dinsdag 31 maart 2009

31-03, vandaag dus




Die plaat waar hij dat vormpje op ronddraait is warm natuurlijk

In ene schoot me wat te binnen, iets wat ik hier ooit at, simpel en erg lekker. Ham and eggs maar dan van hier. Bayonne ham, olijfolie. Maakte het gisteren met gebakken aardappel en veldsla.
De ham overigens was uit de Auvergne, die wilde ik wel eens proeven. Uit Marcenat en die was al fameus bij de Romeinen. Erg lekker. Trekt naar Parma maar veel steviger waardoor het “zoete” een andere dimensie krijgt.



Na vanille-ijs met griottes, weet niet hoe dat in het Nederlands heet. Sauerkirschen. Prachtige kers, Uiterst zacht-lila en bijna doorschijnend.



Aardig idee, uit een huisaanhuis folder (dat begint nu ook hier). “Serveer-suggestie” zeg maar. Punt van een avocado afsnijden (rondom de pit; niet te hoog), schijfje van de kont tegen het omvallen, pit eruit en vullen met een zachte vinaigrette met daarin dingetjes zoals stukjes champignon, paprika... Serveren met een lepel natuurlijk.



Portugese week bij Auchan, jammer genoeg te ver weg.
Zoutevis snippers (door ongezouten béchamel; kroketten), verse octopus, allerlei Portugese charcuterie (veel bloedworst en ook salpicao),



rauwmelkse Sao Jorge kaas, rooie bonen, gepekeld lupinezaad, kweeperengelei (in Portugal minder stevig en ook roder dan in Spanje), citroenwafels, vinho verde Casal Garcia...
En andere folder van hen: Lussac St. Emillion Ch. La Perrière (goed) 2005 (waw), 8 Eu. En weer een andere folder van hen: boerderij parelhoen 7/Kg.




Zag het aanbod van de week, dacht dat ik het niet goed had gelezen, zeeduivelstaart 1.60 kilo.
Zag nu de folder. Gefokt Chinees en diepvries. Laat maar. Search the blog op mijn laatste, met vangstlabel.



De omgevallen boekenkast weer

1 Kunst

Enkele uitspraken over kunst. Min of meer naar soort gerangschikt.

Garcia Lorca: "Kunst is niet wat de mensen denken dat het is; kunst is iets anders."
Nabokov: "Kunst is bedrieglijk, en de natuur is dat ook. Dus alles is bedrieglijk op deze gefrustreerde zoektocht."
Korteweg over Kellendonk: "[…] kunst moest met nadruk onecht zijn, opdat nooit vergeten zou worden dat we maar doen alsof."

Garcia Lorca: "Kunst is ondefinieerbaar want kunst is definitie in zichzelf."
Vroon: "[kunst] lijkt voort te komen uit hersendelen die elkaar niet begrijpen”.
Van Asperen: "Men kan nooit helemaal de waarheid spreken in de kunst."
Orwell: “[…] geen enkel bewijs of argument waarmee je kan aantonen dat Shakespeare of welke schrijver dan ook ´goed´ is.”

Reve schrijft "Kunst is een gestyleerd menselijk handelen, of een produkt daarvan, waarvan een ontroerende werking uitgaat." Daardoor aangespoord bedacht ik "De essentie van kunst is dat de emotie die ze opwekt onbegrijpelijk is." De Heilige Augustinus zet daar min of meer een vraagteken bij, maar zijn argumenten zijn gebaseerd op dezelfde fout als de argumenten van Betsky-Zweig; zij hebben het niet over kunst maar over een kunstwerk.

Gombrich: “Er zijn veel dingen die wij niet over kunst kunnen zeggen.”
Poll: "De voornaamste regel van de kunst, en dus ook van de literatuur, is dat wij niet weten hoe het moet."
Van Eldik: "Kunst is kunst als er redelijkerwijs niet meer over gesproken kan worden."
Gehner, geestelijk gehandicapt kunstschilder, zegt min of meer "Voor mij moet een schilderij voor zich zelf spreken. Er moet niet iets inzitten dat ´uitgelegd´ moet worden."
Van Berkom, ook geestelijk gehandicapt: "Het is een schilderij, iedereen moet maar zelf bedenken wat hij er van vindt."

(Mulisch over de essentie van muziek: "De vorm is de inhoud." Als dat zo zou zijn, dan is het geluid van een brakend persoon ook muziek.)