Loempia maken hier.
Hier meer die rolletjes. Spring rolls. De naam zegt het al.
VPRO hier.
Semarang, Indonesië hier.
Uhh, deze youtubes staan keurig achter mekaar maar neem een ding van me aan: normaliter is dat he-le-maal niet zo! Zie hierna...
Vego spring rolls hier.
Een Jap maakt Indonesische hier.
Een Euro hier.
Publié par Maarten van Thiel à 19:00:00