Ik hou van bruin brood, maar niet van bruin stokbrood
Maar dit is -vandaag- speltbrood (best te eten)
Tonijnsalade, kruidenboter, bleekselderijsalade
(Alles vers ja!)(Alles uitstekend ja!)
Vlees boven: ezeltje in rode wijn / mosterd
Vlees rechts: ezeltje in appelsap / dark soy
Vlees links: ezeltje naturel met het vet er nog om
Ezeltje, lamshart, pruimen...
Palmhart met truffelmayo
Valt weinig over te zeggen, behalve dan dat je erg zuinig moet zijn met citroen en mosterd als je de mayo maakt
Beide kunnen de truffelsmaak bederven, en citroen dat heeft palmhart niet nodig
Lamshart
Zie de foto hieronder
Je ziet daar kleine en/of platte, en ook wat dikkere grotere stukjes
In Zuid-Amerika hoort dat zo door mekaar, behalve in Brazilië (runderhart) waar ze alleen platte stukjes gebruiken
Dat dik en dun werkt totaal anders
De platte stukjes worden erg krokant, en de dikke erg mals
En dat erg malse is voor veel Nederlanders te rauw (en redelijk sterk van smaak ook nog)
Ezeltje
Zie het hele ding, schoongemaakt, hieronder
(Boven: afsnijsels)
In Zuid-Amerika is het favoriet op de BBQ, mét het vet er om heen, dus de punt, rechts, liet ik met het vet, om dat te proeven
Je kan op onze BBQs ook niet zo'n heel stuk kwijt mét vet, want dan slaan de vlammen je om de oren
De smaak was erg mooi, en je proefde ook heel mooi het vet
O, voor het op de BBQ gaat schroei je natuurlijk in een hete koekenpan eerst de snijvlakken dicht
Wordt het gemarineerd dan eerst marineren
En een kerntemperatuur van 60° is meer dan genoeg
Sausjes
Een salsa van tomatillo
Gewoon tomatensalsa maar met tomatillo dan dus, en gebruik niet al te veel verse koriander
Recept ergens hier (alle links hier in een nieuw venster)
Plum sauce
Kantonese pruimenchutney met veel knof
Koop in de toko, of maak chutney zonder azijn, van die ronde gele pruimen die het eerst op de markt verschijnen, die dan meestal keihard zijn (die moet je hebben) en rijp weinig smaak hebben
Recept zie hier
Ezeltje appelsap
Marineer 12 tot 18 uur, op een koele plek, in
6 deel appelsap (neem die troebele in die dure flessen!)
1 deel dark soy
1 deel pekmez (Turkse druivengelei)(of gebruik ahornsiroop of...)
limoensap
chipotlevlokken
worcestershire
ve-tsin
knoflookpoeder
gemberpoeder
wat stukken rode ui
Draai het vlees regelmatig
Wrijf het vlees vóór het de BBQ op gaat in met een fijngewreven rundvlees bouillonblokje
Dit recept geeft een heel mooie marinadesmaak aan het vlees
Het bovenste stuk is de appelsap
Het andere is dat in het vet
Links lamshart, midden-onder eenteens knoffen
(Je ziet, wij zijn geen omhooggevallen kwaakvolk met Green eggs...)
(Hoe zou je trouwens dit hier, waarbij elk ding zijn eigen aandacht nodig heeft, in zo'n mongolenei kunnen maken??)
(En trouwens: je moet ook kúnnen koken, wat dat soort schreeuwers überhaupt al niet kan...)
Ezeltje rode wijn
Marineer 12 tot 18 uur, op een koele plek, in
6 delen rode wijn
een deel olijfolie
een deel Dijon mosterd (en nu met de garde alles flink door elkaar werken)
stukken rode ui
knoflookpoeder
mosterd
citroensap
witte wijnazijn
wasabi
zout
cayenne
Draai het vlees regelmatig
Wrijf het vlees vóór het de BBQ op gaat in met een fijngewreven rundvlees bouillonblokje
Het vlees blijft met dit recept erg mals, en de marinade maakt het mooier
De vorige; mooie appel-marinadesmaak
Deze: mooie vleessmaak
Bovenste stuk vlees
Eronder alvast de pruimen
Pruimen op de BBQ
Zie hier hoe je het op precies dezelfde manier doet met abrikozen en Parma ham
Ik bedoel: vandaag doe ik het met pruimen en ontbijtspek
Nou ja, die abrikozen die kwamen uit de oven, maar goed
Die (lekkere zoete) pruimen worden wat zuur zo, maar ik vind dat wel lekker.
Appelmoes ijs
Zes delen goedkope appelmoes (want daar zit suiker in, en dat heb je nodig), liefst met stukjes appel, drie delen Crème fraiche, twee delen Griekse yoghurt, citroensap
Mengen, koelen en in de ijsmachine
Fabuleus lekker