maandag 24 augustus 2015

Pizza!Pizza napoletana


Pizza puttana madonna en zo


Artikel van nomen est omen Onno Kleyn, "Pizza is eetbare geschiedenis" in de Volkskrant, over een boekje "Bloem, water, gist, zout, passie - recepten voor authentieke Napolitaanse pizza".

Er staat nergens dat wat kleine Onno schrijft, dat dat uit dat boek komt, dus laten we de geproduceerde lulpraat voorlopig maar op naam van Kleyn schrijven. behalve die "75 recepten", zie onder.

"Het niet-hippe eraan [dat boek] is dat je ook na bestudering van de instructies en de 75 recepten geen echte Napolitaanse [Napoletaanse, ja!] pizza kunt bakken. En toch moet u dit boek hebben."
Kan je nog kwaken kwaak dan mee...

En 75 recepten voor Napoletaanse is enorm gelul. Pizza, de originele, dat is net zoiets als risotto of paella of stamppot of nasi: daar moet niet dit of dat in, daar gaat in wat er toevallig voorhanden is.
Niks "recepten".Pizza romana


Napoletaanse pizza moet opvouwbaar zijn zodat je het uit de hand kunt eten.
Daarom die rand, dan loopt de vulling er niet uit. Dat schrijft kleine Onno.

Maar wat kleine Onno niet weet (en die twee dames van dat boek lijkt me ook niet)(maar gebrek aan culinaire kennis is in Nederland geen enkel probleem om een kookboek te mogen publiceren, kijk naar Yvette van Boven), wat kleine Onno niet weet, dat is dat je geen hele pizza koopt maar een halve. En díe vouw je op. En de snijkant hou je wat omhoog zodat de vulling er niet uit loopt.

"Romeinse pizza's zijn uitgerold tot de rand". Hoezo "uitgerold tot de rand"? Wat is er anders uitgerold dan bij die Napoletaanse? Niks.

"Napolitaanse pizzaiolo's laten bij het uitdrukken de rand vrij".

Die man heeft er dus echt de ballen van begrepen, gene ene flikker.
Het allerenigste verschil is dat je de tomaat in Napels tot net vóór de rand smeert, en in Rome tot óp de rand. En die pizza is zo dun, dat dat simpele laagje tomaat verhindert dat die Romeinse rand rijst.
Dat heeft met het vormen van de bodem gene ene fuck te maken...

Totaal nul niente begrepen, zero verstand, en maar kwaken...
Niet gehinderd door enige vorm van culinaire kennis...
De rand vrijlaten bij de Napoletaanse pizza "zodat het gerezen gistdeeg opzwelt en luchtig wordt".

Die culinaire chimpansee denkt dat je een dunne pizza kan bakken van gerezen deeg...

Dat is nou net het allergrootste probleem bij het bakken van een Napoletaanse dunne pizza: dat het deeg totaal niet gerezen mag zijn!

Als het deeg ook maar iets gerezen is, dan krijg je, na het beleggen ervan, dat ding nooit never meer van de stootplaat af! Daarom maak je elke drie kwartier opnieuw vers deeg, wat dan meteen de koeling in gaat... (Vroeger stonden er vrouwen constant kleine hoeveelheden deeg te maken)(en niks rijzen...)

Het deeg, althans de rand, rijst in de oven...
Maar het gaat verder, hou je vast, de culinaire blaaskaak is nog niet helemaal leeggelopen...

"De pizza moet worden gebakken in een houtgestookte oven bij een temperatuur van zo'n 450 graden"

De klok horen luiden...

Ik bedoel: al op 300° moet je werken met speciale extra vette vrij harde Mozzarella (die krijg je in worsten geleverd; kan je mooi plakjes snijden) omdat ie anders verbrandt. En dan zou je op 450° gaan bakken?

Zie hierboven.
Je stookt de oven tot een 500+ graden. Is de temperaruur van de lucht van de oven dan dus.
Bedenk dat die oven geen deur heeft, dat staat open.
Je veegt dat uitgebrande hout aan de kant, en je veegt de bodem schoon met een natte lap.
Die boden is dan een 325°, ovenlucht 420 - 450.
Pizza erop: bodem 300°.
Drie minuten.
Zoals mij, voor de zekerheid, nog eens bevestigd is door de heren hier.Pizza Berlusconi is Kotipizza's name for a pizza of smoked reindeer, with tomato, cheese, chanterelle and red onion.
It was named "Pizza Berlusconi" in summer 2008 after Italian Prime Minister Silvio Berlusconi.
Berlusconi had caused a minor diplomatic incident in 2005, when he said that he had had to "endure" Finnish cuisine, and joked disparagingly about Finns eating "marinated reindeer".
Although marinated reindeer is a common dish in Lapland, in the rest of Finland the meat is traditionally stewed or dried.
With Pizza Berlusconi, Kotipizza won the America's Plate International pizza contest in New York in March 2008, beating the Italian-Americans, who came in second place, and the Australians in third.


Hoe ik dat van die pizza's allemaal weet?

Ik heb dio cane als pizzaiolo gewerkt, porca miseria!

En ík lul nooit over iets waar ik nul verstand van heb...
Zelfs niet over iets waar ik weinig verstand van heb...


Kleine Kleyn ligt trouwens in de ramsh met zijn paardevleesboek hahahahahahaha!
Kan ie misschien beter Pizza Paard gaan verkopen woehahahahahahahaha!


[Kleine Onno in de Volkskrant van enkele dagen later, over zichzelf: "dat hij zo langzamerhand de culinaire zweep in alle gebruikelijke toonsoorten heeft horen knallen"... Mensen die niks weten en zelfs dát nog niet weten...]


(O, en zie hier, alle links hier in een nieuw venster)
(Hoor je het ook eens van een ander!)