woensdag 23 maart 2011

De nieuwe camera


is perfect.Niet dat aan deze foto's goed te zien is, maar ik bedoel het scherpstellen, het zoombereik (ook groothoek!), zonder flitser in donkere omstandigheden, noem maar op.

Hierboven balkebrei uit Venlo, die ik kreeg in ruil voor Groninger worst. Lekker hoor... Met wat gebakken appeltjes... In Venlo eten ze er stroop bij.
Herinnerde me dat in Tilburg rode balkebrei werd verkocht, met rood rommelkruid er in.

Hieronder de slager. Op de zak staat verder "Ein vertrouwd stökske vleis oét hertje stad. Gasthoésstraot 3, Venlo."Recept
Kalfsoesters op zijn Romeins, ik bedoel Rome, Saltimbocca alla romana.
Bak goed schone kalfsoesters snel bruin in boter.
Haal ze uit de pan, zout en peper ze en houd ze warm.
Giet overtollige boter uit de pan, roer de aanbaksels los met witte wijn, roer er iets Marmite of Bovril door en leg de oesters in de pan, met op elke oester een plakje coppa (nekvlees van het varken, tot een worst gevormd in een net en daarna behandeld als ware het de productie van rauwe ham; gebruik eventueel gewone rauwe ham).
Breng aan de kook en laat kort garen op vrij hoog vuur.
Draai de oesters twee keer: haal de coppa van de oesters, draai de
oester en leg het lapje gedraaid terug.Coppa

Mail van Rungis Special (klantenservice@culinaireversmarkt.nl). Raf tomaten.
RUNGIS SPECIAL: De gastronomische groente uit Andalusie!
Bij de lokale bevolking wordt hij ook wel "pata negra" genoemd en vele toprestaurants koken alleen nog maar met deze gastronomische groente: de RAF-tomaat. Bijzonder van deze tomaat is dat hij van binnenuit kleurt en dus bontgroen gegeten dient te worden. Deze tomaat is vele malen zoeter dan een normale ronde tomaat door haar hoge suikergehalte. Dit suikergehalte krijgt de tomaat doordat hij geiirigeerd wordt met enigszins ziltig water. Het zout stimuleert de plant om zelf zoetstoffen aan te maken en daarom is de tomaat heerlijk zoet. Het is een unieke tomaat met een bijzonder smaak en bite, die alleen verkrijgbaar is in de wintermaanden tot en met eind maart. De RAF-tomaten zijn te onderscheiden omdat ze er anders uitzien als andere tomaten. Ze hebben diepe groeven, een ovale vorm en ze zijn platter. De kleur is intens groen met donkere accenten. Deze week is de laatste kans om hem te proeven!


Het is niet als andere tomaten, maar dan andere tomaten.Gisteren (kon uit de oude camera niet een foto meer knijpen...)
Katvis schoonmaken / stukjes. Kort koken in kokend water met wat visbouillonblokje.
Aardappelstukjes idem. Koud spoelen.
Olijfolie, sjalot, knof... Aardappel en katvis erin opwarmen en serveren met iets pikant paprikapoeder er over (half half). Moet eigenlijk Ñora zijn, appelpaprikapoeder.
At er veldsla bij, aangemaakt met walnotenolie en rode wijnazijn.

Vanavond
Spitskool, omeletstukjes, kidneybonen.

Hieronder nog twee Namen foto's. Die straat gebruikte ik in de webwinkel cursus om het verschil te laten zien tussen een gewone foto en een die goed genoeg voor op het web is. Zwaar gephotoshopt alweer, trouwens.

De andere is van een stripwinkel met in de andere etalage veel Raketten naar de Maan, zie later.Kruisvensters met Gulden Snede verhoudingen.

Recept
Ja, ik ben niet zo creatief deze dagen want ik wil snel klaar zijn met werk en eten, om de zojuist ontvangen Formule I 2008 te bekijken. Komend weekend trouwens eerste race. Abu Dhabi twee weken geleden ging niet door ivm de Midden Oosterse Lente... Het circus breidt zich wel uit trouwens. Dit jaar India, volgend jaar Rusland en wie weet het jaar daarna New York, stratencircuit.
Maar recept dus. Jammer voor de vego's maar we zijn bezig met de KA van kalf. Oh, oops, ik vergat de KAkkerlak!Kalfsrollade
Braad de rollade in boter kort rondom aan op hoog vuur.
Wrijf de rollade in met gesmolten boter en bestrooi met peper en zout.
Leg in een ovenschotel en giet daar een flinke scheut witte wijn in.
Bak een half uur per 500 gram op 190 graden. Bedruip regelmatig.
De rollade is gaar als er bij diep inprikken geen rood vocht uit komt.
Zet de oven uit en laat de rollade er nog een kwartier in staan.
Variaties
Bestrijk de rollade met mosterd en gebruik behalve peper en zout ook dragon.
Of bardeer de rollade (inpakken in bardeerspek en opbinden) in plaats van de rollade eerst rondom aan te bakken.Dit zijn die "onderzeeërs" uit Luxemburg, Paté au Riesling. Enorm lekker worstebroodje met tussen de worst en het deeg Riesling gelei. Die linker, daarvan is het lichaam door een leerling bakker gemaakt lijkt me, die ook het patrijspoortje van de rechter maakte...

Maaruhh, verslavend lekker ja!