dinsdag 13 januari 2009

07-01


Hield de advertentie pagina’s bij van de restaurants die voor de feestdagen met hun menu adverteerden.

Algemene opmerkingen: weinig oesters, veel chutney’s, Tendensen: champagnesoep, zeebaars, canard à l’orange, schapenkaas, groene asperges, trou normand, risotto, kastagnes, pompoen.

Wat ik zoal zag
Foie
Pot-au-feu met cantarellen, met kristallen van Maldon-zout, terrine met chutney, chaud-froid met kruidkoek en oesters, gegratineerd met lasagne, met tournedos van gedroogde magret en uienjam, mini crème-brulées, met vijgenchutney, “en sucette et bonbon”’?), in mille-feuille met artisjok, trio met fruit, jam en chutney, gebakken met fruit-compôte, brioche toast en carameljus, gebakken met fleur de sel.



St. Jaques
In crème met amandelmelk, brochette met champagnesaus, in mousserende bouillon van vin jaune en risotto in wijn en truffel-crème, feuilleté met safraan en asperges, met geconfijte pompoen en wasabi-emulsie, tajine met eekhoorntjesbrood, met kreeft en risotto met room, en casolette met kruiden, met Madagascar-vanille (bourbon is stukken beter) en pleurotes.



Hoofdgerechten, niet erg spannend iha
Filet de boeuf gestoofd met eekhoorntjesbrood-jus en truffels, tournedos geglaceerd met port en gratin dauphinois en artisjokbodems en pompoen-puree, pavé van kalf met morilles en foie, tournedos Rossini, canard à l’orange.



Opvallende zaken
Quenelles van roquefort, pancetta van verse geitenkaas met pulp van Sarawak peper (oost Borneo; die van zuid Sumatra is stukken beter: Lampung), ratte-aardappelen (search the blog) met truffel, gamba’s in bananebmad met jambalaya saus, feuilleté van roquefort met balsamico, schapenkaas met kersenjam, geroosterde cabecou (zie foto) met gerookte magret de canard en honing.



Mijn keuze nu. Niet dat ik gegaan ben maar gesteld dat het sociaal-technisch gemoeten had en alsdus onvermijdelijk geweest was.
Hotel Burdigala, Eu. 120.
Champagne
St. Jaques uit de pan
Crème brulée au foie gras “uit onze kindertijd”
Risotto met zwarte truffel
Gerookte blauwe kreeft, noedels van pompoen (heerlijk, maakte ze ooit met rivierkreeft en de buurvrouw vond ze zo lekker dat toen de telefoon ging ze van schrik d’r bord liet vallen)
Tarbot, gepocheerd met citrusfruit
Boeren kapoen met foie gras, cappuccino (de enige wanklank) van kastagnes en cognac (nou, voruit dan)
Brie de Meaux gerold in mendiants (bedelaars, chocolaatjes met gedroogd fruit erin dus dat zal wel gewoon gedroogd fruit zijn. Het zijn overigens meestal “de vier grote gedroogde vruchten”, amandel, rozijn, hazelnoot en vijg, die symbool staan voor de vier grote religieuze ordes, naar de kleur van hun habijt: franciscanen of capucijnen, dominicanen, carmelieten en augustijnen)
Profiteroles van frambozen
Noten-parfait op nougatine-bed
Koffie en mignardises (search the blog op friandises)
Burp...



De prachtige romaanse kerk van Avensan, vanmorgenvroeg; overdag-foto's later

Vandaag nu. Bezorgingen, min 6, sneeuw.
Personeelseten gemaakt, pens met uien en witte bonen.



’s Middags uitgenodigd in de auberge. Aangezien ik niet twee keer per week een lap rood vlees wil heb ik twee keer van het uitstekende salade-buffet genomen. Salade aardappel gerookte haring (search the blog; die Franse is veel lekkerder dan de onze), krabsalade (krab, geen surimien al helemaal geen “ambachtelijke” van AH met 0,5% krab erin), salami, paté met augurkjes, kopvlees (zie foto onder), champignons in licht zure koude gebonden tomatensaus en dan ben ik nog heel wat vergeten.



Vanavond bali telor met rijst en bamboe. Gember, ketjap, sambal...