woensdag 24 maart 2010

Ben er weer!


Vanavond.
Drie mogelijkheden.
1] Tempeh kering, kentang kering, rijst, okra. Je frituurt kleine stukjes tempeh en / of aardappel krokant, en daarna wordt het zoetzuur gecoat (peper, knof, ui, laos, goela djawa, assemwater maar ik gebruik zwarte Chinese rijstazijn).
2] Die hele dunne mie van laatst, die straw-mushrooms, en abon sapi (search the blog).
3] Blik, gekregen, AH Excellent pindasoep. Excellente pindasoep, hoe krijg je het verzonnen.
Het is al bijna acht uur, moet morgen vroeg op, dus het zal 3] wel worden... 1] morgen, 2] achter de hand als nood.



Tempeh kering. Tempeh droog(gebakken).
Kering, zoals heel veel Indonesische woorden: uitspraak tussen kring en kering. Net als terima (trima kassi, hartelijk bedankt) en honderd andere woorden.
Lang geleden, satirisch programma, Juliana op bezoek bij Sukarno, die kreeg een TV van Juliana, Sukarno klopt op die TV, prima kassie!

En kentang kering is zowat hetzelfde maar dan van heel kleine frietjes, pommes paille, aardappel-stro.



Kentang kering

Volgens mij heb ik hier niet geschreven / foto's gepubliceerd over die overheerlijke gnocchi van laatst. Tant pis. Trouwens: enorm lekker: net gekookte en ietsje koud gespoelde gnocchi met wat heel goeie olijfolie erover...

O wacht, één plaatje heb ik:



En nog meer ook!



Perenjam met gember.
Zoals altijd blokjes fruit, suiker, een halve dag laten staan en af en toe omroeren. Vocht om in te koken ontwikkelt zich vanzelf.



Voordat het langzaam aan de kook gaat flink wat heel fijn gesneden stukjes gemberwortel erbij.



Okra vast maar gebakken, want dat wordt morgen of overmorgen...

Recept
Eindelijk
Zuurkool met rookworst en makreel, Solyanka, Russisch legervoer (erg populair vroeger in de DDR)
Gewoon zuurkool maken maar goed vloeibaar, met flink bouillon en witte wijn en zo; dit is dus de westerse versie. Met reuzel, ui, karwij etc.
Als de zuurkool gaar begint te worden stukjes aardappel erbij gaarkoken, en tot slot stukjes rookworst en stukjes gerookte makreel erin opwarmen.
Het moet vrij soepig zijn.

O ja! Goodbye Lenin! Een waanzinnig mooie film over de DDR (zoals ik die heb gekend! Met mijn liefie toen; acrobate, museologe en zwaar dissident).



Ja ja, zó zag het er uit!!

Hier! (alle links hier in een nieuw venster).

Post van D.
Met grote aandacht heb ik jouw verhaal over zuurdesem gelezen. Het is de hoogste tijd om weer zuurdesem te maken, de temperatuur is nu ideaal en ik vraag me een paar dingen af.
Ik heb vaak zuurdesem gemaakt door na een paar dagen de desem te 'voeren': telkens een handje (volkoren) meel en zoveel water erbij totdat je beslagconsistentie hebt. Op het moment dat ik een behoorlijke hoeveelheid had, ging ik dan brood maken, uiteraard nadat ik er wat desem van afgenomen had voor de volgende batch. Jij schrijft echter dat je op het moment dat je zuurdesem hebt en deze wilt 'voeren', van een vloeibare vorm op een vastere vorm overgaat die een deeg kan vormen.


Ik begrijp je niet. Kan je, van het begin af aan, stapje voor stapje, uitleggen hoe je het doet? Dank.

Over mijn methode was ik maar matig tevreden, vandaar mijn vragen:
-Weet je of er een reden voor is om al sneller op de 'vaste', niet vloeibare vorm over te gaan? Geeft dat een ander resultaat? (Ik kan het natuurlijk ook gewoon proberen...)


Antwoord na je antwoord.

-Waarom gebruik je wit meel? Werkt dat beter of is je uiteindelijke brood ook van wit meel gemaakt?

Nee, dat heeft enkel te maken met het beter / sneller kunnen produceren van het zuurdesem.

-Ik ben gek op roggemeel in mijn brood en vraag me af of de zuurdesemstarter dan niet beter van rogge gemaakt kan worden. Mijn ervaring -maar wellicht doe ik iets fout- is dat de smaak beter wordt als je zuurdesemstarter van tarwe maakt en deze desem vervolgens mengt met rogge (en ook tarwe). Tarwedesem lijkt een aangenamer zuur te geven dan roggedesem.

Ik heb geen enkele ervaring met -deels- rogge, maar dat is ook helemaal niet nodig. Gist is gist! Je maakt gist van tarwe (volgens mij lukt het niet van rogge) etc.
Iets anders is het brood. Dat kan tarwe zijn, of half tarwe half rogge.
Fijngemalen rogge voor alle duidelijkheid; niet de hele korrel als bij Fries roggebrood, korrel geweekt, geen gist, gebakken op 80 graden of zo, soms uren lang...

-Dat Franse brood van het plaatje moet ik natuurlijk maken: is dat enkel witte bloem met zuurdesem, water en zout? Of zit er nog iets anders in?

Dat is ongetwijfeld pain bis, grijzig brood, ongebleekte bloem.



Pain bis

Ben overigens weer een kookboek aan het schrijven. "Het lekkerste met". Zet binnenkort de eerste 10 pagina's op tenpages.com.

Uhh, Als leed kan worden omgezet in begrip, dan wordt het vruchtbaar.
Leslie Fiedler, dezelfde als van An unhappy childhood is a writer's goldmine.

Deed me denken aan de Dalai Lama. Binding geeft leed.

Ik zocht nog naar wat andere uitspraken van de Dalai Lama, maar vond ze niet zo gauw.
Dit vond ik wel, iets definitief totaal heel anders maar wel even mooi:
"'Oh Löwenzahn, die Welt ist schön' sagte Seidenpfote. 'Nur die Menschen stören. Man kann froh sein wenn man überlebt, Löwenzahn, Bruderherz'".



Prachtig verhaal trouwens. Muis en mannetjesmuis (Maus und Mäuser) krijgen kindjes. Jongen en meisje. Die jongen, dat zal een echte jongen worden: bomen klimmen, ravotten, dat soort dingen. En dat meisje zal heel lief haar moeder helpen.
Edoch.
Die jongen helpt graag z'n moeder in het huishouden, en dat meisje klimt in bomen, vecht, etc...