woensdag 14 januari 2009

13-01




Couronnes, waar een "boon" in zit



Die foto hierboven, PJ, die je me stuurde, dank, van Ch. Giscours, dat is de oude boerderij, nu slapen daar stagiers, Nederlanders veel. Heet Ferme Suzanna, wat voor een Nederlander natuurlijk een aardige naam is.



Hierboven Ch. De Cujac, een erg goede Haut Médoc. Ligt bij Saint Aubin de Médoc, het Wassenaar van de Médoc. Daar heb je fietspaden in het centrum, de eerste die ik ooit zag in Frankrijk. Verder is er vrijdags morgens een fraaie grote markt.



Inkopen gedaan. Kalfspoot,



Pyreneeënkaas, half schaap half geit, misschien is dat die lekkere uit de buurt van Pau, die een beetje Appenzellerig smaakt,



polenta. Heerlijk met zoutevis en uien; zo eten ze het in Italiaanse dorpjes op vrijdagavond. Enorme pan op houtskool, drie kwartier roeren, reden waarom ik voorgekookte heb gekocht.
Polenta kan je ook in een cakevorm gieten, afkoelen, plakken, ovenschotel, tomatensaus, kaas. Enorm lekker.
Kan ook met griesmeel; 80 gram/liter water, zout en natuurlijk geen suiker.



Twee grootste supermarkten, Auchan en Carrefour. Folders vandaag. Ga er niet heen want beide te ver weg. Carrefour: Aosta ham, search the blog. Beter als Bayonne. In de aanbieding, 8 Eu./kilo. Mosselen 2,25/kilo, “uit Nederland” maar tevens “gevist in de noord-oost Atlantische Oceaan” Jaja. Auchan: erg mooie spijkerbroeken, kleuren, 7 Eu. stuk. En ze hebben er die rare strakke onderbroeken die zowat elke Fransman tegenwoordig draagt, wat ik weet want ik zie dagelijks die bakkers en leerlingen zich omkleden.



Bezorging vanmorgen, zag een vent van de overkant kijken, dacht “die wil ook brood” en verdomd een paar uur later telefoontje.
Mailing gemaakt “Wij leveren brood aan huis” etc. en voor de bezorging met de postbode, moeder van een leerling, gesproken. Geen probleem en kosteloos.



Ch. du Tertre, dank PJ.