woensdag 11 maart 2009

10-03


Kaasje gekocht, Rocamadour (volgens mij ben ik daar ooit met m’n ouders geweest, 50 jaar geleden of langer; is dat niet in de buurt van dat dorp met die door de wind uitgesleten muren en waar de naam van aluminiumerts vandaan komt? O ja, Les Beaux; beauxiet).
Uit de familie van de Cabécous en dan ook -ook- Cabécou de Rocamadour genoemd. Rauwe geitemelk. Als ie oud is dan wordt de korst “blauw” en smaakt ie sterk. Wordt ook met marc besprenkeld en in druivenbladeren gewikkeld (ik stond op het punt het te gaan doen maar helaas, geen druivenbladeren) en dan in een aardewerken pot bewaard. Super sterke smaak blijkbaar. Volgens mij hebben we dat ooit bij de Eetclub gehad.
Keek in de Dictionnaire nog onder Cabécou; “Die van Rocamadour is de beroemdste”.



Gisteren. Foie-vet, knof, laurier, tijm, prei en ui, inkoken met kippebouillon, peterselie en selderijblad.
Eieren erin gepocheerd en restant ovenaardappelen erin opgewarmd.
Gegeten met gepekelde groene rawit en die waterkers, mâche.
Die trouwens geen waterkers is want dat is cresson de fontaine. Mâche is, na enig zoeken, gegroefde of gewone veldsla.
Prima Vin du Pays de l’Oc erbij, Merlot, 1.55 / fles.



Kocht weer die maïs, heerlijk.

Recept
Muntsaus
Laat melk aan de kook komen met gehakte muntblaadjes (kruizemunt en/of echte munt) en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Klop op 250 cc melk drie eigelen met vier dessertlepels suiker smeuïg in een sauspan.
Giet er op laag vuur langzaam de gezeefde melk bij, steeds goed roerend met een spatel, vooral over de bodem.
Blijf roeren tot de saus gebonden is.
Proef op suiker.
Voeg eventueel wat pepermunt toe.
Serveer bijvoorbeeld bij kaastaart.



Kwam gisteren nog een Schiller citaat tegen, Marieke. Bij Karel v h Reve.
Wer den Beste seiner Zeit genug getan, der hat gelebt für alle Zeiten.



Schiller

Mooi boek uit de bieb, “Bessen en klein-fruit langs de weg”. Incluis de giftige.
Ik kom er op terug maar vast het volgende: rode kruisbessen op azijn.



Marieke nu.
Dank dat ik geëxcuseerd ben. Ik ken de film niet (hebt gij hem opgenomen???) maar de atmosfeer wel; was al in de tijd van Sterling (Stirling?) Moss op Zandvoort.
Film staat genoteerd.
En voor een groot deel zit mijn interesse in het volgen van het volledige seizoen, met al de ontwikkelingen dienaangaande. Nooit een wedstrijd missen dus en ook de saaie goed onthouden.En eind deze maand begint het weer!



Uw worst. Nu. Ik wacht geduldig maar ik kan u al vertellen wat ik deze week ga doen.
Ik bestel verse runderworst met coloroso-zout, een uur of 12 in de pekel (70 gram zout/liter), anderhalve dag drogen et voila, osseworst.

Osseworst is joods, en ik hoorde vandaag een joodse grap, zeldzaam in Frankrijk want subtiel, in een land waar de grappen iha. over poepen en neuken gaan.
Man zit in een fauteuil, joodse vrouw, Zit u lekker meneer? Ja prima. Geen tocht of zo? Nee niks mevrouw. Kunt u even opstaan? Natuurlijk mevrouw. Vrouw gaat zitten, Dank u meneer.



Vanavond weer...

Maakte voor het personeel Brabants rog met boter en Geska. De ene helft spuugde het uit, de andere vond het lekker. Precies zoals in Nederland.
Later Brabants rog met Marmite. Dat vond iedereen lekker. “Wat drinken we erbij?”



Thaise kip, Eetclub

PJ. Avoir la tête bien posé sur les épaules, stevig op de benen staan.

Link tot slot: toerisme vs. wijn (nieuw venster).