dinsdag 11 november 2008

Arrowroot


'Arrowroot' lijkt wel de naam van een bloedbroeder van Winnetou uit de verhalen met Old Shatterhand uit de boeken van Karl May. Het is echter een plant (pijlwortel) die vooral op het eiland St. Vincent (Cariben) gekweekt wordt, en waarvan een zuiver wit bindmiddel komt, dat op maïzena gelijkt. Waarom weet ik niet, maar de laatste tijd gebruik ik ‘arrowroot’ liever dan maïzena. Het lijkt minder te klonteren, werd vroeger ook gebruikt als geneesmiddel tegen darmklachten, en ge krijgt er mooie, gladde sausen van, die zich uitstekend lenen voor een ‘Chinese’ schotel.
Ik hoop dat de ‘ Chinees’ het volgende niet leest, maar met een beetje creativiteit maakt ge een lekkerder chop-choy, dan ge daar soms voorgeschoteld krijgt. Een vriendin vroeg mij, hoe maken die mannen zo’n mooi glad sausje doorheen hun groenten. Arrowroot dus.

Ingrediënten:
- een Chinese kool (gelijkt wel sla)
- taugé
- een groene paprika
- een ajuin
- twee knoflooktenen
- champignons
- restje witte wijn
- korianderpoeder (ketoembar)
- peper/zout/beetje sambal
- arrowrootfacultatief:
- bamboescheuten uit blik
- bijtgare schijfjes wortel (licht voorkoken)

vlees: - stukjes kipfilet of reepjes mals rund- of varkensvleesBereiding
pannetje 1
Doe in een pannetjes een paar koppen water met een kippenbouillontablet
Als dat een bouillon kort uw reepjes vlees in; niet garen, maar dan zijn ze al warm
als ge ze straks roerbakt. Beetje peper en zout.
wokpan 2
Geen wokolie, maar ge kunt gewoon arachide olie gebruiken. Verhit dat en maak de gesneden ajuin, paprika, champignons en look beetgaar. Peper en zout.
Snij de Chinese kool fijn.
pannetje 3
Breng water aan de kook voor uw rijst. Als het water kookt de (basmati)rijst er ca. 8-10 minuten koken en 10 minuten laten staan met het deksel er op.

Ondertussen:
pannetje 1:
Doe twee theelepels arrowroot in een half kopje koud water; roer goed en meng goed door de bouillon met het vlees; voeg een scheutje wijn toe. Weldra ziet ge de saus ‘ pakken ‘ en glad worden. Laat warm staan, maar schuif wat van het vuur.
wokpan 2:
Zet het vuur hoger, doe er als dat nodig is nog wat arachideolie bij en roerbak de Chinese kool en taugé door het prutje. Als het begint te slinken en warm wordt, maar nog knapperig, meng dan de inhoud van pannetje 1 (saus met vlees) er goed door tot alles goed warm en nog steeds knapperig is.

Het is aan u of ge er straffe pepers of wat sambal, en/of sojasaus er doorheen doet.

Serveer
In een schaal, die ge van te voren wat opgewarmd hebt op een rechaud.
Schenk er Jupiler bij. En natuurlijk komt de smaak van een Jupiler komt beter uit bij dit gerecht dan Heineken !Marieke, vóór meer promotie van de Belgische bieren !