dinsdag 17 maart 2009

14-03




Is bemesting maar dat zie je niet zo duidelijk vanwege die rook.
Ch. Brane-Cantenac.
Die tractor, die doet trouwens denken aan een of ander filmpje van de Keystone Cops of hoe heet dat, of iets van Hulot. Plofplof.



Hulot

Hooglander. Ga ik aan de plaatselijke slager laten zien.



Nootmuskaat, heel, eindelijk gevonden.Dacht “Nu nog een raspje” maar zie:



Heb er weer een PJ.
Ter herinnering: Trastevere, over de Tiber; Alenteijo, over de Taag; Overijssel; Outre-manche, over Het Kanaal, Engeland; en nu Outre-rhin, over de Rijn, Duitsland.
Je ziet dat in het Frans de hoofdletter niet herhaald wordt. Verenigde Naties is hier Verenigde naties.

http://www.in-vino-events.com Las er over in de krant. Pijnboompit-olie, amandel-olie, avocadopit-olie, kalebaspit-olie.

Laurent-Perrier was lekker (dus) maar proefde er minder “terroir” in dan vroeger. Mijn reuk en smaak gaan, leeftijd, natuurlijk achteruit maar niet voor terroir. Voor flauwekul als “een hint van frambozen” misschien wel.



Gisteren.
Groene asperges “Koreaans” zeg maar. Sesamzaad (sesamolie nog niet gevonden hier), espelette, shohu, rijstwijn.



Die garnalen erna, sec gebakken. Prima smaak, inderdaad niet van de kweek.



Had het met iemand over scarlet tong, paarse tong, een in klassiek Franse garnitures nogal veel voorkomend ingrediënt.
Herinnerde me toen Rodriguez, Amsterdamse slager, naast dat Franse cultureel instituut, o ja, Maison Descartes. Ik noteerde “het Franse Goethe-instituut” maar de naam schoot me dus te binnen. (Was ooit in het Goethe-instituut in Cochabamba waar veel oudere Duitsers rondliepen waarvan je de indruk kreeg dat het nazi’s waren.) Maar goed. Rodriguez.
Herinnerde me 2) maar eerst wat me daarna te binnen schoot. 1) B. kocht er zijn boterhamvlees en dat zat dan in zakjes waarop gedrukt stond “Mevrouw ...............” waar je de naam van de besteller kon invullen. 2) nu. Ik vroeg er ooit “Heeft u lamstong?” Geërgerd “Natuurlijk heb ik lamstong!” Gaat de koeling in, blijft lang weg, komt terug “Maar vandaag niet!” eveneens geërgerd.
Kocht er ooit gemarineerde varkenshaas, gemarineerd in sojasaus en flink faisandé. Legde die thuis in de koeling, deed die enkele uren laten open en het was alsof ik een klap op m’n harses kreeg.

Die schelpjes van gisteren waren heerlijk maar dat was de saus. Daar kunnen schelpjes niet tegenop, en beter ook maar want verse schelpjes zou je ermee verpest hebben.

Die Langres kaas, zie gisteren en eergisteren, is erg mooi. Gaat richting Limburger.



Leuk. Kreeg uit Nederland Marmite, appelstroop en Brabants rog. Liet iemand dat brood en appelstroop proeven. “Heerlijk!” Maakte de dag erna idem met Marmite, om er een plakje kaas op te leggen. Die tiepe ziet dat brood en propt het in z’n mond. Effect was fantastisch.