dinsdag 24 maart 2009

22-03


Oesters gekocht om morgen te gratineren en zo. Joekels! Grootste soort, 10 stuks 5 Eu. Ook nog van de kraam waarvan iedereen zegt dat het de beste zijn.



Gisteren bij de slager, dat vergat ik nog. Alles wordt vers gesneden, gemalen, gemaakt. Iemand voor me moest vier soort Gelderse schijven hebben. Vlees afsnijden, onrechtmatigheden eraf snijden, malen, in bakje, vormpje vullen, eruit, op papier, volgende, bakje in de koeling, werkplek schoon, handen wassen. Gauw vijf minuten, en dat mens moest nog veel meer hebben. Côte de boeuf, uitgebreid overleg, nee dan wordt het te dik, nee dat is te dun voor twee personen etc.
Vijf mensen voor me, twee slagers, 25 minuten.
Kocht een mooie varkensscharrelkotelet voor maandag (slager dicht). Wordt losgesneden, losgehakt, stukjes eraf gesneden en gehakt... 2,20 Eu. Alles wordt netjes ingepakt en door het meisje wat afrekent weer opengemaakt om te zien wat er in zit...
Aanbod van de week is trouwens een kilo koteletten 2,50.



Mooi dik maar dat zie je niet op de foto

Reactie van C.
Kleine reacties in de rubriek "botanisch".
* Die witte wortel: ik ga uitsluitend op het uiterlijk af, en dan kan het geen pastinaak zijn. Die is niet zo regelmatig van vorm. Trouwens; je zou het onmiddellijk proeven, zéér eigen aroma. Het ziet er meer uit als rettich. Dat is er een uit de radijzen-familie. Eet je dus meestal rauw. Vandaar misschien dat de smaak, gekookt oid, wat flauw was?

De volgende zal ik rauw proberen, maar deze hier worden altijd gekookt. Zelfs rettich, alhoewel kort; had dat in Bordeaux bij die spies.
* Mache (weet niet waar de dakjes zitten) is veldsla. Heb je in grote (Grote Noord-Hollandse) en fijnere soorten. Ook rauw eten, als sla dus. Staat de hele winter "op de tuin", zoals dat bij moestuiniers heet.



Dakje op de A. O nee, wacht; je bedoelt waar op je toetsenbord. Koop op Marktplaats een Nederlands toetsenbord; alle tekens staan erop. En inderdaad, het was al opgelost.
* Was zeer verguld met je foto van de sumak-boom (of struik). Ik ken het kruid pas 'n paar jaar, maar herkende die foto onmiddellijk: moet familie zijn (of hetzelfde) als de in Nederland veel aangeplante fluweelboom. Zelfde blad, zelfde rode bloeikolven. En ineens herinnerde ik me dat ze in het Engels 'Sumach' heten, vond ik altijd al zo'n rare naam, maar die valt ineens perfect op zijn plaats. Oude Nederlandse naam voor fluweelboom: azijnboom. Wordt ook meteen duidelijk als je aan de zure smaak van sumak denkt. Naam fluweelboom, mocht je dat willen weten, komt trouwens van de jonge takken die fluwelig behaard zijn.
O ja, die rooie hangers. Azijnboom is trouwens ook steeneik; het hout ruikt zurig, is keihard (goed voor de haard), Portugees azinho vandaar dus een dubbele reden voor de naam azijnhout/boom. De eikels, dat is wat die zwartpootzwijnen eten. Steenijk trouwens is geen goed Nederlands maar een verbastering van Steineiche.



* Prunus cerasifera of myrobAlan (niet -bolan). Prunus is een uitgebreid geslacht, nogal promiscu van aard: er wordt driftig onderling gekruist. Cerasifera zou op 'wasachtig" kunnen duiden zoals je suggereerde, vanwege het waslaagje van de huid van veel pruimen (ik fantaseer er nu op los). Maar het komt van Prunus cerasus, en dat is de kriek oftewel jouw wel vaker genoemde Schattenmorelle. Prunus cerasifera is de kerspruim. En nou krijg je al dat gekruis: kerspruim wordt ook kroosjespruim genoemd. De bekendste is de Mirabelle de Nancy. Zeeer nauw verwant aan de kwets of Zwetschge (niet uit te spreken, meer dan verukkellijk). Sommigen noemen het allebei kroosjes, de gele (mirabel) en de blauwe (kwets). In het Engels heet de eerste bullace en de tweede damson.
Plantte ooit de wilde kroosjespruim. Gekregen uit een bevriende tuin. Altijd wantrouwig zijn ten opzichte van krijgertjes. Als mensen makkelijk weggeven groeit het meestal te goed. Letterlijk óveral kwamen die krengen omhoog (via worteluitlopers), tot in het grasveld toe. Plukken ging niet, te dunne takken om in te klimmen. Vielen er vanzelf uit, gewoon rapen dus. Liggen als knikkers of kersen op de grond. Veel mooier dan kersen en errug lekker.

