donderdag 24 maart 2011

Nachtbloeiende jasmijn,
daar hadden ze het op Radio 4 over. Je hebt ook cactussen die 's nachts bloeien, en ook die Victoria regina. Maar je hebt ook, ik had die ooit, mooie plant, de Four o'clock plant, die op of omstreeks 16.00 uur bloeit. Hier (alle links hier in een nieuw venster).

En, o ja, ik vroeg me af of C1 die plant hierboven kent. Geloof het of geloof het niet: die is winterhard. Die heb ik vroeger gehad en die stonden dan in de winter fier in het ijs. Sarracenia purpurea, zo'n bekerplant, zo'n "tropische" vleesetende plant. Deze komt uit Canada.Gisteren
Omelet, kidneybonen, spitskool, perfecte kippebouillon.
Omelet: ei erg weinig kloppen, eerder enkel roeren, met wat room, wat versgemalen witte peper, wat zout. Geel en wit moeten duidelijk nog te onderscheiden zijn, zie foto hierboven.
Hete boter, flots, randen naar binnen drukken zodat de struif eronder stroomt.
Nooit draaien! Oppervlak moet nog nét vloeibaar zijn (zie foto hierboven). Dan uit de pan, dubbelvouwend.Deze is natuurlijk veel te dun voor een gewone omelet, veel te grote pan voor drie eieren, maar het moesten stukjes worden...

Olijfolie, sjalot, knof...
Laurier, komijn...
Spitskool...
Die goede bouillon die ik kreeg toen ik laatst, voor de middagmalen, kipfilets pocheerde in een pot, nou ja, die pot in een pannetje dan dus, gevogeltefond (daardoor zout niet nodig).
Wat stukjes zwarte olijf van de droge soort, wat stukjes gedroogde tomaat, soort uit olie.
Kidneybonen erbij..., stukjes omelet..., proef.
Serveer met piripiri.Het was weer uiterst jammie...

Perfecte foto's met de nieuwe camera, maar ik moest ze nog wat verscherpen. Logisch. Die gerechten dampen en het ding probeert scherp te stellen op die damp. Moet er nog aan gewend raken (wist dat zelfs van de oude niet) dat als je de zoeker gebruikt, je handmatig scherp moet/kan(in dit geval) stellen.

En nog wat. Wie van jullie woont er in Duitsland, Spanje of Portugal of heeft er contacten daar? Heb uit elk land 'n boek nodig, tweedehands, wat ruim beloond zal worden, náást de kosten.

Vandaag kliekjes, kladjes, Brabants rog met een haringkoninkje, dat soort. Als je in Indonesië en Senegal en Mexico en Bolivië hebt gewoond, dan kan je, als je een fatsoenlijk mens bent, geen eten meer weggooien.Dit is die gevogelte fond. Ongelofelijk toch?!

Morgen balkebrei!, gebakken appel, maïssalade ernaast of misschien beter ervóór.

Heb weer twee domeinnamen, hier. Vooral, omdat de gokmarkt op internet open gaat, bedoeld voor portals. Gokken hier en gokje hier, toch? Niet dan!

K-B
Turkse groenten hier.
Billen hier.
Paashaas hier.
Ed van Thijn hier.
Henk van de meiden (slurp!) hier.
Bonbons, maar die hebben we toch al gehad?! Hier.
Juinen hier.
Masterclass hier.
De zaag hier.
Hoedjes hier.Aechmea

Donderdag, dus ongepubliceerd recept.
Worteljam
Best lekker hoor. En in Portugal hebben ze tomatenjam, Doce de tomate, dus jam hoeft niet persé van fruit te komen.
Gekookte(!) wortel prakken met suiker en een beetje water.
Aan de kook en goed roeren, zeker een plaatje gebruiken, tegen aanbranden.
Proef als het is afgekoeld en voeg eventueel limoensap toe.

Doce de tomate hier. Goed rijpe tomaten, suiker, kaneelstokje en Port.
Uhh, dat brood waar ze het op smeren dat is matze, of beter, Sefardisch torta...

Doehoei!