zondag 27 maart 2011
Vandaag, haha!
Ging Vietnamese loempia's maken met soepgroenten, met sardien en met mihoen. Laat het blikje sardien uitlekken, wat blijkt, heb ik octopus opengetrokken. Nou ja, uitstekend idee toch?!
Over die balkebrij valt natuurlijk weinig te vertellen. Appelpartjes lang en langzaam in boter, balkebrij snel in olie. Maar deed de eerste plak zonder door de bloem te halen, tweede met. Is wat lekkerder.
Foto hieronder: eerste die ik maakte sinds ik weet hoe je de scherpte, de afstand het best kunt laten instellen.
Vanavond die spring rolls dus. Google: je vindt zowat enkel rauwe, die koud gegeten worden dus. Maar zoeken op steamed spring rolls bracht uitkomst.
Vellen moeten worden geweekt, en gereed zijnde rolls moeten tot stomen of eten onder een natte lap worden bewaard.
Rauwe hier (alle links hier in een nieuw venster).
Gestoofd of gebakken hier.
Gefrituurde hier.
Die dingen doen met altijd denken aan die tjitjaks, hagedisjes, die in Indonesië en zo op het plafond zitten. Met die doorschijnende buikjes.
Die vellen worden trouwens zo gemaakt.
Tips hier.
Zag twee DVD's. Kingdom of Heaven: kruisvaardersgelul. En Caché, soort film wat Gerard Reven een "Franse film" noemde (wat het daarnaast ook nog eens is trouwens). Hijgend gezeur
Recept
Gelakte kalkoen, USA
Wrijf een kalkoen van binnen en van buiten goed droog.
Wrijf van binnen in met een mengsel van boter, peper, zout, piment en kruidnagel, en van buiten alleen met de genoemde kruiden.
Verwarm boter met olie tot het niet meer schuimt.
Vet met een klein deel hiervan een braadslee in, leg de kalkoen daarin met de borst naar boven, en penseel de kalkoen in met de rest van de boter.
Zet een half uur in de oven op 225 graden, en daarna twee uur op 175.
Bedruip regelmatig; na het eerste halve uur giet je wat witte wijn en wat Manzanilla-sherry in de braadslee.
Na twee uur haalt je het vel van de borst van de kalkoen en zet je de oven, met de kalkoen erin, weer op 200 graden.
Wrijf nu de kalkoen elke vijf minuten in met een warm mengsel van honing en sinaasappelrasp, tot de kalkoen mooi geglaceerd is.
Haal de kalkoen uit de braadslee en leg hem in een andere braadslee in de oven, op 150 graden.
Giet het vet uit de eerste braadslee, giet er hete kippenbouillon in en roer de aanbaksels los.
Zeef en kook het vocht in.
Meng met wat van het honingmengsel en klop er koude boterklontjes door.
Serveer de kalkoen met deze saus.
Kalkoen, gelakt met ahornstroop
Als Gelakte kalkoen, maar dan dus met ahornstroop (groene winkel; bewaren in de koelkast).
Er kan wat mosterd door de stroop.
(Wordt vervolgd) (Wordt vervolgd? Lazerop! We gaan kokuh...)
Publié par Maarten van Thiel à 17:09:00