zondag 6 maart 2011

Eerst maar even




een foto gemaakt in de oude bovenstad van Luxemburg. Had een Photoshop document met verschillende lagen nodig, om te importeren in Flash. Voor de cursus dan.
In de cursus trouwens maakten we "vandaag" dit (alle links hier in een nieuw venster). Als je het vliegtuigje klaar hebt is het 1 minuut werk, verdomd.

Gisteren
Lekker! Groenten onwijs lekker...



Kwartels

Vijgen wellen (water 80°, erin, vuur uit, 8 uur; zorg voor vijgen zonder scheurtjes; gebruik liefst Griekse "witte").
Gevogelte fond langzaam en lang laten trekken met geplette stelen van champignons en met fijngehakte nekjes en vleugeltjes van kwartels.
Zeven, scheut weekwater van de vijgen erbij, langzaam inkoken. Mooi mooi mooi...
In de buik van de kwartels stukjes opengescheurde ongeweekte gedroogde vijg. Die niet gegeten worden.
De kwartels snel rondom goud bakken in hete boter. Uit de pan.
Frituur aanzetten.



Wat olijfolie in de pan, sjalot, knof, flink soepgroenten.
Wat grof gebroken zwarte peperbolletjes, iets chilivlokken zonder zaad (culi term; gebroken gedroogde rode peper), iets paddo-blokje, fond erbij, wat sudderen, kwartels erin gaar pocheren.
Friet bakken en gewelde vijgen opwarmen.



Dit ziet er uit (de groenten, op apart bordje) als een kwakkie, zeker, natuurlijk, maar het was wel onwijs lekker. Kijk...

O ja. De kwartel en de tortel, dat liedje. Heet trouwens Auprès de ma blonde, dicht bij mijn blondje. Maar ik bedoel, daar komt die kwartel dus in voor. Hier.

Gisteren in mijn nieuwe stamkroeg (nou ja, kroeg; redelijk sjieke tent) 14 plaatsen gereserveerd. Kijk. En een grote groep High Tea boven.

Na het erg interessante De zaak Lebak in Tirade 1e jaargang nummer 9, september 1957 van Rob Nieuwenhuys laatst, vandaag weer een Multatuli score. Nog beter zelfs. Hollands Maandblad, Paul van 't Veer, Multatuli in Menado, de weg naar Lebak. Schitteren en perfect. Daarom beging hij die stupiditeiten! HM 1976, nummer 349.
Je moet Van 't Veer eerst lezen en daarna Nieuwenhuys, ondanks chronologie.



Barok Namen. En slecht weer...

Kaastaart "Asun", dorpje in de Pyreneeën. Heel erg lekker.
150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren doorkloppen.
Daarna een kop room, een kop melk, dan een beker yoghurt, en tot slot bloem erdoor werken tot een vrij dik beslag.
Ietsje zout kan er ook door.
Eén uur en drie kwartier bakken op 170 graden.
Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dikgemaakt met maizena.



Heel andere Cœur de bœuf tomaten (Ossehart) dan in Bordeaux. En trouwens, als ik goed had gekeken dan had ik links er van die Pissenlit gezien, molsla. Verdomd, die had ik dan gekocht, spekjes ook nog en ergens in een restaurant had ik me dan een salade tiède, een lauwe salade, van spekjes en molsla laten maken, verdomd...

Nou ja...