maandag 15 maart 2010

Tsja, die titel elke dag...


Recept, eerst maar
Zoetzure saus van mincemeat
Bak in arachide-olie wat ui en knoflook aan.
Voeg vrij fijngesneden soepgroenten toe en laat even roerend meebakken.
Kruid met peper, zout, piment, kruidnagel en foelie.
Voeg half bouillon half witte wijn toe en ook een scheut medium sherry; breng aan de kook.
Voeg flink mincemeat toe (Engelse winkel), roer door en laat de saus inkoken.
Proef op peper en zout.
Serveer bij gebraden of gegrilde vis of vlees.



Post van D.
Afgelopen vrijdag heb ik me aan een giga-octopus gewaagd die ik eerst ingevroren en vervolgens gekookt heb met de kurken van al die lekkere wijnen. De tentakels waren fantastisch, maar het lijf toch wel erg taaiig. Daar heeft de hond zich uiteindelijk over ontfermd. Ik had me de grootste aan laten smeren op de vismarkt, maar denk eigenlijk dat de kleinere malser zijn. Of eet je dat lijf normaal gesproken niet? Binnenkort ga ik kijken of ik inktvis kan vinden. In Nederland heb ik wel eens van die witte ingevroren inktvis van de visboer door een pasta gedaan en vond het niet bijzonder smaken, weinig smaak van zichzelf. Ik heb me echter laten vertellen dat je dat onmogelijk kunt vergelijken met verse inktvis...
Nee, dat lijf is meestal voor de kat...
Ja, invriezen, voor mals. Of hameren, maar dan zit je hele plafond vol zuignapjes.
Ja, verse inktvis, dat is wat anders...
Succes!



Gisteren die zalm met die zuurkool. Die zalm kan ook in stukjes rauw door de zuurkool en die dan warmen, maar deed het zo.



En zie ook het volgende plaatje.

Allerhande.
Lekker recept (eindelijk!) lijkt me: voorzichtig kapje van rauw ei af, wit er uit, parmezaan, crème fraiche en wat olijfolie erin; rechtop houdend koken (daarover zijn ze niet zo duidelijk).
Verder blinis. Van tarwebloem, schande.
En Croque madame met gebakken ei...



Rechtsonder, vlnr, handen van Bomans en Carmiggelt.

Nog een recept en dan hou ik op want ze komen naar de computer kijken; heb nog opstartproblemen.
Chutney, zoetzuur
Smaakt overal bij.
Zachte groenten of hard fruit in blokjes snijden (dobbelsteen) en er flink (liefst riet-, eventueel bruine) suiker door scheppen.
24 uur op een koele plek laten staan en regelmatig omscheppen.
Na een paar uur moet er redelijk wat vloeistof in de pan staan; is dat niet het geval dan wat water toevoegen.
Ui bakken, verse gemberwortel, Spaanse peper en knoflook erbij en even meebakken.
Garam Masala toevoegen (Surinaamse toko), of kruiden die in kerrie zitten behalve koenjit: kruidnagel, nootmuskaat, mosterdzaad, fenegriek (goed malen en op het laatst toevoegen), komijn, koriander, kaneel, cayenne, kaapse bes (gedroogd en gemalen dan), enfin, zie maar. Gedroogde zeesterretjes, dat kan ook.
Op zacht vuur omroeren, die groenten of dat fruit met het eventuele vocht erbij, op wat hoger vuur omroeren, en als het erg droog is wat water erbij.
Zachtjes laten inkoken tot een soort gekruide jam zeg maar.
Als die jam dik genoeg is nog wat zout erdoor en een flinke scheut azijn, als het al redelijk is afgekoeld.
Als het koud is proeven of er meer azijn of suiker door moet.
Azijn: ik gebruik altijd Chinese rijstazijn (toko), meestal half rode half zwarte.
De betere Turkse winkel heeft ook erg bruikbare rozijnen-azijn.
Waarvan kan je chutney maken?
Appel met rozijnen, mango, pepermuntblad, groene tomaten, (stoof)peren (met extra gember), dadels, druiven (met Pekmez, turkse druivengelei), pruimen, knoflook, uien...
Of die lichtgroene knopjes van dennebomen...
In China maken ze het van zure gele pruimen en knoflook; "Pruimensaus".
Snelle chutney: vanaf "Ui bakken" hierboven en dan jam erbij i.p.v. fruit en suiker.



Tot komst computadores nog wat culilinks.
(Computadores deed me denken aan een erg oude Spanjaard, erg lang geleden, die tot grote verbazing van zijn vrouw zei dat hij graag een computer wilde. "Ja, computas de hele dag", je computert de hele dag, maar klinkt als con putas, met hoeren.)

Suriname hier (alle links hier in een nieuw venster).
Joods hier.
Turkije hier.
België en van alles hier.
Estland hier.