dinsdag 8 maart 2011

Vanavond dus


die in boter gesauteerde blokjes wilde gerookte zalm met zeekraal. Met mihun. Jammie!!

Hieronder nog twee foto's voor de Flashcursus. Die ene is niet erg zonnig maar dat is precies de bedoeling.Dit is dat restaurant in Grund, van die Leberklösse.

Dat in boter sauteren van gerookte zalm, erg lekker trouwens, zag ik eens iemand doen die totaal niet kon koken. Die at dikwijls bij mij, wilde wat terugdoen, maakte heerlijke groentesoep met de telefoon aan z'n kop en z'n oude moeder aan de andere kant. En zalm bakken in boter had hij ergens gelezen, maar dat was dus rauwe zalm, wist hij veel. Ik zag het met verbazing gebeuren maar heerlijk hoor!

Recept
Kaastruffels
Prak blauwe kaas en roomkaas door elkaar, werk er wat boter door, gehakte peterselie, redelijk wat pikant paprikapoeder, en breng op smaak met cognac.
Koel goed.
Verkruim (hak!) vers (ik bedoel: niet droog geworden) zwart roggebrood.
Rol balletjes van de kaas en rol die door het broodkruim.
Houd koel, niet koud.Weer een stukje Grund, met zicht op de oude bovenstad. Lucht blauw gephotoshopt.

Gisteren
Tempeh, naan, bosui.
Plakken tempeh door rijstebloem en in arachideolie goud bakken. Uit de pan.
Arachideolie, dunne plakjes trassi udang (niet t. goreng), laten verkleuren en dan verkruimelen.
Gemberwortel, sjalot, knof, lombok..., bosui...
Vers gemalen korianderzaad, geplet komijnzaad..., fijngewreven daoen salam en daoun djeroek poeroet...
Medium sherry, wat ketjap manis... proef. Wat limoensap erbij?
Tempeh erdoor, eten met naan, en wat seroendeng en/of fruitjes erover.Bracht trouwens uit Luxemburg gedroogd struisvogelvlees mee. Ach, aardige smaak maar om nou te zeggen Oei, nee.

Zag Cachorro (puppie). Spaanse film over homo die diep in de scene zit en die op ene voor z'n 11 jarige neefje moet gaan zorgen. Gaat wel à best aardig. Het begin is te ingewikkeld.
Zag ook Don't come knocking, die me bereikte, zoals vrij veel films, uit de Stadskanaal bieb. Shit western, Eastwood look alike. Fragmentarisme...

Had trouwens zaterdag in ene overal jeukende bulten (natuurlijk op zaterdag),vlooien?, maandag dokter, galbulten. Verwant aan gordelroos. Pillen. Een uur na de eerste pil alles weg. Dagen erna ietsje terug na eten ei of zalm of zo. Gelukkig, want het kan ook engere redenen hebben.Café in Namen

Onderste foto: Chinees suikerriet, geperst in balkjes. Kocht ik in een Chinese toko in Luxemburg. Je wil niet weten hoe geurig en lekker het is. Ongelofelijk...

Herlees De Schuiftrompet van C C S Crone. Kan me indenken dat de wereld uiteenvalt in twee groepen, mensen die het niet mogen (Hermans bv.) en mensen die er aardigheid in hebben. Het is enigszins Elsschot achtig.

Las wat over Cornish Pasty, ergens in een of andere krant. Zie bv. hier (alle links hier in een nieuw venster). Het ging er over dat Mowbray Pork Pie hier de enige echte is. Instructie hier (traag).

Wow man, op 22 april gaat de paus vragen op TV beantwoorden. Ik hep mijn vraag al klaar. Bent u besneden?

Ennuh, o ja, morgen moeten al die Limburgers en Brabanders een askruisje gaan halen. Hier. Dat ging als volgt. Op Palmpasen kreeg je takjes van "Palmboom" (Buxus) mee naar huis die met "Wijwater" (gewijd water) besprenkeld waren geweest. Die stak je achter een crucifix ergens aan de muur. En als het dan onweerde, dan doopte je zo'n takje in -wederom- wijwater en ging je er sprenkelend het huis mee door. Je kan zeggen wat je wil, maar toendertijd (± 1955) onweerde het forsch krachtiger dan nu, en ik ben nimmer door de bliksem getroffen geworden.

Maar goed. Vóór carnaval leverde je die takjes in bij de pastoor, die verbrandde ze en van de as met, jawel, wijwater maakt die een papje voor dat askruisje.O Mensch, Bewein' dein' Sünde Gross hier en hier.