vrijdag 8 februari 2008

Moeflon en waterbuffel. En bloemkool. En forel.


Gisteren entrecôte van waterbuffel. Dat is stevig vlees (dunne plakjes snijden!) en perfect. (Uh, dat "draadjesvlees-effect", dat is dus bief, niet entrecôte.)

Morgen een schijf bout van moeflon. Osso bucco. Meld me wel met het resultaat.

Veel te veel vlees deze week.
Vego recept nu.



Had het met M. over bloemkool. Bah. Behalve:

Bloemkool met kerrie
Snij de roosjes van een bloemkool los en snij de stengelstukjes van de roosjes; bewaar die. Bak in flink boter ui en knoflook aan en voeg dan stukjes van de stengels toe.
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kerrie.
Roer er bloem door en maak van de roux met hete melk en hete bouillon voldoende dunne saus, soep zeg maar, om de (eventueel gehalveerde) roosjes in te kunnen koken.
Kook die dan dus gaar, voeg nog wat kerrie toe en proef op peper en
zout.



Paarse bloemkool. Nooit gehad.
Bos??

Bloemkool met olijven; oost Spanje
Roosjes kort koken in water met wat zout, en daarna koudspoelen.
In olijfolie wat ui en knoflook bakken, en kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Ontpitte zwarte olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen.
De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover.
Gratineren.



Romanesco. Had Bos laatst. Of markt Groningen?

Bloemkoolsalade
Snijd roosjes klein van witte bloemkool en van groene bloemkool en/of van broccoli.
(Gebruik de stronken voor soep.)
Marineer het met wat sherry-azijn, wat olijfolie, wat gebroken piment, wat gebroken jeneverbessen, wat Worcestershire en wat zout en peper.
Laat koelen en schep regelmatig om.



Groene bloemkool.
Verhaal.
Tentje in de Betuwe. "Houd u van bloemkool?" -"Nee." "O, dan moet u mijn bloemkool eens proeven!" Tiepe zien we van boven (dijkhuis) de tuin in lopen om een bloemkool te oogsten. Een groene.
Zelfde tent als waar ik eens kwam met de kinderen van B. Komt een tiepe binnen, roept een van die kinderen "Dat is vuile Piet!" Bleek dat B. daarheen was geweest voor aardbeiplantjes. Moeder was nog niet thuis. Moest aan de keukentafel komen zitten. Zat Piet even later zich af te trekken...

Bloemkoolsoep

Met bier
Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en bier (bijvoorbeeld half Leffe half pils).
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).
Met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren.
Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe.
Er kan dan ook wat komijn en wat cardamom bij. (Cardamom: de pitjes uit de peul halen; een peul is meestal genoeg. Peul open, pitjes geel: in de vuilnisbak; pitjes moeten zwart zijn.)
Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.




Met room

Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.
Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli en bloemkool
Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...

Bloemkool-snijder: forel-visser nu.
Noord Spanje, ook een soort dijkhuis. We bestellen forel. Zien we even later die tiepe met een hengel naar het riviertje lopen.
In een mum van tijd retour met twee forellen...

Mooi forel recept. Trucha a la Navarra, ook wel Trout Hemingway, want zo had hij ze graag.
Officieel: forel vangen, uithalen (bloed ruggegraat eruit drukken, van voor naar achter), stuk opgevouwen serrano-ham (ongerookt) erin, door wat olijfolie halen, kampvuur.
Praktijk nu. Plakken niet te dunne ham zachtje in boter uitbakken. Uit de pan en opgevouwen in forel. Forel rustig in dat ham/boter-vet bakken, schuddend, draaiend. Functie boter hier is dat die forel niet vastbakt.

Heb dat recept van Sarah Betsky-Zweig (familie van...), mijn intellectual mother.
Die kende H. goed.
Hier.

Van haar man, Seymour, komt het ware verhaal van de dood van H.
Niks (Wiki) "In July 1961, after being released from a mental hospital where he'd been treated for severe depression, he committed suicide by way of shotgun to the face." Seymour kwam hem tegen, op terugweg van het ziekenhuis. Kanker. Shotgun to the face, dat wel.