vrijdag 28 augustus 2015

Pers en zo



Ik moest ff oefenen, eerst ging het fout
Moest toen wat meer van de top afsnijden
Tweede keer ging het goed
(Volgende keer ook zonder meer van de top te snijden)



Jumbo-blaadje, Van Boven, dat soort dingen


Ik heb dus trouw Koken met Van Boven gevolgd, dat beloofde ik, maar het heeft me wel gekost, Jezus...

Vanavond eindelijk de laatste aflevering, B dreigde al met scheiding, ik zeg Na vrijdag is het afgelopen en in een dag of twee kan ik 'm weer omhoog krijgen schat...

Jezus Gristus, de giechelend-kokende kuubkrat...



Morgen ananas gevuld met ananas-ijs!


Hallo!

Dat is het Jumbo blaadje

Ik had het nooit eerder onder ogen, maar wat is dat enorm aardig om te lezen!
Wat een verfrissing na die MargrietLibelle recepten van AH en die kille marketing layout daar

Een heel mooi en aardig blad
Uitnodigend, vriendelijk, menselijk, warm...
Mooi mat papier (AH glibberig)

En verdomd, af en toe een recept wat ik (ik!) wil maken ook nog!
Tosti bruin sesambrood ossenworst rode ui
Met mosterdmayo en Amsterdamse uien



Weer een mosterd voor de verzameling
Delouis is niet slecht ook nog


Ik heb uit dat blaadje een hele reeks artikelen gescheurd, en uit Allerhande heb ik in mijn hele leven nog niet een keer iets uitgescheurd

Een stuk of vijf pagina's over andijvie
Ik ben niet zo andijvisch maar het is aardig om het naast mekaar te zien

Een stuk of zes pagina's over hoe je als je op school moet tracteren, hoe je van die suffe fruitspiesjes wat aardigs kan maken

Negen pagina's over Bento Boxes
"Japanse ouders staan soms drie uur eerder op om een mooie Bento Box te maken", hahahahaha! dat moet ik H laten lezen!

Acht pagina's over kinderontbijt in andere landen, heel leuk!
Leuk vormgegeven ook, niet dat ketserige verkopersgedoe van AH

Enzovoorts... Tosti's...

Mooi! Een verademing...



Knoflookvlokken
Ik moet nog ontdekken hoe je het gebruikt
Waanzinnig sterke knof smaak
Soep en sauzen lijkt me
Dat zal in vloeistof veel beter "oplossen" dan vers...


Culinaire Mongool van de Maand

Met grote voorsprong: Werry van Leeuwen!

Ja, het wordt dan ook allemaal beschreven door Smak van Dinter (Culinaire Mongool 2014), die naar de andere kant van de wereld vliegt om in Peru "eetbare klei" te gaan proeven, en die dan met droge ogen drie dagen later schrijft dat je vooral lokaal en zo moet eten, de journalistieke kwartjeshoer
Zie hier

Van Leeuwen: "Ik wilde echt met afval koken, met spullen die je normaliter [ongetwijfeld zegt die tiepe normalIEter] weggooit: koffiedras, oude theezakjes, visgraten, kaaskorsten, schillen, melk van over de datum"

Godsammekrake, de supermongool...
De helft van de wereld verrekt van de honger, móet wel op vuilnisbelten eten, en deze braaklijster gaat er glunderend mee de krant in...

En die Smak er tien keer over schrijven, een hele pagina vol elke vrijdag
God wat een stelletje lullen bij mekaar
Volkskrant natuurlijk...

"Hoe smaakt wortelloof?" -"Grassig"
En die kwakker gaat ook nog wat met wortelschillen doen, vol bestrijdingsmiddelen en vieze aardesmaak...

"Als je wortelen kookt dan verdwijnt alle smaak in het water" Ja, als je niet kan koken wel ja...



Ibiza zout met blaadjes van wilde bloemen


Elsevier, Bram Hahn

Ik heb hem ooit gevraagd of hij familie van Albert Hahn is, maar daar kreeg ik geen antwoord op, terwijl je dat toch zou sieren, ik bedoel familie zijn

Maar goed


Citroensap bij iets met venkel (risotto)
Ik weet dat het overal gebeurt, maar het is natuurlijk wel een bewijs dat de gemiddelde persoon geen fijne smaak heeft


Verhaal witte ui klopt helemaal. Prima.
Recept oven / kaas gaan we maken.


Braam- en moerbei-verhaal klopt helemaal. Kijk.


Hangmosselen nu

Het is zeker niet zo dat een gewone mossel beter smaakt. Brahm, uhh, Hahn zegt dat niet zo, maar draait er wel omheen. Is niet duidelijk. Een "stevige" mossel", wat betekent dat? Beter?
Maar ik zal het zeggen: een hangmossel is fijner van smaak. Moet je wel kunnen proeven natuurlijk..

En trouwens: je hebt in Frankrijk nu ook al bouchot-oesters
Zal niet voor niks zijn

Ennuhh, het is Moules de bouchot ja, niet bouchon
Bouchon betekent kurk...

En Brandade de morue met citroen, het barbarenidee...

En naar Italië wordt niet de "gezouten variant" geëxporteerd (het eeuwige verhaal van zoutevis tegenover stokvis; die oude kletsbaas Van Dam kon er ook al zijn bek niet over houden), maar naar Zuid-Italië de gezouten soort (Baccalà) en naar Noord-Italië de gedroogde soort, Stoccafisso.



Suikerthermometer
Yvette van Boven gebruikt die in haar frituur, hahahahahahahahaha!

Weet je waarom die VPRO serie shit is?
Omdat je er met het allergrootste gemak een persiflage van kan maken
(Wie doet er mee?!)
(Dan speel ik die demente kruidenkweker!)



Heb net Taramosalata gemaakt... Wow!

En dadelijk ga ik Ketoprak maken, met Javaanse pindasaus met keluwak, her-wow!...