maandag 6 september 2010

Panir en nog zo wat


Vanavond, voor de eerste keer, panir. "Vegetarische kaas" staat ergens op deze site. (Alle links hier in een nieuw venster.) En ik dacht al dat het volkomen vergelijkbaar kwa klaarmaken is als hal(l)oumi, en dat blijkt dus uit deze pagina.
Had om onduidelijke redenen in de planning iets met aardappelen en prei, maar dat lijkt me niks. Op die webpagina staat trouwens "lekker met gebakken aardappelen" maar dat is natuurlijk marketing-flauwekul.



Dit is panir met dal, -linzen-, en curry. Goed idee, alleen hoop ik er niet even dik van te worden. Good Gosh, ben nog op dieet ook nog...
Morgen uitsluitsel...
[Dat wil zeggen: er kwam wat tussen... Overmorgen.]

Twee links die ik noteerde.
Jeroen Krabbé hier.
Gebrande aarde hier.

Bij Foodlog.nl ging het over borlotti-bonen dus, en ik zag in dat boek Food dat er drie soorten zijn.
Eerst even dat boek, wat zo groot en zwaar is dat je er met gemak een forse kerel mee dood kunt slaan.
Ik heb me er nooit zo in verdiept, kreeg het ooit, keek er plaatjes in. Nu wel. Een shit-boek. Voor op de keukentafel bij grachtengordel-tiepes. "Flageolets zijn zachte linzen", sic. "Gigantes, Griekse droge tuinbonen" met een Spaanse naam dus "die melig worden door koken", bedoeld is bloemig.



Maar goed, je hebt dus (en dat zie je met Google ook dus dat klopt wel) witte geaderde borlotti en bruine idem. Maar van die bruine heb je gewone en "grote". Geen idee.

En wat geaderde of "getekende" bonen betreft: behalve kievits-bonen heb je ook, nooit van gehoord, Appaloosa bonen. Dus zo zie je dat je zelfs in een shit boek wat interessants kunt aantreffen.



Appaloosa bonen

En nou we het toch over bonen hebben: zie verderop foto's van noord Chileense bonen en, dat rare spul, noord Chileense pof-maîs. Ja, maïs, geloof het of geloof het niet.

Recept
Ficelles, "Touwtjes", Frankrijk
Ficelle kan trouwens ook een erg dun stokbroodje betekenen.
Niet te donkerbruin zuurdesemdeeg maken, en in een wijde kom goed laten rijzen (minstens een nacht onder een vochtige doek).
Het deeg op een bebloemde plaat storten, bestrooien met bloem, en door de handen eronder te steken het deeg uittrekken tot een ongeveer 10 cm. hoge flap.
Nooit indrukken of doorkneden.
Werkvlak naast het deeg met bloem bestrooien, van het deeg een ongeveer twee centimeter dikke vertikale plak afsteken (de eerste plakken een beetje met de deegvorm meegaand snijden), en die door de bloem halen door ze kurketrekkervormig op te draaien (de windingen niet strak tegen elkaar aan, maar "open"). Ik bedoel: de palm van een hand op een uiteinde, en je hand naar je toe trekken. Het moet in één beweging.
Ficelles op de bebloemde bakplaat leggen en de volgende maken.
Bakken op 225 graden.



Noord Chileense bonen

Recept in Trouw gisteren. "Jakobsschelpen (verdomd, de naam is correct; niks Sint inderdaad) uit de diepvries met wijn en basilicum". Verhaal dat ze snel gevroren worden en dus de kwaliteit etc. Ja, zeker. De kwaliteit in vergelijking met het verse product. Ja zeker. Maar iets anders is het vergelijk tussen diepvries -en dus Aziatische kweek-zooi- en vers Europees...

Zag The Royal Tenenbaums. Humor is erg, dit is erger.
Zag JFK. Ach... Coproducer Clayton Townsend. Huh? O nee, die tiepe uit Mississippi Burning, dat is Clayton Townley. Townsend is -schitterend!- Sue.

Citaat van de dag.
"O Löwenzahn, die Welt ist schön" sagte Seidenpfote. "Nur die Menschen stören. Man kan froh sein, wenn man überlebt, Löwenzahn, Bruderherz".
Janosch



Noord Chileense pof-maïs

Recept
Figet pie, Noord Engeland
Maak een pie, gevuld met om en om laagjes appel, ui en aardappelen, alles geraspt (alles rauw).
Laat lang bakken in een niet te hete oven.

Hoorde op Radio 4 dat Szymanowski kunst de hoogste godsdienst vond (als ik het allemaal goed begrepen heb). Maar dat heeft Reve ook min of meer zo, en dikwijls gezegd!



Sue Townsend
Dat boek over koningin Elizabeth is ook ongelofelijk. Dat die wordt afgezet en in een sociale huurwoning wordt geduwd. The Queen and I.