woensdag 4 maart 2009
02-03
Scoorde gisterenavond nog een bloedworst, verse worst, deze keer niet met uien maar met blokjes vet spek erin zoals bij ons. Personeelseten morgen.
En wat oesters waarvan ik er vanavond drie in de broodoven zette. Au brûle-les-doigts, vingers-brandend.
Gisteren die meurette. Maakte het zo: Bak spekjes, uit. Flink rode wijn, iets bouillon, bouquet garni, knof, sjalotten, lente-uitjes maar dan die grote Franse, zie gisteren of eergisteren, peperbolletjes (zwart), wortel.
Langzaam aan de kook, zacht doorkoken, proeven, laurier eruit, eieren erin pocheren en spekjes terug. Flamberen met marc de bourgogne, binden met beurre manié (search the blog). Eten met goed stokbrood, een artisane of zo. Moet eigenlijk met croutons.
Was heerlijk. Geen zout erbij maar grof zout erover.
Deed me denken aan heel vroeger, Brabant, rode wijnsoep met gort.
Recept
Fusilli met flageolets
Week en kook de bonen, giet af en spoel af met water; laat uitlekken.
Bak dunne uienringen met stukjes knoflook in olijfolie op laag vuur.
Kook fusilli.
Maak wat vinaigrette met balsamico-azijn.
Voeg de bonen toe aan de uien en kruid met zout, peper en flink dragon.
Laat regelmatig roerend doorwarmen op half-hoog vuur, met eventueel een scheutje water erbij.
Werk er de afgegoten fusilli door en laat weer enkele minuten staan, af en toe roerend.
Roer er de vinaigrette door en serveer samen met gemalen parmezaan of met kleine stukjes gorgonzola, met koude blauwe druiven en met een pepermolen met zwarte peper.
Die koude blauwe druiven serveer je ook bij migas, opgebakken oud brood. Search t b.
Migas del pastor, kruimels van de herder; heb het beroepsmatig veel gegeten
Petrus 2005 is gestart op 500/fles, nu 2.870. D’Ausone (St. Emillion) startte op 750, prijs nu weet ik niet, minder dan Petrus lijkt me.
Maar de prijzen van de betere châteaux zijn nogal laag nu. Crisis en –ivm die crisis- gooien veel particulieren hun beleggingsvoorraden op de markt. En de grote namen hebben de fout gemaakt de 2006 en 7, kwaliteit als 2001, matig dus, aan te bieden voor drie keer de prijs van 2001, een en ander na de forse prijzen voor de 2005.
http://www.lalettredejeanchristophe.com .
De glazen blijven leeg...
Die oesters uit de oven maak ik zondag of maandag, opengemaakt in de oven en half gaar een stukje verse worst erop of boter met knof of geblancheerde prei en emmentaler.
Maar niet mijn glas...
Publié par Maarten à 17:03:00