De vuilnisbak
Gaston Lenôtre gestorven, ‘n hele grote patissier. “Hij heeft de kunst van de patisserie vernieuwd”. 1e winkel 1957, Rue d’Auteuil, Parijs; bavarois, charlotte, mousse, macarons (biscuits van buiten krokant en van binnen zacht; amandel, suiker, eiwit. Geparfumeerd met chocolade of koffie of pistache, vanille, fruit zoals citroen, aardbei, framboos, coco, zwarte bessen).

“Mijn collegae dwalen in het conformisme”
Groot succes met iets van macaron-deeg met nougatine.
Veel patisserieën, traiteur-bedrijven, restaurants. IJzeren hand.

Le Pré Catalan
Pierre Hermé: “Hij heeft de huidige patisserie geschapen, ontdaan van archaismen. Hij heeft ontsuikerd. Bij hem heb ik de basis van het beroep geleerd: keihard werken, let op de details en vooral op de kwaliteit.”
Bocuse: “In de patisserie heb je Carème en Lenôtre”.
52 vestigingen in 13 landen, 200 werknemers in Frankrijk.

Verder over vandaag weinig gastronomisch te melden of het moet zijn dat ik vanavond eidelijk zelf die pens eet.
Zijdelings-gastronomisch: een erg aardige foto in de krant. Wilde zwijnen die bij vrieskou in de branding spelen.
PJ. Augmenter la polemique, de gemoederen bezig houden; ubuesque, niet te filmen. Naar Ubu Roi.
“Men zegt het.” –“Men zegt ook het tegenovergestelde.”, een dialoogje wat door Karel van het Reve graag werd aangehaald.