zondag 21 maart 2010

Schrik niet: van alles...!
Eerst maar even dat kersenbrood. Ja, dat is Duits.
Pot kersen op sap (of beter, in dit geval, pot geweckte, van een oude tante), afgieten. Duits: koop Sauerkirschen.
Met sap deeg maken met gist; bedenk dat het vanwege de suiker in het sap flink rijst. (O ja; koop enkel kersen - water - suiker, en niks anders erin.)Deeg laten rijzen, terugkneden, lange lap, in vierkante ovenschaal, kersen erop, dichtvouwen en aandrukken, bakken.Vanavond
Opgeleukte pizza. "Wilde" sardien (zijn die dan niet altijd wild?), ansjovis, pepertjes uit azijn. Foto's morgen.(Vergat het eindresultaat nog...)

Recept
Zuurkool met appel
Maak als zuurkool (zie gisteren) maar leg op 8 kilo kool 3 kilo appelschijfjes (zure appel) tussen de lagen kool.
Zuurkool met bonen
In flink reuzel achtereenvolgens aanbakken uien, knoflook, kruiden (karwij, geplette jeneverbessen, peper en laurier).
Een deel van de reuzel afgieten in een kommetje.
Zuurkool in de pan en met twee vorken alles door elkaar werken.
Witte wijn en bouillon erbij, wat zoete chilisaus en lekker lang zachtjes laten stoven.
de zuurkool moet kort op staan, eventueel zelfs nog wat ongekookte erdoor mengen, of de zuurkool moet erg lang stoven.
Een blik kapucijners laten uitlekken, die bonen stampen met wat zwarte peper, ietsje komijn (want er zit al karwij in de zuurkool), wat bonenkruid, wat nootmuskaat, wat boter en zoveel van het bonenvocht als nodig.
Een laag bonenpuree in een platte ovenschotel, zuurkool erop, afdekken met een laag puree, paneermeel erover en daarover dat vet uitgieten.
Bakken in de oven op 160 graden.Thanks God I'm a Country Boy

Waw! Lag al jaren vergeten bij een of andere lijster en kreeg het vandaag terug. Een van mijn beste dingen.

Stuk Reve, uit In gesprek - interviews.
"Ik vind, wat de mensen over God zeggen of schrijven, meestal erg vermoeiend, dom, en vervelend. Ze willen God op een foto hebben, of in een doos, en liefst in een stopfles. Ze willen zijn soortelijk gewicht weten. En als dat niet lukt, dan worden ze nijdig, net als Jan Wolkers, of dat malle volkje van Vrij Nederland: dan schrijven ze God zonder hoofdletter, en denken ze hem daarmee wel klein te krijgen. Wat een bijgelovig troepje, vindt u niet? Ik weet niets met zekerheid, maar ik aanvaard, wat ik als eigen ervaring onderga. Ik weet niet, of de Glorievolle en Gezegende Maagd, die alles weet en begrijpt, Medeverlosseres, Moeder van God en daarmede van ons allen, werkelijk bestaat. Maar als zij vermag, wat geen arts, priester, psychiater, vriend - zelfs Teigetje nog niet eens - ooit gelukt is, en mij uit de kruik en de fles heeft weten te trekken, dan is mij dat voldoende, en hoef ik haar ventvergunning, rijbewijs, trouwboekje, hengelakte of luistervergunning niet te zien."Trouw, dat meldde ik enige tijd geleden: heel aardig vergelijkend scheppingsverhaal-verhaal.
Nu idem Eva uit Adam, sorry dames.
Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Soms lees je wat culinairs, en dan is daar enorm veel op aan te merken. Trouw, ongeveer een week geleden, ja, ik lees 's ochtends Trouw en 's avonds NRC, toch?, maar goed, Trouw ongeveer een week geleden "Jemenitisch platbrood".
"Lahuha". Klopt niet. Je vindt wel Hurs, Khoubiz etc.
Wordt gegeten met linzensoep, sjurba. Dat moet natuurlijk shurba zijn.
En met pikante saus, "zhoeg". Eventueel zhug, maar beter skhug. En als het groene is, want je hebt ook rode, dan heet het skhug yarok.
"Groene pepers, peterselie, korianderblad, knof, komijn, zout, olijfolie, iets water, blender". Uh, plusmin OK, maar ook zwarte peper, karwij ipv. komijn, en ook kardamom.Verder niks. Bean film om 8 uur. Soms erg leuk, soms totaal niks.
Heb gelukkig Full Metal Jacket gereed liggen...Heel lang geleden. Maar dit is die tiepe die op de plee zelfmoord pleegt...