zaterdag 22 november 2008

11-11


Armistice.

Erna, in de herberg, eten voor 50 veteranen.

Konijn gevildKreeg vanmorgen de thee in de kroeg aangeboden en gisteren in het winkeltje de peterselie.

Lokale krant LINK gisteren iets over een gastronomische beurs van regionale producten. Menu 24 Eu: crudités, kip met morilles, gecarameliseerde appel (Word raadt “gebagateliseerde” aan en voor crudités “erudiete”.)
Lokale producten nu: oesters van Arcachon,(de zondagse oesterman mag hier z’n handen wassen, naar de plee en zich opwarmen als het koud is in ruil voor een zak oesters)foie gras uit Les Landes en de Périgord, entrecôte van Blonde d’Aquitaine, tong van Arcachon, tonijn en heek van St. Jean de Luz, rauwe ham uit Lasparre, Baskisch bier Eki, mineraalwater uit Abatille en de wijnen natuurlijk: Margaux, Pauillac, Sauternes, St. Emillon (wanneer komen jullie, PJ en S? Kamers op het kasteel; 115 maar prachtig). Wat ze vergaten: kaviaar uit de Gironde.

Veel nabezorgingen. P-eten kip op z’n Portugees. Moet aan het spit, Frango no Speto [frAngoe noe sjpEEtoe], maar uit de oven. Stuk hamzwoerd erin, eromheen peterselie proppen, inwrijven met citroensap, half uur, 2 x herhalen, een op een olijfolie met piripiri mengen (in jampotje schudden), inkwasten, in de oven en regelmatig her-inkwasten.Met witte bonen, spekjes, bolo.Die wijn, dat is die Graviers 2008 en die bolletjes dat is op een spiesje een kaas, een vijgen, een sesam en nog iets.