maandag 28 maart 2011

Spring rolls waren


overheerlijk!



Blikje Portugese octopus uit Luxemburg

Ik at een spring roll rauw, een gestoomd, een gebakken en een gefrituurd. Van de laatste de foto vergeten maar ook erg lekker. Met dipsaus van ketjap manis, fish sauce en beetje sambal setan ("satan", erg heet).



Kook mihun, koudspoelen.
Octopus (gekookt of uit blik) in kleine stukjes.
Als het uit blik is de olie daarvan gebruiken voor het hierna volgende bakken; zoniet palmolie gebruiken.
Olie, sjalot, gemberwortel, knof, roerbakgroenten-zakje...
Vers gemalen korianderzaad..., medium sherry, inkoken, proef. Moet vrij droog zijn, niet van smaak maar van textuur.

Octopus erdoor, mihoen erdoor (met twee messen kortgesneden).



Vellen eventjes in heet water en zie de foto's.
Als ze breken waren ze te kort in het water, als ze scheuren te lang. Je merkt het wel, en in een pak zitten er ± 40, dus...
Je kan het rauw eten maar dan heb je verse vellen nodig, eventueel diepvries.
Ik at het dus gestoomd en gebakken. Ook, zei ik dat niet al? ja, maar goed, gefrituurd, wat ook prima gaat.

Kan ook met kip, garnalen, tofu, you name it. Inktvis, krab, Quorn...

De toko verkoopt verse in de diepvries, en droge, die ik gebruikte ("rijstpapier", meestal uit Vietnam). (Piet Nak zei altijd fiet-nam; "ze zegge ook nie piët nak")



L. had open huis. "Gezellig!"
"Schildert u alleen Italië, ik dacht dat het ook Spanje was, maar ik herken niets".
"Ik vind het prachtig werk, ik schilder zelf ook, maar ik mag geen felle kleuren gebruiken want ik het ADHD".
"Kan ik ook even in de tuin kijken, ik wist niet dat er zo'n grote tuinen achter deze huizen zaten".
"Gòh An, dit is een leuk adresje om voortaan even binnen te wippen. Oh mevrouw zegt zojuist dat ze het nooit meer open doet".
"Ik ben heel erg geïnteresseerd in kunst en vind het zo mooi, al die mensen op uw doeken. Zijn het landschappen? Nee hoor, ik zie er mensen in!"
"Mag ik de rest van het huis even zien?"
"Heeft u hier ook een toilet?"
"Niet met je vette vingers aan de stoelen, dat vindt mevrouw niet leuk".
"Ik ben weg van uw werk. Zou ik u mogen vragen of mijn dochter, ze schildert ook, hier zou mogen exposeren? Nee? Mijn zoon schildert trouwens ook, ze winnen de ene prijs na de andere, maar ze zoeken een galerie".
"Heeft u een dweiltje, mijn hond heeft tegen een van die grote kruiken geplast".
Ik kan zo nog heel lang doorgaan. Om 5 uur heb ik de deur (strak) achter iemand dichtgedaan. Heerlijk!


Schitterend!
Maar ja, tsja. Je bent kunstenaar of niet. Kunstenaars moeten lijden, anders is hun werk niks... (Die conceptuele shit heads lijden niet, dus is hun kunst niks en zijn ze over 50 jaar object van spotternij. Incluis de lui en musea die erin investeerden.)



Vanavond Provencaalse tomaten (uit de oven; rozemarijn, zwarte peper, olijfolie, selderijzout -mijn variant-) met pasta, Old Amsterdam gegratineerd.

Had een discussie met iemand. Over geraspte en gemalen kaas. Dat kaasmolentje van laatst, dat was "geraspt". Nee natuurlijk, dat is gemalen (van harde kaas, met vergelijk nootmuskaat "rasp"). Geraspt dat is met zo'n ding met van die "bekjes", dat je van die sliertjes krijgt. Zachtere kaas.

Zag Elephant. Kinderen die een slachtpartij in een school aanleggen. Bowling for Columbine zeg maar. Mwah. Zoete plaatjes en er komt maar geen schot (no pun intended) in.

Ontzagwekkend dom verhaal over hopscheuten in Trouw, zaterdag. Van onze bekende culinaire bellenblazer. "Als je die in de natuur kan plukken, dan betaal je toch zeker geen 100 € de kilo?! Nee, inderdaad. Maar je kán ze niet in de natuur plukken, eikel, want dat wordt gekweekt, net als zeg maar witlof. Trouwe eikel!



Gestoomd

Recept
Kaneel-amandelkoekjes
Klop twee eiwitten stijf met 50 gram rietsuiker.
Werk er 50 gram geroosterde gehakte amandelen door (afgekoeld) en kaneel naar smaak.
Vorm bolletjes en leg die op een ingevette bakplaat.
Doe de plaat in een oven van 170 graden en zet de oven dan op 150.
Bak 30 à 35 minuten.



Gebakken (heel anders dan gefrituurd!)

Kaneelballen, joodse keuken
Meng 200 gram gemalen amandelen (zonder velletje) met 75 gram gele basterdsuiker en twee theelepels kaneel.
Klop twee eiwitten stijf.
Werk voorzichtig door het amandelmengsel.
Maak balletjes en leg die op een ingevette bakplaat.
Bak in een hete oven tot bruin. Hete oven, omdat ze van buiten krokant en van binnen nog zacht moeten zijn.



Matzeballen, dat is weer heel wat anders. En dit hier ook weer, matzeballensoep...

Ajuus!