Search the blog op Bolsward!



Zie nu dat mache (nog steeds zonder dakje) al is opgelost. Evenals Voltaire.
Ja die tourte. Dat is volgens mij tourte de blettes. Worden ook wel rozijnen aan toegevoegd.

Las zojuist dat blette ook wel bette is, en vandaar betterave.
Zeg hoor eens, dat verhaal over slager Rodriguez heb je al eens verteld. Neemt niet weg dat het een mooi verhaal is. Was echt goede slagerij. Philip Mechanicus haalde er vroeger geitebout met bot, had-ie een geweldig recept voor.
A, je bent een trouwe lezeres dus. En ja, Mechanicus. Heeft ooit recepten gepubliceerd zo van A is voor aardappel maar dat had ie gejat van MFK Fisher. Ik herinner me zijn horrible eggs.
Heeft iemand je verteld dat De Groene Amsterdammer van 28 november jongstleden een Karel van het Reve-special was, onder de titel "Homo Ironicus"? Kun je misschien onder www.groene.nl vinden. Staat, naast veel stukken óver Karel, een vroeg ongepubliceerd stuk van hem in 'Arrestatie, vrijlating' (geschreven '44 - '45, voorpublicatie uit verzameld werk).



Mocht je de bundel 'Achteraf'' hebben (anders onmiddellijk aanschaffen) dan kun je een prachtige en wat mij betreft ontroerende vergelijking maken tussen voornoemd stuk en 'In de Nor' uit Achteraf. Ontroerend omdat je merkt dat ook hij het vak moest leren. Het eerste stuk is veel langer en "schuurt" nog wat; doet nog wat stroef aan. Het tweede een meesterlijk kort stuk, subliem in zijn eenvoud, staat geen woord teveel in.
Die nor staat ook in “Ik heb nooit wat gelezen” Onmiddellijk aanschaffen! En “Luisteraars!” vind ik ook erg aardig. Heb die twee eerste delen in bestelling.
Sterkte na de operatie
C.


Hartelijk dank! En ik ben je @dres kwijt; wilde je vragen of je familie bent van H. In dat geval heb ik nog wat aardigs over G. B.



Borrelhapje; inktvis in inktsaus, inktvis gevuld met inktvis

Wat een toeval. Had een DVD speler gekocht, geen batterijen voor de afstandsbediening dus geen taalkeuze en Das Boot in het Frans,automatisch, dat is niks. Ga dus vanavond Jour de Fête kijken besloot ik. Vijf minuten later de tune ervan op France Classique.



Jour de Fête

De mooiste film in dit genre is trouwens La Femme du Boulanger

Dat France Classique, daarover schreef ik al dat je bent gevrijwaard van Peter Eutfeut of hoe schrijf je dat, en Milhaud is ondertussen ook voorbijgekomen; die miste ik want ze draaien nogal wat Frans schreef ik. Mahler en Bruckner hoor je gelukkig ook niet. Karel van het Reve: Bij een volmaakt stuk muziek heb je na afloop soms het gevoel dat je helemaal niks gehoord hebt. Bij Bruckner heb je juist weer de omgekeerde indruk.

Van die eitjes van laatst, die me maar blijven aankijken in de keuken, ga ik Pickled eggs maken, Engels.
2 tbsp mild mustard
2 c. cold water
2 c. white vinegar
1 c. sugar
1 tbsp salt
1 tbsp celery seed
6 whole cloves
2 med onions
12 hard cooked eggs
In saucepan blend mustard with a little vinegar, add remaining vinegar and next 6 ingredients. Heat to boiling, cover, simmer 10 mins. Cool and pour over eggs. Cover and refrigerate overnight.
Will keep 3 weeks in fridge



Vroeger bewaarden ze eieren in waterglas. Nooit geproefd.

Heb een overheerlijke canteloupe. Vreemd, kontje was niet zacht maar de meloen perfect. “Handgeplukt en handverpakt in Marokko” staat op het etiket. Ja, of ze dat daar met machines doen...