woensdag 7 januari 2009

2-1


Eerst even een kleine correctie over wat dat prepay betreft. M tegoed, 27, was gisteren verlopen. Laadde 10 op en bleek 37 te hebben.



Dit zag ik niet eerder. Prétaillage, voorsnoeiing, machinaal alles juist boven die draad afgeknipt (geknipt, en scherp ook). Maakt de taille, het snoeien, makkelijker omdat je dan niet al die lange takken tussen die draden uit moet wroeten.
Château in Benqueires, gehucht van Margaux, vlak bij Ch. Brane Cantenac.



Dit is Ch. Tour de Bessan, ook vlakbij; het enige moderne “château” wat ik ken.
Tour, château, Spaans torre, castillo. Komt veel voor in wijnnamen.
Als je vroeger op loopafstand van je dorp een boerderij had ging je elke avond terug, maar je had wel een kleine versterkte toren, tour, torre. En inderdaad, op een kilometer of vier van Ch. Tour de Bessan ligt het gehucht Bessan.
Die toren komt nog terug in de architectuur:



Als je je land een stuk verder had dan bleef je daar tot zaterdag avond, en dan had je een versterkte boerderij, een château, castillo.

Gisteren die filei gegeten, die pasta uit Calabrië, verwant aan die Sardijnse pasta, die iets korter is. Het is in feite een bijna geheel opgerold lang rechthoekig lapje.



Die Sardijnse overigens is rigata, geribbeld, wat ze met een geribbeld houten spateltje doen. Geribbeld: kookt bloemiger en bindt dunne saus beter.
Filei, mooie tomatensaus met droge witte wijn (ook officiële Bolognaise soms met witte wijn), komijn, zout ansjovisje, mais, gegratineerd met Camembert. + kappertjes.



Zie hieronder, berg opgeruimde wijnstokken van Ch. Meyre (hoort bij die Giscours-Tertre groep). Vreemd, plm. 10 – 12 jaar oud terwijl ze makkelijk 20 halen en dan beter produceren.



Krant. Kaviaarproductie hier levert als restproduct steur. Gi-Dor-Land, 33420 Rauzan, blikt het in. A la bordelaise (maar dan natuurlijk niet als die entrecôte maar als die lamprei, met prei en rode wijn dus), à la moutarde ancienne (grove mosterd), met paprika en à la provencale (tomaten, olijfolie, knof, p/z, peterselie en ietsje suiker).



En La vache qui rit verkoopt 10 miljoen van die puntjes per dag.