dinsdag 24 maart 2009

23-03


Eerst maar even die zoekgeraakte foto van dat bord met die zeewolf.



Recept
Oesters op de manier van Carcans
Zet een ovenschaal klaar met een redelijk dikke laag grofzout erin en zorg dat de oven goed heet is.
Blancheer erg fijngesneden prei kort.
Haal de oesters (creuses) open, vocht moet erin blijven, oester losgesneden.
Zet ze in de schaal (het zout voorkomt dat ze omvallen).
Wat prei over elke oester en zat goede geraspte kaas.



Heerlijk waren ze.

Reactie van PJ. Waarom post je niet direct zelf PJ? Geldt trouwens ook voor C. want tegen de tijd dat we die beuling van Marieke krijgen zien we zwart van den oenger.
Bonjour Martin,
Morgen weer eetclub, deze keer geloof ik italiaans.
Zal wat foto's maken.

M, de visser zeg maar, mailde me dat het Marokkaans was...
Dat opslaan van Google Earth-beelden lukt me nu wél.
Hierbij twee mooie van Arsac en Avensan.
Daarop kun je heel mooi die meren en de groeve zelf zien.
Een enorm ding dus!




Ook eentje van de Gironde bij Lamarque, daarop kun je mooi de steiger van de huidige veerboot naar Blaye zien.
Vroeger was die er niet; je ging over per navi-plane (hoovercraft of luchtkussenvaartuig) zie foto's.
Ken je dat daar of is dat te ver weg?

Ja dat ken ik; toeval: schreef enkele dagen geleden hier over de asperges van Blaye.
Dit weekend heel mooi wijntje gedronken, zie etiket.
Die postte ik al, meen ik.
Tip:
In de top vijf fictie staat deze week:
De eenzaamheid van de priemgetallen
Paolo Giordano ISBN 978902344962
Gaat trouwens niet over priemgetallen maar over zelfverminking, auto-mutulatie, automutilation
Priemgetallen doen alleen dienst als symbool van eenzaamheid enz.

Ik maakte ooit een schilderij “Het huisje waar de priemgetallen zich bevinden”, nav. een metafysisch stukje Kousbroek. Als er een nieuw priemgetal wordt gevonden, op twee plaatsen op de wereld en ongeveer gelijktijdig, dan is dat hetzelfde getal. Dat getal moet zich dus ergens bevonden hebben.
Verder mooie foto van steltlopers zoals ik ze heb zien dansen in Moliets-plage.
"Les echassiers Landais de Mont-de-Marsan 40 exécutants."
Als ik me goed heinner waren ze ooit eens in Warffum "Op Roakeldais"
Echassier is trouwens ook de soortnaam voor steltlopers (vogelorde) of ook wel: waadlopers




weblog 08-03
griesmeel - gruau
Prisma en v.Dale zeggen ook: griesmeel - la semoule; Sp. sémola v.Dale; gort - orge m ;(uit gort bereide spijs) gruau
grut(ten) - (gebroken graan) gruau
Pr.: orge mondé - gepelde rijst
orge perlé - geparelde rijst
graine d'orge – gerstkorrel

Orge rijst??? Hoe komen ze erbij.
Er is verschil tussen gruau en semoule. Semoule is grover.
En als ik me niet vergis: orge is gerst; gort is op een of andere manier geprepareerde gerst.
Griesmeel - grof gemalen tarwe of spelt (of rijst? pjb)
In Noord-Afrika gebruikt om couscous te maken en in tropisch Afrika om fufu te maken als er geen cassavebloem voorhanden is.

Fufu is een generieke naam voor pap. Je hebt het ook van bakbanaan, van maïs, you name it.
Die griesmeelpudding met bitterkoekjes bestaat!
Toets in op Google; eerst recept: o.a. 75 gr. griesmeel en 12 bitterkoekjes.
Dr. Oetker levert kant en klare verpakking à 90 gram
Op "smulweb" 115 recepten voor griesmeelpudding.
Aardig is: de gort is gaar! (fig.) - ça chauffe!

De rapen zijn gaar!
con un saludo atento
PJ


Eten gisteren. Was uitgenodigd op Ch. de Bourgade, vrij onbekend schreef ik eerder al want levert aan een vaste afnemer in Parijs.
Vooraf die kleine krabbetjes, gekookt en dan gebakken met veel knof en geflambeerd met whisky. Hmm.
Daarna een côte à l’os met verder niks erbij.



Enorme haas gekregen. Foto komt nog want ligt bij B. thuis.
Ga het zo maken:
Jugged hare, Engeland
Recept voor niet te jonge haas.
Haal een haas uit en bewaar het gestolde bloed, het hart en de lever.
Stroop de haas en snijd deze in handzame stukken.
Hak de botten grof en de kop in tweeën.
Zet de gewassen kop, de botten, de gewassen en grof gehakte lever, het gewassen en doorgesneden hart en het bloed op met water.
Kook er bouillon van, gekruid met peper, zout, foelie, kruidnagel en groene kruiden; schuim af indien nodig.
Zeef de bouillon en breng aan de kook met wortel- en ui-stukken; laat vier uur zacht doorkoken.
Haal de stukken haas door bloem en bak rondom bruin in hete boter in een braadpan die in de oven kan.
Haal ze uit de pan en maak van de boter met bloem een roux.
Roer om en voeg geleidelijk de gezeefde bouillon toe.
Doe de haas in de saus, doe een deksel op de pan en zet deze een uur of twee in een oven op 160 graden.
Ontvet eventueel de saus en voeg er wat port aan toe.
Serveer met bessengelei.



Die koeken van hieronder

Spaanse week bij Leclerc. Noteerde die koeken met anijs en olijfolie, die ze trouwens ook bij AH hebben, pimientos del piquillo (search the blog), cabrales (Spzaanse blauwschimmelkaas, verpakt in bladeren) en ’n tempranillo.



Vanavond iets met een paar van die eitjes, flageolets en paprika.



Zie die twee gedroogde citroentjes. Gaat alleen met onrijpe groene kleine. Noord Afrika. In vieren hakken en meestoven. Ga ik gebruiken bij die kotelet.

Zie nou trouwens dat die schaal wel eens schoongemaakt kan worden...