woensdag 27 februari 2008

Eetclub maart


Eetclub maart is de 13e. Ik meld dat even omdat er blijkbaar onduidelijkheid was.

Thema: vis.Borrelhapjes: allerlei soorten gerookte vis op Brabants en Duits zuurdesembrood.

Vorige keer = 1 voorgerecht, kaas + na, nu dus 2 voorgerecht, na.

Voorgerechten.
Of klassieke Franse vissoep óf salade van gerookte schelvislever met avocado. Ik hoor het wel. Mijn keuze = die salade. Niet dat die vissoep slecht is, integendeel, maar dan hebben we een koud en een warm voorgerecht.
Dan quenelles. Soort Franse noedels (noedels kennen wij niet; Duits: Knödel (geen Nudeln want dat = pasta), Engels dumplings, Italiaans gnocchi). In dit geval prak van gekookte riviervis, bloem; soort ongepaneerde kroket, gepocheerd in gebonden Loirewijn-saus.Quenelles

Hoofd
Trucha Navarra, ook wel Forel Hemingway. Forel, gebakken met rauwe ham in de buik.Meestal wordt de ham ernaast geserveerd, maar het is voor de smaak zoveel mooier als het er in zit, althans deels. Trouwens Hemmingway (BBQ) kan alleen maar zo.
Ik gebruik overigens Ardenner ham.

Toetje. Roomijs van gedroogde pruimen. Maakte ik en petit commité al eens eerder en was groot succes.
Lijkt op soort Duitse jam, Holsteiner Pflaumenmus. "Dunkel und wurzig".Recept. Voor de jam dan.
Doe ontpitte gedroogde pruimen in ruim kokend water met ietsje zout, wacht tot het water weer kookt en zet dan het vuur uit.
Laat afkoelen en laat enkele uren staan.
Giet de pruimen af, bewaar het vocht, stamp de pruimen tot moes, meng met flink suiker, doe er redelijk wat kruidnagel bij, wat peper, ietsje zout en ietsje foelie.
Kook er jam van, met zoveel van het weekwater als nodig is.