dinsdag 22 maart 2011

Vanavond beter, dus




Foto's uit Namen, die ik vandaag voor de cursus Webwinkeltjes (waar ik nu aan bezig ben) gebruikte en eerst van hun somberheid (slecht weer) ontdeed. Bovenste is niet mooi scherp te krijgen. Recht op dikke winkelruit gefotografeerd.



Met de vorige en deze maakte ik een roll-over, zo'n afbeelding die wisselt als je er wel / niet met de muis bovenhangt.

Kocht een stuk Queso Manchego [kEEsoh mantsjEEgoh, kaas uit La Mancha] bij AH. Bruine ipv zwarte korst. Heel redelijk van smaak. Dat patroon aan de buitenkant op de korst, dat was vroeger echt, zijnde een afdruk van een gevlochten mand.

Nieuwe camera ontvangen. Geen zonnekap en kan er raar genoeg ook niet op, en geen batterijen maar accu's. En laden duurt uren, zeker de eerste keer, dus ik deed er nog niks mee.

Vanavond, of schreef ik dat al, katvis, klaargemaakt als pulpo a feira, feestdag- of markt-(dat is hetzelfde)octopus. Galicisch, dus "a feira" is galego [gallEEgoe] , Galicisch. Spreek ik ook trouwens. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster), die pulpo dan dus. Heel simpel dus, maar ik wil er wel knof en ui over.



Zwaar gephotoshopte foto (origineel: het was bijna nacht) van de Halle al'Chair, de vleeshal, Namen, aan de Sambre, vlak voordat die in de Maas stroomt. In dit gebouw (XVIe eeuw) het archeologie museum.

Oh over Photoshop gesproken: iemand vertelde me vandaag dat hun kind vandaag op school op de foto moest maar dat dat kind waterpokken heeft "maar dat photoshoppen ze weg"

Las in Hollands Maandblad een stuk van Hermans, over Popper (1981, nr. 409). Hij heeft het over graden van falsificatie, wat natuurlijk onzin is. Iets klopt of iets klopt niet. Daarnaast denkt hij dat theorieën gefalsificeerd moeten worden. Nee, ze moeten falsificeerbaar zijn! Dus je mag zeggen dat alle merels zwart zijn want je kan je voorstellen dat er ooit ergens groene merels worden gevonden. Maar je mag niet zeggen dat God bestaat want een bewijs van het tegendeel is ondenkbaar.

Las over besmette Japanse Fava bonen, nooit van gehoord. Fava betekent boon. Google. O, dat zijn gewoon boeretenen, toeterbonen. Les fèves sont des hypocrites, parcequ'ils parlent derrière ton dos. Eigenlijk vind ik dat u dit moet kunnen begrijpen zonder vertaling, maar ja, de kwaliteit van het onderwijs... Tuinbonen zijn hypocriet want ze praten achter je rug.

Las ook over broccoli rabe (nooit van gehoord), o, dat is bimi, en over broccolini (nooit van gehoord) wat hetzelfde betekent maar volgens dat artikel was dat niet zo. Zal wel weer in Trouw geweest zijn, met z'n hervormde culinaire miskleunen...



Gisteren
Bladerdeeg, rookkaas, paddo's.
Week gedroogde paddo's. Ik gebruikte Japanse shiitake in schijfjes, niet die dikke Chinese die in z'n geheel verkocht worden en trouwens ook iets anders heten.
Olijfolie, platgedrukte stelen van kastanjechampignons, sjalot, knof, wat lombok...
Laurier, vers gemalen korianderzaad, wat gebroken piment...
Schijfjes hoeden paddo's...
Weekwater paddo's, droge Noilly Prat (geeft in deze combi een erg mooie ietsje zoete smaak die perfect bij die paddo's past)...
Ovenschoteltje, uitgerold (op bloem) bladerdeeg erin, ietsje bruinen in de oven, paddo-spul, tweede bladerdeeg, ietsje bruinen..., inkwasten met eigeel, ietsje bruinen, rookkaasplakjes erop, gratineren.
Enorm lekker, al zeg ik het zelf.



Kijk, dat is, of beter was, mijn mooie kleine vierkante ovenschaaltje. Nou ja, de anti-aanbak begon wel weg te slijten. Maar goed. Met dit restant ging het naar de buurvrouw. Van wie dat bakje NB afkomstig was ("Ik heb geen oven meer en dit is metaal dus dat kan je niet in de magnetron zetten dus neem jij het maar mee"). Overigens kon je het prima in de magnetron zetten, dat kan met bepaalde soorten gietijzer. Maar goed. Die buurvrouw zette het, ff niet nadenkend, op het gas. Een knal! Wats! Hele handel in scherven en alles onder de rookkaas en de paddo's...

Recept
Kalfsoesters met Marsala, Saltimbocca alla Marsala
Bak kalfsoesters kort aan twee kanten bruin in hete boter.
Giet wat vet uit de pan en giet er een flinke scheut Marsala in en laat die inkoken, terwijl je de oesters nog een enkele keer draait. Van Italianen mag je het niet zeggen, maar met Malaga is het lekkerder.
Serveer met de ingekookte Marsala erover, en zout en peper.

Er bestaat ook een soort cordon bleu variant, van varkensvlees (wat normaliter niet zo hoort), waarbij verse salieblaadjes worden meegebakken.

Raar hoor. Als je een Google doet op saltimbocca + marsala en je gaat naar Afbeeldingen, dan krijg je allemaal Japanners te zien...



Verse pasta (40 soorten!) op de markt in Luxemburg stad.

Zag 28 weeks later. Voor een Asperger een volkomen onbegrijpelijk verhaal. Maar het vreemde is dat je later wel denkt "Dit wordt steeds ongeloofwaardiger", dat weer wel...
En zwakt enorm af op het laatst...

Steeds als ik mijn forsche maandelijkse vergoeding ontvang, dan bestel ik een aflevering van de historie van de F I. Kreeg vandaag van Bol 2008. Hamilton. Wordt weer een prettig weerzien.

Noteerde gisteren dat ik aan iemand, vergeten zie, tubes van Janis Joplin schuldig was. Hopelijk vind ik wat, good Gosh...

Mercedes Benz is niet te vinden, althans geen live stream. Muziek hier. Van wie was dat nou ook weer favoriete muziek? O ja, van Sarah Betsky...
Bobby McGee. Godverdomme, zie de nep hier! Muziek only maar zonder nep hier.

Maar goed, geen tubes van Joplin dus. Jammer.

U hep geluk dat het laat is, en ik nog moet koken. Want anders had het hier bol gestaan van Riemann hypotheses, Pi kwadraat gedeeld door 6, Fibonacci nummers en de Stelling van Fermat. De Grote zowel als de Kleine. U bent dus gewaarschuwd.

Kook lekker en eerlijk en met inzet (met spekjes!), of u wordt mathematisch weggeblazen, geëclipseerd, geëlimineerd, geweckt, opgezouten.

PFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF weg!!!!!!!!!!!!!!!!!