zondag 7 maart 2010

2e vandaag


recept eerst maar.
Zeebaars met witlof
Bak kleingesneden witlof kort aan in boter.
Was de zeebaars, dep droog en bestrooi binnen en buiten met peper en zout.
Beleg dubbel gevouwen en daarna aan de bovenkant kant ingevet aluminiumfolie met de witlof en strooi er kappertjes over.
Vouw er een pakketje van en giet vóór het sluiten wat olijfolie en wat citroensap over de vis.
Bak een klein half uur op 180 graden.

Kan, net als vorige recept, ook met snapper. Dus met wat "hogere", niet-platte zeevis. Maar als je het met zeewolf maken wil, be my guest.



Simpelste met snapper. Uithalen, olijfolie binnen en buiten, idem peper, drie kepen in de zijkant, part citroen in elke keep, knof in buik, oven.

Was parallel met computer kapot ziek trouwens. Blaasontsteking. Kreeg drie verschillende antibiotica. Van de eerste kreeg ik depressieaanvallen, van de tweede ongelofelijke slingerschijt en van de derde maagkramp.

Las Brieven aan Josine M., Rondom Reve [nee, zo heette het niet en hoe het wel heet, daar kom ik op terug], De zaak 40-61 van Mulisch en De man van Lebak van Du Perron.



De regent van Lebak

Rondom Reve: meeste beschouwingen erg aardig.
Mulisch: zoals altijd vind ik het taalgebruik erg matig. Domme dingen ook. Portugese joden die jiddisch spreken. Of hummus "een scherp Arabisch deegpapje".
Du Perron: erg aardige dingen leer je, ondanks dat je heel wat over het boek en de kwestie hebt gelezen. En ook "dat Dekker systeem genoeg in zijn gekheid had". Vergelijk Reve! En de schrijfwijze van woorden is vreemd: soms archaïsch zoals gij kondet, wenscht, een reize vs. uiterst modern aandoend zoals kontroleur, Indiesmannen en teater.

Herlas, in een ruk, Au Pair. Ze moest, in eerste instantie, naar Bazel. Ze studeerde kunstgeschiedenis. Hermans had Tinguely ter sprake moeten brengen.



Dit ding, en nog enkele rechts en links, staat in de vijver bij het Tinguely museum. Daar was ik een keer, toen het krakend vroor. Je kan je niet voorstellen hoe dat er uit zag; alles stijf bevroren in ijssluiers, op een enkele na die nog heel langzaam en krakend laatste stuiptrekkingen vertoonde... Digitale camera's en dus snel een filmpje maken, dat bestond toen jammergenoeg nog niet. Eea was trouwens een heikele onderneming want het trottoir liep vrij stijl omhoog en was ook ijs.



De Roos op het Toilet

Idem (alle links hier in een nieuw venster).

Moest aan The Beanerydenken van Kienholz, Stedelijk, afgebroken, schandalig.



Kreeg van iemand een Telegraaf. Heilbot in cider. Lijkt me wel wat.

Gegeten tijdens ziekte.
Weinig.
De eerste drie dagen geleefd op één blikje ravioli en wat yoghurt-vla mix. Eet nooit vla maar deze dagen tot vandaag. Met yoghurt erdoor erg lekker met chocoladevla.
Moest van de dokter die yakult of hoe heet het zooi eten, geloof ik niet in. Maar ja, tweede keer vroeg ie of ik al... Nee zeg ik en toen kreeg ie kleine oogjes. Toch maar aangeschaft dus, althans iets met bifida. Met mango en vezels. Best te eten.



Heilbot
Meestal wat breder, wat rechthoekiger

Twee dagen geleefd op rijst gekookt in kippebouillon, blik ratatouille erdoor en stukjes rundertartaar. En spaghetti met tomatensaus en geraspte kaas. Had geen rode wijn in huis, althans geen opofferbare, rode port door de saus. Prima.

Geen alcohol. Lukte uitstekend.

Vrijdag eetlust weer volledig OK. Toast marmalade, dikke snee gemberkoek met boter, geroosterd brood met filet americain, idem met belegen Goudse, toast schelvislever, yoghurt met vla, steenoven pizza Margarita met flink ansjovis, groot stuk extra bittere chocolade, flinke hand gedroogd fruit. Zo.

Die schelvislever zat in blik op levertraan.