vrijdag 13 maart 2009

12-03


Tariquet, een droge witte wijn die enorm populair is als aperitief. Acht miljoen flessen per jaar van 800 hectares in Eauze (een eind boven Tarbes).
Is zo populair dat in de grote steden “un tariquet” hetzelfde betekent als “een droge witte wijn”.



Hier in het Nederlands (alle links in nieuw venster hier).

Morgen, vrijdag de 13e, blijven winkels die lootjes verkopen tussen de middag open. Franssen kopen dan massaal.



Gisteren vooraf champignons met vinha d’alhos (search the blog). Enorm enorm lekker.
Daarna die Arroz Limeno (search t b) maar dan uit de pan. Was geen verbetering maar prima te eten. Met komijn, cayenne, piment en zeezout.



Recept
Aardappelcurry
Aloo Masala, India
Ook, via emigranten, erg populair in west Afrika.
Bak kerrie-blad en mosterdzaad even aan in arachide-olie.
Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
Voeg fijngesneden ui toe en fijngesneden groene peper en laat op middelhoog vuur warm worden; roer af en toe om.
Voeg op laag vuur koenjit toe en roer om.
Voeg blokjes rauwe aardappel toe, zout en water; de blokjes moeten zowat onder staan.
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden.
Voeg eventueel op het laatst cocos-boter toe.



Aanbod van de week was niet culinair maar wel interessant. 50 liter potgrond voor 1.10.

Zonet, vier uur, was het 22 graden. Morgen warmer. Kijk.



Krentebrood, waarvan ik niet weet of ik die al postte

Aardig artikel in NRC – De Week over Michael Pollan. Voedselproductie in de toekomst.
Hier.

En nog een link uit dezelfde krant: hier.