dinsdag 19 februari 2008

Een avondje moeflon...


Gisteren bij S. Zeven man.
Had eerder al die moeflon-schouders gemarineerd, net zoals Civet de Lièvre (alles weer nieuw venster!), in rode wijn gemarineerde hazebout. Overigens staat in die link "Lapin", konijn. Ook van moeflon-afsnijsel bouillon getrokken, foto's zie gisteren en eergisteren.
Aten die bouillon (door het kraakbeen in de schouderbladen gaan je lippen op mekaar plakken), balkebrei met appeltjes, die moeflon-schouders aangebraden en gestoofd op laag vuur in een gebonden saus, gemaakt van de marinade. Met stokbrood. Alles perfect, al zeg ik het zelf. Foto's komen.
Het eten was behoorlijk, of beter: onbehoorlijk besproeid met witte wijn, champagne, rode wijn en Friese (Friese!) whisky. Hier. Hoe ik thuisgekomen ben, ik zou het begot niet weten...

Twee dingen.
1] Als je een (bv. lams-)schouder aanbakt vóór het stoven, doe dat dan eerst op de niet-platte kant. Doe je het eerst op de platte kant dan trekt de handel krom.
2] S: de link naar dat Frankrijk-album: hier.

Verzoeknummers nu.
1] Pickled eggs.
Hier. Leuke variant trouwens; schijnt erg populair te zijn. Mijn versie: geen bieten/-sap, azijn = zwarte rijstazijn (toko).
2] Poffert.
Hier.
3] Wat koop je net over de grens, in Bunde of zo. Ik ga altijd naar Bunde en daar naar die supermarkt naast de Aldi. Wat koop je daar dus. Uhh, fantastische Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse kazen; fantastisch brood, bij de slager Rotwurst, eendeborst, ossestaart, you name it; gerookte sprot uit de Kieler bocht; Harzer Schmelzkäse (in plakjes over gekookte aardappelen in de oven; koop mét kummel, of zonder en voeg dan zelf toe); süsser Senf (bij kalfsworst!); Duitse pikante mosterd Löwensenf; gnocchi (3 keer goedkoper dan hier); Semmelklösse (hier); Ostfriesen thee; kwetsen; morellen en zo kan ik nog heel lang doorgaan. Om over de goedkope drank nog niet eens te spreken. Fles Himbeergeist 6 Eu. En je eet er gebakken aardappelen met gebakken eieren voor 3 Eu. En perfecte vriendelijke bediening, met kennis van zaken. En in dat hotelletje midden in het centrum eet je voor nop Krabbenbrot (Fries roggebrood, garnalen en een gebakken ei erop). Bakker ertegenover: aardappelbrood!
4] ABC: hier.
5] Saltimbocca a la Romana
Kalfslapjes. Kort en snel aan twee kanten dichtschroeien in hete boter. Vuur lager. Bakken aan een kant en met erop wat verse salie-blaadjes (zakje bij Bos) en een plak bresaola ((hier). Kan ook met Parma-ham maar Bresaola is beter.
Draaien, blaadjes, Bresaola. Uit de pan, warm houden, saus maken met witte wijn, als zout Marmite gebruiken, eventueel + peper.

Zo.