Veneto
De Veneto is in feite Venezia Euganea, wat deels ligt tussen Venezia Tridentina (Alto Adige en Trentino) en Venezia Giulia (Friuli en Giulia).
Venezia Tridentina en Venezia Giulia bespreek ik in aflevering 7 en 8.
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links openen in een nieuw venster).
Venezia Euganea
Achtereenvolgens bespreek ik Venetië zelf, Rovigo, Padua, Verona, Vicenza, Belluno en Treviso.
Zie hier.
Handel, Romeinen, Marco Polo, Arabieren, kruisvaarders, kruiden.
Peper natuurlijk, maar eerder Paradijskorrels (zie hier).
Saffraan, dragon, nootmuskaat en foelie, gember...
Krenten...
Belangrijkste gerechten: minestra, lever met uien, scampi, rijst met doperwten (risi e bisi), polenta, bonensoep, tomatensaus met uien en schelpdieren, inktvis, krab...
Radijs, artisjokken, kool, biet, sla...
Perziken, abrikozen, kersen...
Tong, sardien...
Vogeltjes aan het spit, veel vlees, wild...
Veel rijst (Risotto), nauwelijks pasta (fettucine, of pasta e fagiole, pasta met bonen)
Zwarte risotto (met inkvisinkt)
Fegato alla veneziana
Fegato alla veneziana, kalfslever met uien zie hier
Baccalà mantecato, "bewerkte" bacalao, zie hier
Brandade de morue-achtig
Risotto all'onda, in golven, zie hier, maar dat betekent ook zowat vloeibare risotto op je bord
Veel soep
Met pens, met kip, met kikker, linzensoep...
Baccalà mantecato
Rovigo
Veel wild en gevogelte
Veel soorten eenden
Veel eend-gerechten (met noten, met bacon en uien, met bonen...)
Taling natuurlijk ook, waterhoen, aalscholver, gans, strandlopers...
Veel waterwild dus ook veel vis
Veel paling
Risotto en soep-achtige risotto (vergelijk met de Valenciaanse rijstsoep, Arrós caldoso)
Steur en kaviaar...
Padua
Beetje Venetiaans, beetje Bologna
Risotto met kip en gedroogde paddestoelen
Pompoensoep
Haas aan het spit
Halve gepaneerde tomaten met uiensaus
Pasta met hanenkammen (vlees bedoel ik) en salie
Duiven met rindermerg
Polenta met vogeltjes
Haas aan het spit
Verona
Veel wijn (Bardolino) en veel zoet gebak
IJs met een soort cranberries
Veel gnocchi van aardappel
Dikwijls met een saus van merg, boter, bouillon, paneermeel, Parmezaan
Kip met paddestoelen, pasta met paddestoelen...
Veel paddestoelen-sauzen (met boter, olijfolie, ui, knof, peterselie), ook bij geroosterd vlees (geit) en vis
Risotto met ham en paddestoelen
Risotto met kippenlever
Salami van rund en varken
Korenaar-asperges
Vicenza
Gevogelte gebakken in klei gepakt
Vogeltjes aan het spit
Duiven aan het spit, met polenta en met laurier
Kalkoen aan het spit, bedropen met grapefruitsap
Bacalao (hier met flink ui en gekookt in melk), slakken
Kersen, aardbeien
Asperges met pappardelle en room
Kaas (Forme di Vèzzena)
Tagliatelle gekookt als risotto en met doperwten
Risotto alla veronese
Selderij, ui, peterselie, wortel, koolrabi
Belluno
Veel bonensoep, liefst (zoals in de hele Veneto) met kievitsbonen uit Lamon
Zuppa di fagiole
Minestrone alla bellunese
Asperges, kip, wild
Kaneel-peren, Russet appels
Walnoten, kastanjes
Gerookte ham, polenta met worst...
Heel erg veel polenta trouwens
Tagliatelle met patrijs en paddo's
Gnocchi met kaas en salie
Ravioli met Ricotta, oude kaas, ei en pompoen
Lasagne met noten en maanzaad
Rijst met boter
Rijst met worstjes
Rijstepap met melk
Parelgort
Speck in brooddeeg gebakken
Worst van paard en varken, gepekelde tong
Veel soorten kaas waar we hier nooit van hebben gehoord
Treviso
Veel groenten en noten
Veel soorten sla (veel soorten Radicchio, ook in olie gebakken)
Veel eiergerechten, veel soorten vis, veel soorten kaas, veel soorten brood
Rivierkreeft maar ook veel krab
Forel, paling, kikkers...
Een ovenschotel van lagen brood en lagen duif met ingewanden
Worst gekookt in rijstsoep
Gans met selderij
Pens, haas...
Orzo perlato, parelgort
Volgende aflevering (Alto Adige en Trentino) zie hier