woensdag 28 januari 2009

27-01


Ging gisteren nog wat drinken in de kroeg, ‘n mooie calva, “tegen de verkoudheid”, en daarna, -“Ken je dit?” een mirabelle. Vertelde ze dat een goede fles mirabelle in Duitsland in de super zes Eu. kost.

Proefde de Aoste ham. At nog nooit een rauwe ham, type ongerookt, met zo’n fijne zachte smaak. Opvallend was dat als je een stukje met relatief veel vet eraan (ham heeft erg weinig vet) proefde, dat dat dan zouter was en minder fijn. Erg lekker.

Mooi stukje cantal erna. Subtiel tussen boterig en brokkelig in. Mooi zoutje. Alweer erg lekker. Kocht die kaas omdat er van die onregelmatig gevormde gaatjes in zaten en dat soort kazen bevalt me altijd uitstekend. Appenzeller heeft dat soms en ook die Tomme des Pyrenées, hier (alle links in nieuw venster).



Cantal

Vanavond een Bordeaux Ch. Haut-Saric, een B. simple dus, 2002, goed jaar. Maar ja, zie verderop.



In de donkere krochten van de bakkerij

Bij de fysio, op het postkantoor, in de super en in de kroeg ging het natuurlijk over de storm. Maar altijd, wat er ook aan de hand is, wordt er gepraat over eten en/of drinken. In de kroeg nav. die mirabelle over eau de vie, en in de winkel nav. mijn vraag naar pois gros, kap-sijnders in het Uterechs, maar dat was meer iets van het noorden. En dat ik ze gebruik in chili con carne en dat je ze in Nederland vers in blik kan kopen (“velderwten”), en dat germes de soja, soja-spruiten, taugé, niet van sojabonen wordt gemaakt maar van kleine groene erwtjes etc. etc.

Radio France Classique overigens heeft een IPod in de aanbieding met het volledige werk van Bach.



Zelfde foto, uitzicht woonkamer, als eerder maar nu zonder storm

Ramp, laatste nieuws.
Wordt Nationale Ramp verklaard.
Spoorwegen belangrijkste drie lijnen OK.
Vanmorgen nog 400.000 huizen zonder elektriciteit maar oorspronkelijk waren het er 1.7 miljoen. Je denkt makkelijk als je weer elektriek heb “Nou heeft iedereen het weer” maar dat is dus niet zo. Hier hebben we enorm geluk gehad; we zitten midden in een gebied zonder.
Oesterzaad 90% weg.
Plastic tunnels, groenten, bloemen, eenden, zowat 100% weg.
Die rivier die gisteren acht meter te hoog stond vandaag 8,70. Kades Bordeaux gisteren bij hoog water zes meter te hoog, vanmorgen bij laag water 6,25.
Verwoest bos is niet 1/5 maar 1/3 van 1,5 miljoen hectare.
En 11 doden.



De croissants met béchamel en ham die ik laatst maakte, nu vriezer, en morgen ga bakken. Het leven gaat door.

Die wijn, zie boven, was matig. Bijna geen kracht maar veel eik (krullen?). Voor de keuken.



Ben een saus aan het maken met Crémant de Bordeaux, en dronk dat dan dus maar.
Roux, laurier, tijm, iets kruidnagel en foelie, piment, peper.
Crémant en geconcentreerde runderbouillon.
Op smaak met Worcestershire, room, peper en zout.
Vanavond wilde zalmmoot in boter gebakken, basmati en die saus met verse doperwten.