dinsdag 1 maart 2011

Eerst maar even


een zootje ongeregeld foto's van Luxemburg stad, want anders gaat onbewerkt en bewerkt door mekaar lopen ivm ik bewerkte enkele voor hier en ook voor Flash cursus en voor moeten opsturen. Laat maar...



Schoorstenen op het Groothertogelijk paleis. Die Flash leerlingen moeten rook eruit laten kringelen. Dat zal ze leren.



Niki de Saint Phalle, waarvan ik de sokkel schoon Photoshopte, voor een bekende. Die bleek later precies dezelfde opmerking te hebben gemaakt als ik had gemaakt tegen (of over, dat kan ook) een Saint Phalle uiterst matig na-apend tiepe.
Overigens ga ik deze foto gebruiken in de Flash cursus, bij de behandeling van het Bone tool. Daarmee kan je "gewrichtspunten" aangeven en die gewrichten dan laten draaien. Kan je dat opgeheven been van die dame zich laten strekken - buigen - strekken. Wow!...



Dit is, of beter wérd mijn stamkroeg. Keurig nette tent schuin tegenover het station, onder hotel City, "City Lounge". Bel uitstekende wijn 2,10, met keuze uit Elbling (bijna mousserend, bijna een vinho verde; zie hier onder Côtes de Remich; alle links hier in een nieuw venster) en Rivaner (ietsje belegener). Foto moest ik opsturen. En Elbling komt verderop ter sprake.



Grund oftewel de oude benedenstad. Ook voor Flash. Moeten ze het wateroppervlak met het Lasso gereedschap weghalen (vrij tekenend) en dat huis links met de Polygoonmodus (veelhoeken tekenend).



Oude bovenstad, "De Drie Torens". Flash. Moeten ze leren werken met Toverstaf = kleurvlakken selecteren, wat niet makkelijk is want dat kan alleen als je een deel van een foto hebt gebruikt als opvulling van een object. Waarom? Al slaat u me dood...

Drink momenteel een van die Portugese wijnen die ik meebracht, Reguengos. Uit Alenteijo [alleingtEIzjoe], dat grote gebied tussen Lissabon en de Algarve. Prima wijn. Vooral die uit Borba is erg goed, en dat ligt niet ver van Reguengos de Monsaraz. Alenteijo: andere-kant Taag. Overijssel zeg maar of Trastevere (Tiber) of Outremanche (Het Kanaal).

Het beste Portugese wijnhuis is Carvalho Ribeiro Ferreira (CRF), maar die hebben geen website. Niet nodig. Verkoopt toch wel...



Ook inkoop Luxemburg, Portugese winkel, chu chu [tsjOEtsjOE, net als een trein zeg maar). Komt, via Portugal dan dus, uit Brazilië, net als de verwante christofine via Guyana in Frankrijk. Search the blog of doe een Google en dan Afbeeldingen. Mijn foto staat als allereerste. Natuurlijk. Je bent SEO specialist of niet.
Christofine is hariger en groener in Suriname, en groener en gladder in Frans Guyana. Familie van de komkommer en courget en meloen en zo. Lekker stevig kokend spul, flink beet zonder taai. Knapperig.
Kijk, dat is nou informatie waar je wat aan hep, toch? Niet dan? Ja toch?!

Maar goed, ter zake, vanavond.
Chu chu dus (blokjes, kort koken, uitlekken, opbakken cq blokjes, opbakken, vloeistof, gaar stoven), Vivera balletjes (die schrikken zich natuurlijk te pleuris van die chu chu) en rijst.

Van die Vivera balletjes vind ik altijd dat je ze ook prima in stukjes gesneden rauw en met sausjes als borrelhapje kunt eten. En het is vleesvervangend-technisch zeg maar goed spul want mijn buurvrouw weigert te geloven dat het geen vlees is. (Buurvrouw krijgt zeer regelmatig bakje eten. Vond je het lekker? Ja. Weet je wat het was? Nee. Kwal. Het enige wat niet mag is geite- en lamsvlees, want die zag ze vroeger slachten, en dat doe ik dan ook niet.)



Gisteren nu.
Dit is rauwe Judd, het hoofdingrediënt van het Luxemburger nationaalgerecht Judd (soort worst van varkensschouder en -nek, gepekeld) met tuinbonen (Gaardeboune) en aardappelen met spekjes gebakken (Speck gromperen). Zie foto gisteren of eergisteren.
Je koopt een hele en ontzout die geruime tijd, of je koopt schijven zoals ik en ontzout die kort.
Substituut zie verderop.

De beste plek om het te eten is restaurant L'Académie op de Place d'Armes. Eet vooral niet eerst een voorgerecht want je krijgt zo'n forse schijf en daarna nog een. 20 € pp. Wijn daar heel erg redelijk geprijsd.



Een hele aan de kook brengen in vers water en na enige tijd soepgroenten, ui, peterselie en knof erbij; schijven idem met meteen dat spul erbij.
Ik maakte het anders, ja, Judd mat... hép ik al onlangs gegeten. Maar de saus die ik maakte is dezelfde als die van de tuinbonen.
Redelijk wat boter,-liefst- witte ui in vrij grove stukjes, knof...
Grove witte peper, stukje tuinkruidenbouillonblokje...
Oven aan.
Bloem erbij (pan, niet oven), ff roerend garen, niet te dikke saus van maken met wat kookwater en wat Elbling, seekuu een frisse Moezel.
Pitahbroodjes bakken.
Proef de saus en doe er nog wat room door.
Serveer met Luxemburgse mosterd, niet de grove maar de pikante. Of anders maar echte Dyon (Grey Poupon) of Engelse (Colman's).



Substituut voor Judd.
Rauw Eisbein, maar dat zal je niet makkelijk kunnen krijgen.
Het beste is ongetwijfeld het vlees van twee halskarbonades aan mekaar, en dat vlees dan van de twee botten gesneden. (Sleurslagers hebben dat niet!) Dat leg je 18 uur in pekel van 70 gram zout / liter. Regelmatig draaien, vooral in het begin. Touwtje erdoor, ophangen op een koele plek. Dag of vijf minstens. Ontzouten zoals boven beschreven enzovoorts.

Kocht Luxemburgse ham. Prima hoor. Maar in Namen kocht ik Ardenner ham, uit het stroomgebied van de Sûre.
Ongelofelijk...
Heel anders gesneden ook dan onze of Duitse ham. Dit snijden is gegarandeerd arbeidsintensiever trouwens. Maar ja, in dat soort landen word je, móet je als werknemer vooruitgescholden worden omdat anders de gewenste kwaliteit niet wordt bereikt. Tsja...