vrijdag 28 november 2008

15-11


Krant gisteren : de ham van het jaar komt uit Hasparren, Frans Baskenland, in de buurt van Bayonne maar het is geen Jambon de Bayonne.Het varken komt uit St. Jean Pied de Porc (nomen est omen), gecastreerde beren, 12 maanden (niet helemaal op gewicht maar het vlees is dan nog “fijn”), zouten met de hand, 16 maanden minimaal “curer”, 20 tot 21 maanden voor de grootste.
Productie: 12 per week.

Zelfde krant: 89% van de inwoners van de Sud Ouest, de streek hier, is gehecht aan de eigen streek; 88% is tevreden met de hele streek en 97% met de eigen regio.Dat eet ik nu, na de maaltijd; Bleu d'Auvergne

Cassoulet voor de winkel gemaakt met spekjes, doorregen en verse worst.De helft plus bloedworst, andere helft met Frankfurters.

Verder pannekoeken, met spekjes, met kaas en paprikapoeder en met jam.Die eend op z’n Portugees klaargemaakt, op de manier van Albufeira.
Rondom in boter aanbraden met blokjes ongerookte rauwe ham. Uit de pan, ui en knof, champignons, rode wijn en madera, eend in pan als aan de kook, 1,5 uur stoven. Uit de pan, vloeistof ontvetten, truffel, bouillon en tomatenpuree erbij, eend terug, klaar.